Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςBrexit: Σήμερα οι ταξιδώτες από το Ην. Βασίλειο έχουν δικαίωμα για tax free αγορές στην Ελλάδα
Duty free

Brexit: Σήμερα οι ταξιδώτες από το Ην. Βασίλειο έχουν δικαίωμα για tax free αγορές στην Ελλάδα

Μετά την έξοδο του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. και από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι Βρετανοί κάτοικοι από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα έχουν το δικαίωμα για tax free αγορές. Με 4 εκατ. αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, οι Βρετανοί Tax Free αγοραστές θα αποτελέσουν μια ισχυρή δυναμική για το ελληνικό λιανεμπόριο.

Με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2021 να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ για λιανικές αγορές που πραγματοποιούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη 2η θέση αεροπορικών αφίξεων το 2019 με 4 εκατ. επιβάτες κατέχοντας το 11% του μεριδίου αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό. Η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη των Βρετανών (ΜΚΔ) τουριστών το 2019 ανέρχεται σε περίπου 733 ευρώ, υψηλότερη κατά 30% από τη ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (564 ευρώ).

Με την τιμή των αγαθών στην Ελλάδα να είναι κατά μέσο όρο 5-10% χαμηλότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με την επιπλέον εξοικονόμηση που προσφέρουν οι Tax Free αγορές, η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-25%, δημιουργώντας μια ισχυρή ευκαιρία αύξησης κερδών για το ελληνικό λιανεμπόριο.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία Tax Free Shopping για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται την Ελλάδα;
Οι Βρετανοί κάτοικοι από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα χαρακτηριστούν ως κάτοικοι εκτός Ε.Ε. και θα έχουν δικαίωμα για Τax Free αγορές κάθε φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ η διαδικασία θα είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη υπηκοότητα που δικαιούται να πραγματοποιεί Tax Free αγορές.

Οι Βρετανοί θα πρέπει να:

  • διαμένουν στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία. Βρετανοί υπήκοοι που διαμένουν στη Βόρεια Ιρλανδία ή εντός της Ε.Ε. δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν αφορολόγητα στην Ελλάδα (απαιτείται τεκμήριο διαμονής)
  • πληρούν τα κριτήρια της ελάχιστης δαπάνης των 50 ευρώ
  • εξάγουν τα εμπορεύματα εκτός Ε.Ε. εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αγοράς

Οι tax free αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδείξουν το διαβατήριό τους μαζί με ένα τεκμήριο διεύθυνσης κατοικίας (π.χ. άδεια οδήγησης), για να επιβεβαιώσουν ότι διαμένουν στην Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία.

Με την επιβεβαίωση του τεκμηρίου διεύθυνσης κατοικίας, οι Βρετανοί αγοραστές θα ακολουθήσουν την καθιερωμένη διαδικασία Tax Free αγορών, επικυρώνοντας την απόδειξη στο τελωνείο με την αποχώρησή τους από την Ε.Ε. (πριν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο) και  καταθέτοντάς την στη Global Blue προκειμένου να λάβουν την επιστροφή χρημάτων τους.

Η Global Blue υποστηρίζει τους Έλληνες εμπόρους για τη διασφάλιση της ομαλής και άμεσης μετάβασης των Βρετανών πελατών στη tax free διαδικασία. Αυτό περιλαμβάνει την αυτόματη ενημέρωση της καινοτόμου τεχνολογίας IC2 της Global Blue στα καταστήματα λιανικής την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Μάνθος Δημόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Global Blue Hellas δήλωσε: “Η ενσωμάτωση των Βρετανών τουριστών στην Tax Free διαδικασία αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για το ελληνικό λιανεμπόριο. Το δικαίωμα για Tax Free αγορές όχι μόνο θα παρακινήσει τους Βρετανούς τουρίστες να ψωνίσουν στην Ελλάδα, αλλά και να ξοδέψουν περισσότερα στο κατάστημα, χάρη στη σημαντική εξοικονόμηση που θα έχουν. Με 4 εκατ. Βρετανούς επισκέπτες στην Ελλάδα το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι μια από τις πιο πολύτιμες Tax Free εθνικότητες”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024