Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίαση ΠροϊόντοςΒιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και περιβάλλον

Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και περιβάλλον

Εστίαση στις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουρισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνική δομή και τον πολιτισμό.

Το βιβλίο των καθηγητών κ.κ. Χάρη Κοκκώση και Πάρι Τσάρτα επιδιώκει να συμβάλει στον επιστημονικό διάλογο για τα θέματα ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουρισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνική δομή και τον πολιτισμό.

Στη νέα αυτή έκδοση των 296 σελίδων, η ύλη, καθώς και η δομή, τα περιεχόμενα και η βιβλιογραφία αναθεωρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν πλήρως με βάση εξελίξεις και δεδομένα της τελευταίας δεκαπενταετίας, ενώ προστέθηκαν νέα παραδείγματα και νέες μελέτες περίπτωσης.

Επίσης, προστέθηκαν δύο νέα κεφάλαια σε ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά πλέον για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με τίτλο “Τουριστικοί Προορισμοί και Τοπική Διακυβέρνηση: Παράγοντες Συγκρότησης, Ζητήματα Βιωσιμότητας” και “Τουρισμός και Κλιματική αλλαγή. Σύγχρονες Περιβαλλοντικές Προκλήσεις”.

Δόθηκε συνολικά έμφαση στην αναθεωρημένη δομή και σύνθεση, καθώς και στα επιστημονικά δεδομένα του βιβλίου, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών/τριών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο αλλά και όσων έχουν ευρύτερα ενδιαφέρον για τη θεματική του βιβλίου.

Τέλος, οι συγγραφείς σταθερά υποστηρίζουν ότι μια σύγχρονη ερευνητική μονογραφία, η οποία μπορεί να έχει και τα χαρακτηριστικά ενός εκπαιδευτικού εγχειριδίου, πρέπει να επιτρέπει στον αναγνώστη μέσα από τις αναλύσεις, την επιχειρηματολογία, τα παραδείγματα αλλά και την βιβλιογραφία της, ένα δεύτερο προσωπικό ταξίδι έρευνας και προβληματισμού.

Ο Χάρης Κοκκώσης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου έχει διδάξει θέματα χωροταξίας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού με έμφαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και σε πανεπιστήμια της Ελλάδας (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάντειο, Χαροκόπειο κ.ά.) και του εξωτερικού (IAUVenezia, Torino, Toulouse, Oxford Brookes, Surrey, Vrije U/Amsterdam κ.ά.) ως επισκέπτης καθηγητής.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε θέσεις δημόσιας διοίκησης: Διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ (2009-2015), Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (2007-2009), η οποία διαχειρίζεται τη δημόσια τουριστική ακίνητη περιουσία της Ελλάδος, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (2006-2007), καθώς και Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ (2004-2006).

Έχει πλούσιο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό-ερευνητικό έργο σε θέματα σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα θέματα ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, τον τουρισμό, τη χωροταξία, την περιβαλλοντική διαχείριση και τον χωρικό σχεδιασμό. Παράλληλα έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, World Bank, FAO, UNEP, UNESCO κ.ά.) σε θέματα σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, νησιωτικής ανάπτυξης, με αποστολές σε μεσογειακές, αφρικανικές και ασιατικές χώρες (Αλβανία, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο, Τυνησία, Μαρόκο, Συρία, Λιβανο, Κένυα, Τανζανία, Κομόρες, Καμπότζη κ.λπ.).

Έχει συγγράψει αυτόνομα ή σε συνεργασία 12 βιβλία και περισσότερα από 90 επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά, καθώς και βιβλία σε θέματα τουρισμού, βιώσιμης ανάπτυξης, χωροταξίας και περιβάλλοντος, νησιωτικής ανάπτυξης, κ.λπ. Επιπλέον έχει ένα μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων και δημοσιεύσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Στις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί επίσης του βιβλίου του Ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού (σε συνεργασία με τον Πάρι Τσάρτα και την Ελευθερία Γκρίμπα). Είναι μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών ενώσεων και συλλόγων. Εχει διατελέσει Πρόεδρος του ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών) και Προέδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης (International Regional Science Association).


Ο Πάρις Α. Τσάρτας είναι καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι διευθυντής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Cultural Heritage and Sustainable Tourism (TOURHER), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει διδάξει θέματα σχετικά με την Τουριστική Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1999-2016) και ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια: Σορβόννης (2015 έως σήμερα), Ευρωπαϊκό Κύπρου (2014-2015), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014-2015), στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (2013-2014), καθώς και στο ΑΤΕΙ Αθήνας (2015-2017). Έχει δώσει διαλέξεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα για τον τουρισμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2010-2014), μέλος (2010-2014) και πρόεδρος (2014) της Συνόδου των Πρυτάνεων. Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ, 2014-2015). Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000-2010) και Πρόεδρος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2002-2009). Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών (2013-2016) και Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στον Τουρισμού του ΕΑΠ (2013 έως σήμερα).

Έχει πλούσιο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε θέματα τουρισμού και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τουριστικής πολιτικής και κοινωνιολογίας του τουρισμού.

Έχει συμμετάσχει ως ιδρυματικός υπεύθυνος, ως επιστημονικός υπεύθυνος, ως συντονιστής και ως Ερευνητής σε περισσότερα από εξήντα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και μελέτες σε θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, την τουριστική ανάπτυξη, την οργάνωση τουριστικών φορέων, τη διαχείριση και προβολή τουριστικών προορισμών, την τοπική τουριστική ανάπτυξη, το τουριστικό μάρκετινγκ, την απασχόληση στον τουρισμό και την περιβαλλοντική διαχείριση στον τουρισμό.

Έχει συγγράψει αυτόνομα ή σε συνεργασία περισσότερα από δεκαεννιά βιβλία. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικά εγχειρίδια και περισσότερα από εκατό επιστημονικά άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά σε θέματα τουρισμού. Πρόσθετα έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Είναι εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Tourismos: an International Multidisciplinary Journal of Tourism και ενεργό μέλος επιστημονικών σωματείων και συλλόγων, κριτής και σύμβουλος σύνταξης σε επιστημονικά περιοδικά του τουρισμού (ATR, JOST, Anatolia, Tourism Today κ.ά.), καθώς και επιστημονικός συνεργάτης πολλών θεσμικών φορέων του τουρισμού στην Ελλάδα (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΗΑΤΑ, ΗΑPCO, EOT, Υπουργείο Τουρισμού) και στο εξωτερικό (TRC, AIEST).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024