Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜηνύματα φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2016

Μηνύματα φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας και η Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η Φιλοξένια» εξέδωσαν σχετικά μηνύματα.

Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, α’ αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ανέφερε τα εξής:
Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.
Το φετινό μήνυμα, “Τουρισμός για Όλους”, είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα έντονης κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ισχυρό δείγμα πολιτισμού για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, ατόμων με αναπηρία, ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένων, οικογενειών με παιδιά και γενικότερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Κάνοντας πράξη το μήνυμα ‘Τουρισμός για Όλους’, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και ειδικών τουριστικών υποδομών, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, στη διαμονή, στη μετακίνηση, στο φυσικό περιβάλλον, στα μουσεία, στα καταστήματα, στα εστιατόρια, και άλλες εγκαταστάσεις. 
‘Η επιτυχία στον τουρισμό, είναι υπόθεση όλων μας και αφορά όλους μας’
Ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία” ανέφερε με τη σειρά του τα εξής:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, καθόρισε πριν από 46 χρόνια, το 1970, την 27η Σεπτεμβρίου ως την ημέρα εορτασμού και ανάδειξης της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού, στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Μια μέρα χαράς σε όλο τον κόσμο, μια ημέρα με έντονο συμβολισμό και δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στην Κρήτη, στον τόπο μας, έχουμε γνωρίσει εδώ και πολλές δεκαετίες τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει η τουριστική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως, εκτός από τις πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και στις δυσκολίες αντιμετώπισης της καθημερινότητας, φαίνεται πώς ακόμα και σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας, εξακολουθεί να φέρεται με τρόπο που μόνο ως ευγενικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, απέναντι στους ξένους επισκέπτες του τόπου μας.
Δεν νομίζω πώς θα διαφωνήσει άλλωστε κανείς στο ότι η αντιμετώπιση του συνανθρώπου, η καθημερινή μας συμπεριφορά, η ευγένεια, η διακριτικότητα, η προθυμία, η καλοσύνη, είναι πρωτίστως ζητήματα παιδείας.
Φίλες και φίλοι, ο τουρισμός είναι η -μόνη ίσως- εθνική δύναμη της χώρας μας. Είναι ο μόνος μοχλός που μπορεί να γυρίσει την ρόδα της οικονομίας, φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για όλους μας. Είναι ο μόνος πυλώνας ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει αληθινές συνθήκες υγιούς, σταθερής και μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να λειτουργήσει με όλα τα παραπάνω ευεργετικά στοιχεία, είναι όλοι μας – και κυριολεκτώ όταν λέω ΟΛΟΙ ΜΑΣ – να αντιμετωπίσουμε τον ξένο επισκέπτη μας ως έναν αληθινό επισκέπτη. Όχι απλά ως ‘τουρίστα’, ως ‘ξένο’, ως ένα ‘πορτοφόλι’ που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αδειάσουμε.
Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε κάνει ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα προς τα εμπρός. Ένα βήμα που θα μας οδηγήσει στο να γιορτάζουμε αληθινά, 365 ημέρες τον χρόνο, την ‘Ημέρα’ Τουρισμού, γιατί θα το επιθυμούμε εμείς, όχι γιατί θα μας το επιβάλλει ένα εορτολόγιo.
Τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με τη δυναμική που τα διακρίνει, θα είναι σημαιοφόρος σε αυτή την προσπάθεια για ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων που θα  απογειώσουν τον τουρισμό μας, μιας και είναι εκείνα τα καταλύματα που προσφέρουν δίχως όρια την αληθινή φιλοξενία κάνοντας τους επισκέπτες να αισθάνονται πραγματικά σαν στο σπίτι τους“.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024