Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕτοιμάζεται το πρόγραμμα του θεσμού 'Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός – 2021'
Πολιτισμός

Ετοιμάζεται το πρόγραμμα του θεσμού 'Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός – 2021'

Το πρόγραμμα του θεσμού 'Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός' για το 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια.

​Το 2020, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός“, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και βρήκε θερμή ανταπόκριση σε όλη την επικράτεια. Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, ο θεσμός συνέβαλε στο να υπάρξει και φέτος πολιτιστικό καλοκαίρι προσφέροντας, με ασφάλεια και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας συνθήκες απασχόλησης σε πολλούς ανθρώπους της τέχνης. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είχε ως αποτέλεσμα την τόνωση της περιφέρειας, με πλήθος πολιτιστικών δράσεων.

Όπως, εξ αρχής, είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” για το 2021, θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ  drasis.culture.gr.

Η ηλεκτρονική πύλη για την κατάθεση των προτάσεων θα ανοίξει από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 και θα λειτουργήσει ως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021. Η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της πύλης. Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν οι ΑΜΚΕ, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΥΠΠΟΑ. Κάθε ΑΜΚΕ έχει δικαίωμα να υποβάλει ως δύο προτάσεις, σε διαφορετικό θεματικό άξονα. Επιλέξιμη θα είναι μία.

Για τις ΑΜΚΕ που θα επιλεγούν, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις. Τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.

Η ειδική επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων θα είναι επταμελής και θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα με την δημοσιοποίηση της προκήρυξης. Τα μέλη της επιτροπής προφανώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία.

Η επιλογή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως το τέλος Μαρτίου 2021.

Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες κοστολόγησης, για το σύνολο της κάθε παραγωγής, με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την επιτροπή.

  • 15.000 ευρώ για 40 παραγωγές
  • 30.000 ευρώ για 20 παραγωγές
  • 60.000 ευρώ για 10 παραγωγές

Σύνολο: 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη σε έναν από τους επόμενους θεματικούς άξονες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας:

  1. Μυθολογία
  2. Τραγικά σπαράγματα
  3. Βυζάντιο
  4. Μεσαίωνας – Αναγέννηση – Μπαρόκ
  5. Κλασικισμός – Ρομαντισμός
  6. Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία
  7. Η πόλις

Το πρόγραμμα του Θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” για το 2021 θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια που θα επιλέξει η επιτροπή αξιολόγησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του προγράμματος “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός-2020” είναι ο φορέας, ο οποίος -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ- αναλαμβάνει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024