Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜεγάλη η ταλαιπωρία των επιβατών στο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω της απεργίας

Μεγάλη η ταλαιπωρία των επιβατών στο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω της απεργίας

Στην χθεσινή τρίτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης των υπαλλήλων της κοινοπραξίας των εταιριών ICTS – 3D – WACKENHUT, που έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας επιβατών και χειραποσκευών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, οι καθυστερήσεις στην αεροπορική κίνηση επιβαρύνθηκαν με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού…

Στην χθεσινή τρίτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης των υπαλλήλων της κοινοπραξίας των εταιριών<...> ICTS – 3D – WACKENHUT, που έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας επιβατών και χειραποσκευών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, οι καθυστερήσεις στην αεροπορική κίνηση επιβαρύνθηκαν με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Όπως σχετικά δήλωσε ο κ. Ιωάννης Παράσχης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών:

“Είμαστε ήδη στην 3η ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών ασφαλείας που εργάζονται στις εταιρείες security που έχουν συμβληθεί με την Εταιρία Αεροδρομίου. Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες δύο ημέρες, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και ο μηχανισμός λειτουργίας του αερολιμένα με προσωπικό ασφαλείας απέδωσε, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των πτήσεων και μεγάλες ουρές στα σημεία ελέγχου.

Σε όλο αυτό το διάστημα των τριών ημερών, η Διοίκηση του Αερολιμένα σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες και όλους τους αρμόδιους φορείς, συμμετείχε στις προσπάθειες και τις συζητήσεις μεταξύ της κοινοπραξίας των εταιριών security και των εργαζομένων για την επίλυση του ζητήματος.

Θα πρέπει βέβαια να γίνει αντιληπτό ότι αντιπαράθεση δεν υπάρχει και ουδέποτε υπήρξε ανάμεσα στο αεροδρόμιο και τους εργαζομένους των εταιριών security.

Aλλωστε αυτό έχει γίνει σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους από την Παρασκευή με σχετικό εξώδικο προς την κοινοπραξία των εταιριών security και πλέον είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο.

Σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τα αιτήματά τους, καθότι τιμούμε και σεβόμαστε κάθε συνεργάτη μας.

Απόδειξη είναι ότι έχουμε θέσει ως βασική προϋπόθεση και στους μελλοντικούς εργοδότες των υπαλλήλων ελέγχου ασφαλείας επιβατών και χειραποσκευών τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, πάνω απ` όλα σεβόμαστε το επιβατικό κοινό και γι` αυτό θεωρούμε βασική μας προτεραιότητα τη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Αεροδρομίου.

Καλούμε λοιπόν και πάλι τις εταιρίες security να αναλογισθούν τις ευθύνες τους τόσο απέναντι στο αεροδρόμιο και τους επιβάτες, όσο όμως και απέναντι στους εργαζομένους τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, εκ μέρους της Διοίκησης και όλων των εργαζομένων του Αερολιμένα από το επιβατικό κοινό και να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης και παρερμηνείας, ότι πάγια θέση του Αερολιμένα ήταν και είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων ελέγχου ασφαλείας επιβατών και χειραποσκευών”.

Η κίνηση του ΔΑΑ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας

Εν τω μεταξύ κατά τη δεύτερη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης του
Πανελληνίου Συλλόγου Ελεγκτών Ασφαλείας Αερομεταφορών, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004, όλες οι προγραμματισμένες αναχωρήσεις αεροσκαφών εκτελέστηκαν στο σύνολό τους, με ορισμένες καθυστερήσεις, κυρίως στις ώρες αυξημένης κίνησης.

Αναλυτικά, από τις 00:00 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ., επί συνόλου 176 αναχωρήσεων αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκαν, σημειώθηκαν 67 καθυστερήσεις, με μέσο όρο αναμονής τα 40 λεπτά (από 5 λεπτά έως 2 ώρες).

Τα αιτήματα των απεργών

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση οφείλεται στα ήδη ανακοινωμένα αιτήματα των υπαλλήλων της κοινοπραξίας, δηλαδή την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους στις εταιρίες security που θα αναλάβουν από 1/1/2005 το έργο παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εταιρείες τους.

Όσον αφορά το πρώτο αίτημα των υπαλλήλων θα πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω επικείμενης λήξης του συμβολαίου του ΔΑΑ, στις 31/12/2004, με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ο ΔΑΑ προχώρησε στην προκήρυξη ευρωπαϊκού διαγωνισμού (ο οποίος είναι ακόμα σε εξέλιξη), για την εκ νέου επιλογή εταιριών.

Αξίζει να τονισθεί ότι στο πλαίσιο του αναφερόμενου διαγωνισμού δεν τίθεται θέμα μείωσης των θέσεων εργασίας. Ανταποκρινόμενες δε στις προδιαγραφές του ΔΑΑ, που θέτει ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, όλες οι εταιρίες έχουν εγγυηθεί εγγράφως την πρόσληψη 75% έως και 80% του υπάρχοντος εξειδικευμένου προσωπικού, που ήδη εργάζεται στον Αερολιμένα.

Τέλος, αναφορικά με το δεύτερο διατυπωμένο αίτημα των απεργούντων υπαλλήλων, αυτό αφορά αποκλειστικά στις οικονομικές διαφορές (καταβολή δεδουλευμένων) μεταξύ των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ιδιωτικών εταιρειών security (κοινοπραξία) που έχουν αναλάβει το έργο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024