Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΣυνολικές αφίξεις 28 εκατομμυρίων τουριστών αναμένονται το 2017
ΣΕΤΕ

Συνολικές αφίξεις 28 εκατομμυρίων τουριστών αναμένονται το 2017

Εάν η ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) επανακάμψει, έστω και μερικώς, προς τα υψηλότερα επίπεδα του 2015, τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε νέο επίπεδο ρεκόρ, 14,2 έως 14,5 δισ. ευρώ.

Στο ξεκίνημα μιας χρονιάς με έντονα στοιχεία αβεβαιότητας τόσο λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και λόγω των ευρύτερων διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι θετικά. Η αρχική εκτίμησή μας για το 2017 είναι για περαιτέρω αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών από 24,8 σε 26 εκατομμύρια.

Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, οι συνολικές αφίξεις αναμένονται περί τα 28 εκατομμύρια. Ως προς τα έσοδα και αυτά αναμένονται αυξημένα. Εάν μάλιστα η ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) επανακάμψει, έστω και μερικώς, προς τα υψηλότερα επίπεδα του 2015, τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε νέο επίπεδο ρεκόρ, 14,2 έως 14,5 δισ. ευρώ.

Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι μεγαλύτεροι Tour Operators, βασίζονται α) στην αυξημένη ζήτηση αεροπορικών δρομολογίων προς Ελλάδα για την θερινή σεζόν 2017, β) στις βελτιωμένες συνθήκες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αγορές του ελληνικού τουρισμού – με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιταλία και την Βρετανία – και γ) στις εκτιμήσεις της ΙΡΚ και του UNWTO για περαιτέρω ανάπτυξη του διεθνούς τουρισμού.

Σημαντικό θετικό ρόλο, ειδικά για την ανάκαμψη της ΜΚΔ, αναμένεται να παίξει η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς, λόγω των βελτιωμένων οικονομικών συνθηκών στη Ρωσία και της ανατίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο.

Αναφορικά με τα απολογιστικά στοιχεία των δύο πρώτων μηνών, που λόγω του ότι δεν έχει αρχίσει η σεζόν κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζεται μια μικτή εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016:

Διοικητικά Στοιχεία Ιαν. – Φεβ. 2017

  • μικρή θετική μεταβολή (+18.000) στο σύνολο των αεροπορικών αφίξεων, αλλά μείωση των αφίξεων στην Αθήνα,
  • μικρή αρνητική μεταβολή (-60.000) στις οδικές αφίξεις,
  • μικρή θετική μεταβολή (+1.500) στις θαλάσσιες αφίξεις,

Έρευνα Συνόρων ΤτΕ Ιαν. 2017

  • θετική μεταβολή της ΜΚΔ για τον Ιανουάριο με ταυτόχρονη μείωση αφίξεων και εισπράξεων.

Στα θετικά νέα της προηγούμενης περιόδου για τον τουρισμό περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για την μεταβίβαση της λειτουργίας των αεροδρομίων στην Fraport καθώς και η ανακοίνωση της τελευταίας για την υπογραφή δύο συμβάσεων για την ανακαίνιση και επέκταση των 14 αεροδρομίων. Επίσης, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων παγκοσμίως, η Wyndham και η Accor, ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβάσεων για λειτουργία νέων μονάδων στην Ελλάδα. Τέλος, η βρετανική Telegraph περιέλαβε το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Μπενάκη στα 41 πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο μαζί με διάσημα μουσεία όπως τα ΜΟΜΑ, Λούβρο, Πράντο, Victoria & Albert κ.λπ.

Ευρύτερα, η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δημιουργεί τριγμούς στην εύθραυστη ανάκαμψη αφού το δ’ 3μηνο παρουσιάστηκε μεγάλη πτώση των επενδύσεων και των αποθεμάτων που οδήγησε σε μηδενισμό του συνολικού ρυθμού ανάκαμψης του ΑΕΠ ενώ από τον Ιανουάριο παρατηρείται και πάλι εκροή καταθέσεων (ύψους 4 δισ. ευρώ) που οδήγησε σε αύξηση του ELA μετά από περισσότερους από 18 μήνες. Από την άλλη πλευρά, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων συνεχίζεται.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, η Eurostat εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 μεταξύ 2% και 3%, ενώ οι ήδη νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αναμένεται να προσθέσουν μεταξύ 1,5% και 2,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας τον στόχο 3,5% για το 2018 εφικτό και τη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων περιττή (και επιβαρυντική για την οικονομία), ιδιαίτερα εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η οικονομία επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΕΤΕ – Στατιστικό Δελτίο 03 2017

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024