Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΗ απελευθέρωση των αερομεταφορών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ καθυστερεί

Η απελευθέρωση των αερομεταφορών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ καθυστερεί

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για απελευθέρωση των αερομεταφορών δεν φαίνεται να προχωράει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν μετά από το πρόσφατο αίτημα των περισσότερων αεροπορικών […]

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για απελευθέρωση των αερομεταφορών δεν<…> φαίνεται να προχωράει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν μετά από το πρόσφατο αίτημα των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ για περισσότερες παραχωρήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις απορρίπτοντας την πρόταση των ΗΠΑ για σύντομη διευθέτηση.

«Αυτά που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας δεν είναι ικανοποιητικά» δήλωσε ο γραμματέας Μεταφορών της Βρετανίας Alistair Darling, μετά τη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε οι αεροπορικές εταιρίες της ΕΕ να μην έχουν τις ίδιες παραχωρήσεις με αυτές που προσφέρει η ΕΕ στις αμερικανικές εταιρείες».

Η Βρετανία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα έδινε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τις ίδιες προσβάσεις στην αμερικανική αγορά των αερομεταφορών με αυτές που είναι διαθέσιμη η ΕΕ να προσφέρει στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Darling, σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον άρχισαν τις συνομιλίες για την υιοθέτηση μία πολιτικής «ανοιχτών ουρανών» το περασμένο φθινόπωρο, αλλά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν μέχρι σήμερα να γεφυρώσουν το κενό στις προσδοκίες που έχουν οι δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να απελευθερωθεί η υπερατλαντική αγορά των αερομεταφορών όσο περισσότερο γίνεται, φθάνοντας ακόμα και στην άρση των εμποδίων για την ξένη ιδιοκτησία αεροπορικών εταιρειών και στο δικαίωμα των αεροπορικών εταιρειών να λειτουργούν στην τοπική αγορά η μία της άλλης.

Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους, αν και στην πρότασή τους γίνονται κάποιες παραχωρήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η Ουάσιγκτον παρουσιάζεται επιφυλακτική για την παραχώρηση του δικαιώματος στους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ προορισμών στις ΗΠΑ, το λεγόμενο καμποτάζ.

Η επίτροπος της ΕΕ για θέματα μεταφορών Loyola de Palacio που εκπροσωπεί την ΕΕ στις συνομιλίες μιλώντας στους Financial Times, ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που δεν περιλαμβάνει παραχωρήσεις στο θέμα του καμποτάζ, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Όπως ανέφερε, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα να πετάνε μεταξύ δύο αμερικανικών προορισμών όταν το αεροσκάφος έχει έρθει από ή κατευθύνεται προς έναν ευρωπαϊκό προορισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024