Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕΚΠΟΙΖΩ: Μονοπωλιακή η συγχώνευση Aegean – Ολυμπιακής
Θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στο σύνολο των εσωτερικών προορισμών

ΕΚΠΟΙΖΩ: Μονοπωλιακή η συγχώνευση Aegean – Ολυμπιακής

Μονοπωλιακή κατάσταση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις εσωτερικού έως 40 ευρώ -στην περίπτωση που συγχωνευτούν η Ολυμπιακή και η Aegean – δείχνει μελέτη της ΕΚΠΟΙΖΩ η οποία πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει μια μονοπωλιακή…

Μονοπωλιακή κατάσταση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις εσωτερικού έως 40 ευρώ -στην περίπτωση που συγχωνευτούν η Ολυμπιακή και η<...> Aegean – δείχνει μελέτη της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει μια μονοπωλιακή ή σχεδόν μονοπωλιακή αγορά εσωτερικής αερογραμμής, η οποία θα καθορίζει την τιμή των εισιτηρίων πολύ πιο πάνω απ» αυτή που θα επέβαλλε μια λογική τιμολόγηση στα πλαίσια υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού. Εκτός αυτού,η υποψήφια μονοπωλιακή αερογραμμή, θα έχει την ευχέρεια να παρέχει υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας, χωρίς τον φόβο απώλειας πελατών και χωρίς κίνητρα βελτίωσής της. Επί πλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι, αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στο σύνολο των εσωτερικών προορισμών, ενώ το μέγεθος του νέου αερομεταφορέα θα αποθαρρύνει άλλες μικρότερες εταιρείες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε την έρευνα και τα συμπεράσματά της στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Ενωσης Καταναλωτή Ποιότητα Ζωής, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εσωτερικού θα ανέβουν από 8 ευρώ μέχρι μέχρι 40 ευρώ, αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της Ολυμπιακής και της Aegean Η αύξηση αφορά στις τιμές των μετ`επιστροφής αεροπορικών εισιτηρίων στις γραμμές Αθήνα-Κεφαλλονιά και Αθήνα-Λήμνος, όπου οι δύο εταιρείες ανταγωνιζόντουσαν το 2009, αλλά από το 2010 εξελίχθηκαν σε μονοπώλιο της Ολυμπιακής.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το 2009 το φτηνότερο εισιτήριο για Αθήνα – Κεφαλλονιά και επιστροφή ήταν 78 ευρώ ενώ το 2010 ήταν 96 ευρώ ( αύξηση 8 ευρώ). Το 2009 το φτηνότερο εισιτήριο σε οικονομική θέση, που επιτρέπει αλλαγή χωρίς χρέωση, για Αθήνα – Κεφαλλονιά και επιστροφή ήταν 256 ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 296 ευρώ (αύξηση 40 ευρώ), ενώ ίδιες σημειώνεται ότι ήταν και οι τιμές των αντίστοιχων εισιτηρίων για Αθήνα – Λήμνο.

“Αυτό προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη τιμών που έκανε η ΕΚΠΟΙΖΩ πριν και μετά την αναγγελία της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών αερογραμμών, της Ολυμπιακής και της Aegean”, σημειώνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, ενώ προσθέτει ότι τα στοιχεία για τις τιμές εισιτηρίων το 2009 δόθηκαν από την Aegean κατόπιν αιτήματος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ η Ολυμπιακή δεν έχει ανταποκριθεί. Σημειώνεται ακόμη ότι η Aegean είχε εγκαταλείψει τις αερογραμμές αυτές πριν την αναγγελία της συγχώνευσης και ότι στην τιμή συμπεριλαμβάνονται φόροι και χρέωση για απ`ευθείας αγορά μέσω της ιστοσελίδας των αεροπορικών εταιρειών και το “πιο φτηνό” εισιτήριο αναφέρεται σε αυτό των διαφόρων προσφορών (που είναι για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την αναγγελία τους). Το “πιο ακριβό” εισιτήριο αναφέρεται σε full economy, που επιτρέπει αλλαγή ή ακύρωση χωρίς χρέωση, και αγορά οποιαδήποτε στιγμή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι με αυτήν την έρευνα τεκμηριώνει τους φόβους των καταναλωτών, ότι η συγχώνευση αυτή θα λειτουργήσει εις βάρος τους και διερωτάται: <ι>“Αν σ`αυτήν τη φάση, που η αρμόδια κοινοτική υπηρεσία μελετά εις βάθος το θέμα, παρουσιάζονται τόσο εμφανείς μονοπωλιακές πρακτικές, τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον αν η συγχώνευση εγκριθεί;”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024