Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΟριστικά στις 28 Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το νέο αεροδρόμιο

Οριστικά στις 28 Μαρτίου ξεκινά τη λειτουργία του το νέο αεροδρόμιο

“Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στα Σπάτα θα αρχίσει να λειτουργεί στις 28 Μαρτίου. Είναι άρτιο, σύγχρονο, απόλυτα ασφαλές, αξιόπιστο και πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές” ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας […]

"Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στα Σπάτα θα αρχίσει να λειτουργεί στις 28 Μαρτίου. Είναι άρτιο, σύγχρονο, απόλυτα ασφαλές, αξιόπιστο και πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές" ανέφερε ο πρωθυπουργός<...> κ. Κώστας Σημίτης στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Παρασκευή μιλώντας για το νέο αεροδρόμιο 'Ελευθέριος Βενιζέλος' στα Σπάτα<.>. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα ικανοποιεί απόλυτα τους όρους και τις απαιτήσεις ασφαλείας οι οποίες υπάρχουν για την εκτέλεση των πτήσεων.

Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι το νέο αεροδρόμιο θα έχει τη δυνατότητα υποδοχής και πλήρους εξυπηρέτησης επιβατών και αεροσκαφών αρχικά ίση με εκείνη του Ελληνικού και θα αυξάνεται καθημερινά για να φθάσει ακόμα 2/3 παραπάνω από το Ελληνικό εντός του καλοκαιριού.

Όσον αφορά στην ασφάλεια του αεροδρομίου ο πρωθυπουργός είπε ότι "Τα ραδιοναυτιλιακά βοηθήματά του που είναι ουσιαστικό στοιχείο της λειτουργίας του, έχουν δοκιμαστεί ενώ έχουν καθοριστεί και έχουν δοκιμαστεί και οι σχετικές διαδικασίες και έχουν σταλεί τα στοιχεία σε όλες τις διεθνείς εταιρίες. Οι τελευταίοι έλεγχοι που έγιναν έχουν αποδώσει απόλυτα ικανοποιητική εικόνα".

Αναφερόμενος στην οδική πρόσβαση για την οποία ο κ. Καραμανλής προέβλεψε ότι τα πράγματα θα είναι τραγικά, ότι θα υπάρξει κυκλοφοριακό χάος, ενώ ο μέσος όρος πρόσβασης στο αεροδρόμιο θα προσεγγίζει τις δύο ώρες, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι θα είναι ικανοποιητική.

"Μέσα στο Μάρτιο ολοκληρώνονται τα έργα που είχαν προγραμματιστεί", τόνισε, ενώ κατέθεσε την έκθεση του καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Φραντζεσκάκη, στον οποίο είχε αναθέσει την σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία: το κυκλοφοριακό ισοζύγιο θα είναι ισοδύναμο με εκείνο του ελληνικού και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Λεκανοπεδίου θα έχει καλύτερη πρόσβαση.

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι το "Σπατόσημο" αυξάνεται κατά 4.000 έως 7.000 δρχ, επιβάλλεται πρόσθετος "κεφαλικός φόρος" από 3.500 έως 4.500 δρχ. για κάθε επιβάτη, ενώ οι αυξήσεις στα αερολιμενικά τέλη θα κυμαίνονται από 90% έως 900% με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα δύο ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, ο κ. Σημίτης είπε:

"Τα σημερινά τέλη κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο είναι χαμηλότερα εκείνων που προέκυπταν από τη σύμβαση την οποία διαπραγματεύτηκε και έκλεισε η Ν.Δ".

Αυτό -όπως εξήγησε- όχι μονάχα γιατί αναπτύχθηκαν άλλες λειτουργίες εμπορικές, οι οποίες επέτρεψαν στην εταιρία να μειώσει τα αεροπορικά τέλη και να έχει εισπράξεις από τις εμπορικές λειτουργίες αλλά και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το "σπατόσημο" για να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το έργο είχε δρομολογηθεί από τη ΝΔ και ότι παραδίδεται με υπερδεκαετή καθυστέρηση και πολλαπλάσιο κόστος.
Ο ίδιος ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν αληθεύει ότι θα αρχίσει η έναρξη λειτουργίας με 32 πτήσεις ανά ώρα αντί των 60 που προβλεπόταν, εάν υπάρχει έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και εκπαίδευσής τους, ενώ αναρωτήθηκε και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τη μη ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της μονάδας επισκευών.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε πως με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας αεροσκαφών και το "σπατόσημο" το νέο αεροδρόμιο θα είναι από τα 2-3 ακριβότερα στην Ευρώπη.

Επίσης, επισήμανε ότι δεν έχει δημιουργηθεί πρόσβαση με μέσο σταθερής τροχιάς, ότι η Αττική Οδός δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς ο μέσος όρος πρόσβασης είναι περίπου δύο ώρες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιηθεί για την ασφάλεια αεροδρομίου και να προστατεύσει το διεθνές κύρος της χώρας.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σημίτης ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να τηρεί μια πιο υπεύθυνη στάση και να μη βλέπει το δάσος αλλά τα δέντρα. Το νέο αεροδρόμιο είναι από τα πιο σύγχρονα, ο αεροναυτιλιακός εξοπλισμός του βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας ύψους 700 δισ. δρχ. και ολοκληρώθηκε, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η ΝΔ -που υποστηρίζει ότι ήταν δική της απόφαση το αεροδρόμιο- καταψήφισε τη σχετική σύμβαση. Όλα όσα γίνονται αποφασίστηκαν από τη ΝΔ, αλλά τίποτα δεν είδαμε από αυτή, ανέφερε κ. Σημίτης και έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη "λυσσώδη προσπάθεια αμαύρωσης" και τις κραυγές της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης, δεν ζημιώνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα,
Στη συνέχεια του λόγου του ο κ. Σημίτης έθεσε το ερώτημα: Ξέρει καλύτερα ο κ. Καραμανλής από τους διεθνείς οργανισμούς ότι δεν είναι ασφαλές το αεροδρόμιο; Ξέρει καλύτερα η ΝΔ από τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς που συμβούλευσαν ότι είναι άψογα τα θέματα ασφάλειας; Χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατέληξε.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024