Τελευταία νέα
HomeΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΥΠΑ: 60% υπέρβαση της χωρητικότητας στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, πάει για νέο ρεκόρ το 2024
Αεροδρόμια

ΥΠΑ: 60% υπέρβαση της χωρητικότητας στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, πάει για νέο ρεκόρ το 2024

hrakleio

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου καταγράφει σημαντική αύξηση επιβατικής κίνησης, υπερβαίνοντας κατά 60% την ονομαστική χωρητικότητα κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου (ΚΑΗΚ) για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία πλέον υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 60% τη μέγιστη ονομαστική χωρητικότητα του αεροδρομίου τους θερινούς μήνες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Αεροδρόμιο Ηρακλείου καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε οι παλαιές και υπερκορεσμένες υποδομές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά κόπωσής τους, να συντηρούνται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς μέχρι τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι τον Φεβρουάριο του 2027.

Μέτρα παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών

Στα πλαίσια των συστηματικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, η ΥΠΑ, με τη συνδρομή και τις χορηγίες ιδιωτικών φορέων και εταιρειών, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προβεί σε σειρά μέτρων που έχουν υλοποιηθεί, όπως:

 1. Αντικατάσταση 24 κεντρικών κλιματιστικών μονάδων.
 2. Αντικατάσταση δυο ιμάντων παραλαβής αποσκευών (carousel).
 3. Προμήθεια επιπλέον ενενήντα καθισμάτων επιβατών.
 4. Πλήρη αντικατάσταση αυτόματων εξωτερικών θυρών
 5. Ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δυο (2) επιπλέον αντλιών θερμότητας αέρος / νερού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
 6. Παρεμβάσεις στη Σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης.
 7. Παρεμβάσεις στον εξαερισμό κλειστών χώρων.

Επίσης, με τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν, η ΥΠΑ σχεδιάζει την πλήρη ανακαίνιση τριών συγκροτημάτων τουαλετών του αεροσταθμού, παρ’ότι τα περισσότερα συγκροτήματα μετράνε λιγότερο από 10 χρόνια, ενώ κάποια είχαν ανακαινιστεί πριν δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας, η ΥΠΑ έχει ήδη προβεί στην:

 1. Ασφαλτόστρωση 1300 μέτρων του κυρίως διαδρόμου προσγείωσης.
 2. Μελέτη και έλεγχο αντοχής πεδίου ελιγμού και διαδρόμων.
 3. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την εξυγίανση των κυκλωμάτων φωτοσήμανσης πεδίου ελιγμών, αξίας 270.000 ευρώ.
 4. Προμήθεια και τοποθέτηση υλικών για την αποκατάσταση λειτουργίας φωτεινών πινακίδων διαδρόμου και τροχοδρόμων, αξίας 160.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία αεροπορικής κίνησης το Αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ξεπεράσει το περσυνό ιστορικό ρεκόρ κίνησης επιβατών για το 2024. Μέχρι τέλη Ιουνίου η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΚΑΗΚ ήταν περίπου 11%, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τους 9.200.000 επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, εδραιώνοντάς τον ΚΑΗΚ ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας σε επιβατική κίνηση.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024