Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΥποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης
Περιφέρεια

Υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στόχο έχει να στηρίξει τον δεύτερο βασικό πυλώνα της οικονομίας των νησιών μετά τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα.

“Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με την επιστροφή του από το Άαρχους της Δανίας, όπου δηλώθηκε επισήμως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να διεκδικήσει τον επίζηλο τίτλο για το έτος 2019.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που στόχο έχει να στηρίξει τον δεύτερο βασικό πυλώνα της οικονομίας των νησιών μετά τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους – και κυρίως νέους ανθρώπους – στην γη και την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας υπηρετεί άριστα τον στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αρχής, που είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

“Η υποψηφιότητα του Νοτίου Αιγαίου είναι η δική μας απάντηση στην εσωστρέφεια και την μιζέρια που είναι βυθισμένη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με όπλο μας την εξωστρέφεια, επιδιώκουμε να δώσουμε ένα τόνο αισιοδοξίας στα νησιά μας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς πολέμου. Μόνο με την εξωστρέφεια και την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας μπορούμε να κρατήσουμε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έξω από το τέλμα”, είπε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα οφέλη που θα αποκομίσουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τόσο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων, όσο και στον τομέα του τουρισμού από την υποψηφιότητα της Περιφέρειας, καθώς  και στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, στην μάχη διεκδίκησης του τίτλου, μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών.

“Ο ασύγκριτος και ιδιαίτερος για κάθε ένα από τα 52 νησιά της Περιφέρειάς μας γαστρονομικός πλούτος, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα και αποτελεί το ισχυρό όπλο στην διεκδίκηση του τίτλου. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε νησί έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα” ανέφερε και πρόσθεσε ότι “ο τίτλος θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας, καθώς υπάρχει ισχυρό κίνημα γαστρονομίας στις χώρες της Ευρώπης από όπου αντλούμε το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών”.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας του Νοτίου Αιγαίου για τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 είναι στις 30 Ιουλίου 2016.

Πτώσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά Ν. Αιγαίου “βλέπει” η περιφέρεια
Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε τη μέχρι σήμερα πορεία της τουριστικής σεζόν στα νησιά. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η πραγματική εικόνα από το σύνολο των νησιών είναι εντελώς διαφορετική, καθώς καταγράφεται οριζόντια υστέρηση στην τουριστική βιομηχανία, υστέρηση που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στον πραγματοποιούμενο κύκλο εργασιών.

Τα αίτια της πτώσης του τουριστικού ρεύματος σε μια σεζόν όπου τα αρχικά μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, είναι πολυπαραγοντικά, ωστόσο ο κ. Χατζημάρκος εστίασε σε τρία εξ’αυτών, ως τα πλέον σημαντικά: στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας που έχει επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο καθιστώντας τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μη ανταγωνιστικό προορισμό, στην τεράστια δυσφήμισή τους στο εξωτερικό κατά το 2015, με ευθύνες  που βαρύνουν και παράγοντες της χώρας μας, και  σε καταστροφικούς κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της βίζας των Ρώσων τουριστών, ζήτημα για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι “ως χώρα πυροβολούμε τα πόδια μας, με ανεύθυνες πολιτικές”.

Η συνολική διαχείριση του ζητήματος  των επισκεπτών από χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν, εκτός και από το τεράστιο θέμα της βίζας, πάσχει, αφού στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, οι πολύωρες καθυστερήσεις και η τριτοκοσμική ταλαιπωρία των επιβατών, κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων τους δημιουργούν καταστάσεις ντροπής και μεγάλης δυσφήμισης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024