Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑπάντηση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»
Δήλωση που αφορά το θέμα της κινεζικής επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας

Απάντηση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης»

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, σε σχέση με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» το οποίο αφορά στο γνωστό θέμα της κινεζικής επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας σημειώνει τα εξής:

Κατηγορηματικά τονίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στον μέχρι σήμερα χειρισμό της Κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που έγινε η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο ακολουθήθηκαν πιστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης όπως και διυπουργική επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Όλοι οι χειρισμοί μέχρι σήμερα έγιναν νομότυπα και σε συνεχή επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα. Η Κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι οποιαδήποτε τελική απόφαση για το θέμα αυτό θα σταλεί και στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η μέχρι σήμερα κριτική που το Υπουργείο μας και η Κυβέρνηση έχει δεχθεί για την εν λόγω επένδυση, επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση ήταν και είναι πολύ προσηλωμένη στην τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης.

H συγκεκριμένη επένδυση θα αξιολογηθεί, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι συμφέρουσα για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία.  Κατά την αξιολόγηση θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα.  Εάν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα και νομότυπη θα ήταν κρίμα να υποσκαφθεί από σκοπιμότητες και αντιδράσεις που δεν έχουν σχέση με την ουσία της εξέτασης της υλοποίησης αυτής της μεγάλης επένδυσης.  Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τόσο οι Δημοτικές Αρχές της Λάρνακας όσο και ο CIPA και η κυπριακή κοινωνία ολόκληρη έχουν αντιμετωπίσει με ενθουσιασμό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης η οποία θα έχει, αν υλοποιηθεί με τους σωστούς όρους,  οφέλη για την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα για την επαρχία της Λάρνακας.

Ο Πρέσβης κ. Μάριος Ιερωνυμίδης στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα δεν είχε, ούτε θα μπορούσε να έχει, οποιοδήποτε θεσμικό ή άλλο ρόλο, ούτε και οποιαδήποτε συμμετοχή στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το ζήτημα το χειρίστηκε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων με βάση τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής.

Το μόνο ουσιαστικό ζήτημα που αφορά στους χειρισμούς του Υπουργείου και της Κυβέρνησης το οποίο εγείρεται στο εν λόγω δημοσίευμα είναι το ερώτημα του πως μπόρεσε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει σαφή εικόνα για το ποιοι ήταν οι πραγματικοί μέτοχοι της εταιρείας «Far Eastern Phoenix Ltd». Η Επιτροπή Αξιολόγησης, από τον περασμένο Μάιο,  ζήτησε να διευκρινιστεί σε ποιον ανήκαν οι μετοχές, οι οποίες δεν ήταν ονομαστικές, για να πάρουμε βεβαίωση από το δικηγορικό γραφείο το οποίο χειρίζεται το εν λόγω ζήτημα ότι και οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στον Κινέζο επιχειρηματία Yang Qi.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

11/12/2023
08/12/2023
07/12/2023
06/12/2023
05/12/2023
04/12/2023