Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕνημέρωση της easyJet αναφορικά με το σύστημα AVOID για την ηφαιστειακή στάχτη
Ετοιμάζεται αίτημα χρηματοδότησης προς την ΕΕ για υποστήριξη του εγχειρήματος

Ενημέρωση της easyJet αναφορικά με το σύστημα AVOID για την ηφαιστειακή στάχτη

Ένα χρόνο μετά το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που έκλεισε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για πέντε ημέρες, η easyJet ανακοινώνει την πρόοδο του συστήματος AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) […]

Ένα χρόνο μετά το σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης που έκλεισε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για πέντε ημέρες, η easyJet ανακοινώνει την πρόοδο του συστήματος<...> AVOID (Airborne Volcanic Object Identifier and Detector) και καλεί σύσσωμο το χώρο της αεροναυπηγικής να συνεργαστεί, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο από μελλοντική ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Ian Davies, επικεφαλής του Μηχανολογικού Τμήματος της, easyJet δήλωσε: “Τον περασμένο χειμώνα μας καθησύχασαν ότι η ισχυρή χιονόπτωση αποτελούσε μεμονωμένο περιστατικό, που δεν υπήρχε περίπτωση να επαναληφθεί. Παρόλα αυτά, συνέβη και πάλι ύστερα από δέκα μήνες. Δε μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ηφαίστειο και θα εξαπλώσει σύννεφο ηφαιστειακής στάχτης πάνω από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αλλά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα ξανασυμβεί”.

“Ο κλάδος μας είναι καλύτερα προετοιμασμένος σήμερα, απΆό,τι ήταν πέρυσι, αλλά πρέπει να εξελιχθούμε περισσότερο. Η easyJet από την πλευρά της, συνεργάζεται στενά με τον δρ. Fred Prata και την ομάδα του, προκειμένου να εξελίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της τεχνολογίας AVOID. Για το λόγο αυτό, αναζητούμε περισσότερη στήριξη από τον υπόλοιπο κλάδο, καθώς κι άλλες, νέες λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε την ηφαιστειακή απειλή”.

Πρόοδος που σημειώθηκε από πέρυσι:

  • Οι επενδύσεις της easyJet έχουν στηρίξει την πρόοδο της τεχνολογίας AVOID
  • Αναπτύχθηκε το πρωτότυπο της AVOID, το οποίο είναι τώρα έτοιμο να δοκιμαστεί σε ηφαιστειακή στάχτη
  • Ετοιμάζεται τώρα αίτηση για λήψη διαπίστευσης από τον EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροναυπηγικής Ασφάλειας)
  • Ετοιμάζεται τώρα αίτημα χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υποστηριχθεί το εγχείρημα AVOID.

Το σύστημα AVOID αποτελεί ένα αποτελεσματικό ραντάρ καιρού που αφορά τη στάχτη. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί από τον Dr. Fred Prata του Νορβηγικού Ινστιτούτου Εναέριας Έρευνας (NILU) και αποτελείται από υπέρυθρη τεχνολογία που ενσωματώνεται στα αεροσκάφη, ώστε να παρέχει εικόνες στους πιλότους και το κέντρο ελέγχου πτήσης της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας. Οι εικόνες θα επιτρέπουν στους πιλότους να βλέπουν σύννεφα στάχτης που βρίσκονται έως και 100 χλμ. μακριά από το αεροσκάφος και σε υψόμετρο από 5,000 έως 50.000 πόδια, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την πορεία πτήσης του αεροσκάφους, ώστε να αποφεύγουν πιθανά σύννεφα στάχτης. Το όλο σύστημα είναι αρκετά παρεμφερές με τα ραντάρ καιρού, τα οποία αποτελούν δεδομένο εξοπλισμό για όλες τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες σήμερα.

Στο έδαφος, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τα αεροσκάφη με τεχνολογία AVOID θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται, ώστε να υπάρχει έγκυρη και ακριβής εικόνα του σύννεφου ηφαιστειακής στάχτης, βάση δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Μια τέτοια ενέργεια θα συντελούσε στο άνοιγμα μεγάλων τμημάτων εναέριου χώρου, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν κλειστά στη διάρκεια μια ηφαιστειακής έκρηξης, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν οι επιβάτες, καθώς θα ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή.

Η επόμενη φάση του έργου είναι να ελεγχθεί η αξιοπιστία του εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας τον σε (πιλοτικές/δοκιμαστικές) πτήσεις κοντά σε ηφαιστειακή στάχτη. Ο Dr. Prata και η ομάδα του παρακολουθούν στενά την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Aπω Ανατολή και την Αλάσκα, ενώ οι δοκιμές αναμένονται να λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, το σύστημα AVOID θα περάσει τη διαδικασία διαπίστευσης από τον EASA.

Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιχορήγηση συνεχίζονται, ώστε να υπάρξει στήριξη στην έρευνα και την ανάπτυξη του συστήματος AVOID.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, το σύστημα AVOID θα είναι έτοιμο για να βγει στη μαζική παραγωγή. Η easyJet θεωρεί ότι εάν 100 αεροσκάφη (20 από τα οποία θα είναι της easyJet) ανά την Ευρώπη εξοπλίζονταν με τα συστήματα AVOID, αυτό θα παρείχε ουσιαστική κάλυψη της ηπείρου, δίνοντας τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρίες να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στις αρχές, ώστε να υποστηριχθούν οι νέες διαδικασίες που εισήχθηκαν μετά την έκρηξη του Eyjafjallajökull το 2010. Αυτές οι καίριες πληροφορίες θα επιτρέψουν σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν τις ασφαλείς πτήσεις σύμφωνα με την καθοδήγηση της CAA για τις ασφαλείς ζώνες πτήσεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024