Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ επιθετική ψηφιακή τουριστική προβολή το 'φιλί της ζωής' στην προβολή του προορισμού

Η επιθετική ψηφιακή τουριστική προβολή το 'φιλί της ζωής' στην προβολή του προορισμού

Η εσωτερική ελληνική αγορά δεν επαρκεί για μια ουσιαστική επανάκαμψη της τοπικής τουριστικής μας βιομηχανίας. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Το κράτος σε αυτή τη φάση θα παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Ο τουρισμός συνδέεται στενά με τη χρήση και ανάπτυξη των φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών πόρων, καθώς και με την ελκυστικότητα των πόλεων και περιφερειών ως τόποι διαβίωσης, εργασίας και επίσκεψης.

Φυσικά συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που θα αποκτήσουν και θα απολαύσουν οι επισκέπτες όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας για την επερχόμενη καμπάνια.

Οι άνθρωποι είναι ταξιδευτές… Πάντα ήταν, διατηρούν την επιθυμία να αναζητήσουν, να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με νέους
προορισμούς (βλ. Ασιάτες επισκέπτες), αλλά και να επισκεφτούν και τους λεγόμενους κλασικούς προορισμούς (βλ. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) όπως είναι η χώρα μας για όλους αυτούς. Αυτή η επιθυμία δεν έχει σβήσει ούτε με την κρίση της πανδημίας.

Η χώρα μας είναι σημαντικό να εργαστεί άμεσα για την επόμενη μέρα της “τουριστικής επιστροφής”. Με το τέλος της υγειονομικής κρίσης να πλησιάζει, θα ξεκινήσουν όλες οι χώρες από την αρχή και όποια κινηθεί πιο γρήγορα και στοχευμένα θα κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην διεθνή αγορά.

Ο τουρισµός δεν έχει χρώµα. Σε αυτό το σημείο επανεκκίνησης, η χώρα μας, χάρη στην έγκαιρη και σωστή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή μας, θα έχει προβάδισμα και πλεονεκτήματα απέναντι στους άμεσους ανταγωνιστές μας που βρίσκονται στη λεκάνη της μεσογείου και όχι μόνον, αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε!

Η ανεπιτυχής αντιμετώπιση του ιού από πολλές χώρες ανταγωνίστριες προς εμάς και τα συγκλονιστικά υψηλά νούμερά τους έχουν εκτυπωθεί στα μυαλά των ταξιδιωτών, που θα αναζητούν αυτό το πρώτο διάστημα ασφαλείς προορισμούς, όπως είναι η χώρα μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, να ετοιμαστεί μια νέα καμπάνια, να διοχετευθούν χρήματα από το κράτος, τις περιφέρειες και τους δήμους για μια συντονισμένη, αλλά δυναμική και επιθετική πολιτική προβολής στο εξωτερικό. Η εσωτερική ελληνική αγορά δεν επαρκεί για μια ουσιαστική επανάκαμψη της τοπικής τουριστικής μας βιομηχανίας. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Το κράτος σε αυτή τη φάση θα παίξει κυρίαρχο ρόλο. Η επιθετική πολιτική προβολή και η διαµόρφωση ενός σταθερού brandname, το οποίο θα θωρακίζει τη χώρα, την περιφέρεια, τον δήμο, σε διεθνές επίπεδο και θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάκαμψη.

Χρειαζόμαστε συντονισμένες ενέργειες λοιπόν από πλευράς περιφέρειας και δήμων φυσικά πρωτίστως εθνική πολιτική που θα συντονίζει τους πάντες, με συμμετοχή τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων και οι όποιες ενέργειες χρειάζονταν…χτες.

Σε επίπεδο κράτους χρειάζεται μια ομάδα στο υπουργείο από τεχνοκράτες του τουρισμού και μελετητές του τουρισμού, σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού χρειάζεται να ακολουθηθεί φυσικά η εθνική πολιτική προσαρμοσμένη στον νομό με μια ομάδα επίσης κρούσης τεχνοκρατών που θα εκμεταλλευτούν τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας.

Θα πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες, προκειµένου να προσελκύσουµε τουρίστες και από λοιπές διεθνείς αγορές, µε έµφαση και στις αγορές της Ασίας.

Θα ήθελα να υπογραµµίσω ότι ο τουρισµός της Ελλάδας έχει ανάγκη από στοχευµένη προβολή, προσαρµοσµένη σε αγορές-οµάδες στόχους, n οποία δεν είναι απαραίτητα πολυδάπανη μέσω του διαδικτύου, σήμερα όσο πότε ο μελλοντικός επισκέπτης κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή και σε ένα τηλέφωνο.

Πέρα από τα παραπάνω, άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα τελικά νούµερα του τουρισµού νοµίζω είναι n ηρεµία στο εσωτερικό της χώρας µας που επηρεάζει την εικόνα της στο εξωτερικό και n πολιτική των παραδοσιακών ανταγωνιστικών µας αγορών, όπως είναι n Τουρκία, n Ιταλία, n Κροατία κ.λπ.

Σηµαντικό ρόλο επίσης θα έχουν οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων, όµως, τον πλέον καταλυτικό ρόλο θα παίξουν δύο πολιτικές, η πολιτική θεωρήσεων αδειών εισόδου στη χώρα µας ένα διαχρονικό ζήτημα καθώς και οι τιµές των πακέτων και η ποιότητα των υπηρεσιών. Αναφέροµαι, βεβαίως, στην έκδοση visa Schengen από τα ελληνικά προξενεία και στη µείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, προκειµένου να βελτιωθεί n ανταγωνιστικότητα της χώρας µας.

Οι προκρατήσεις γενικά µπορούµε να πούµε ότι είχαν παγώσει, εξαιτίας τις κρίσης της πανδημίας αλλά τις επόμενες εβδοµάδες, όµως, φαίνεται ότι θα υπάρξει µια αξιοσηµείωτη κινητικότητα, παρά τα όσα συµβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να σηµειώσω ότι στο παρελθόν, όποτε έγιναν συντονισµένες ενέργειες ήταν αποτελεσµατικές, είχαν θετικά αποτελέσματα, αυτό που ξενίζει είναι ότι η χώρα μας μοιάζει να κατέβασε ρολά σε θέματα ψηφιακής τουριστικής προβολής.

Θα ήταν πιο χρήσιμο αυτές τις μέρες να τρέξουμε ψηφιακές καμπάνιες και να ανεβάσουμε όποιες φωτογραφίες και βίντεο διαθέτουμε και μπορούμε από τους όμορφους, ελληνικούς προορισμούς. Να κρατήσουμε την επαφή με τους “πελάτες” μας και να τους “παρασύρουμε” στην αγκαλιά της χώρα μας.

Ο Γιώργος Λύχνος είναι Οικονομολόγος Τουρισμού με ΜΒΑ στην οργάνωση οργανισμών και διοίκησης τουριστικής ανάπτυξης & πρ. αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού του Δήμου Παξών.

oικονομολόγος Τουρισμού | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Γιώργος Λύχνος είναι oικονομολόγος Τουρισμού με ΜΒΑ στην οργάνωση οργανισμών και διοίκησης τουριστικής ανάπτυξης και πρ. αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού του Δήμου Παξών.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024