Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚαμία ανησυχία για τον αμερικανό τουρίστα με φυματίωση
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Καμία ανησυχία για τον αμερικανό τουρίστα με φυματίωση

Καθησυχαστική ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνεται πως “έχει ιχνηλατηθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια” η διαδρομή του αμερικανού τουρίστα με φυματίωση σπάνιας μορφής στη χώρα μας, εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας πως δεν έχει εντοπιστεί τίποτα απολύτως. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος άντρας είχε πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του Μαΐου…

Καθησυχαστική ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνεται πως “έχει ιχνηλατηθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια” η διαδρομή του αμερικανού τουρίστα με φυματίωση σπάνιας μορφής στη χώρα μας, εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας<...>και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας πως δεν έχει εντοπιστεί τίποτα απολύτως. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος άντρας είχε πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2 υπερατλαντικά ταξίδια, μεταξύ των οποίων επισκέφτηκε και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου αναφέρει:

«Το αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με έγγραφό του από 25/5/2007, διαβίβασε προς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) και προς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στοιχεία, που αφορούν Αμερικανό υπήκοο, ο οποίος ταξίδεψε σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 13/5/2007 μέχρι και 21/5/2007, οπότε και επέστρεψε στις Η.Π.Α. και ο οποίος μετά από εξετάσεις που είχε κάνει στη χώρα του πριν την αναχώρησή του, προέκυψαν υπόνοιες, ότι πάσχει από πολυανθεκτική φυματίωση.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, κινήθηκε άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία αλληλοενημέρωσης των αντιστοίχων Κέντρων Ελέγχου (CDC) των ευρωπαϊκών χωρών, από όπου πέρασε ο Αμερικανός υπήκοος και ενημερώθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος συντονίζει από τις 25 Μαΐου την επιδημιολογική διερεύνηση του θέματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες και τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ για την προληπτική αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων.

Σύμφωνα με τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα του εν λόγω ασθενούς, ο οποίος νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο των Η.Π.Α., είναι χαμηλής μεταδοτικότητας και ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται. Ωστόσο, το ΚΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, συνεχίζουν τις έρευνες, έχουν εντοπισθεί όλοι οι χώροι όπου ο Αμερικανός υπήκοος διέμεινε στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η διαδρομή του στη χώρα μας, έχει ιχνηλατηθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, ότι δεν έχει εντοπισθεί τίποτε απολύτως».

Σημειώνεται πως χτες το απόγευμα Η Ε.Ε. εξέδωσε σχετική κοινοτική οδηγία, ενώ πραγματοποιήθηκε και ειδική τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα Κέντρα του Καναδά και των Η.Π.Α., με στόχο να επισημοποιηθεί ο απολογισμός των ερευνών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024