Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜαύρος πίνακας αεροπορικών εταιριών: Η Ε.Ε. λαμβάνει νέα μέτρα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μαύρος πίνακας αεροπορικών εταιριών: Η Ε.Ε. λαμβάνει νέα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χτες την τρίτη επικαιροποίηση του κοινοτικού καταλόγου αεροπορικών εταιριών που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αναθεωρημένος κατάλογος, ο οποίος διατίθεται στον διαδικτυακό κόμβο της Επιτροπής θεωρείται σημαντικός, πρώτον διότι για πρώτη φορά αποσύρονται δύο αερομεταφορείς οι οποίοι εισήγαγαν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χτες την τρίτη επικαιροποίηση του κοινοτικού καταλόγου αεροπορικών εταιριών που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αναθεωρημένος κατάλογος, ο οποίος διατίθεται<...>στον διαδικτυακό κόμβο της Επιτροπής θεωρείται σημαντικός, πρώτον διότι για πρώτη φορά αποσύρονται δύο αερομεταφορείς οι οποίοι εισήγαγαν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, δεύτερον για τα μέτρα που έλαβαν πέντε χώρες για την παύση λειτουργίας αερομεταφορέων που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο, τρίτον για την έγκριση, σε κοινοτικό επίπεδο, νέων μέτρων ασφαλείας που επιβλήθηκαν σε δύο εταιρίες – την Pakistan International Airlines (PIA) και την Air West του Σουδάν και τέταρτον για τη λήψη από δύο κράτη –Ρωσία και Βουλγαρία– αυτόνομων μέτρων έναντι ορισμένων αερομεταφορέων τους.

“Για πρώτη φορά αποσύρθηκαν από τον μαύρο πίνακα δύο αερομεταφορείς οι οποίοι έλαβαν αποφασιστικά μέτρα για την αποκατάσταση των αδυναμιών τους. Αυτό καταδεικνύει ότι ο κατάλογός μας δεν λειτουργεί μόνο ως ουσιαστικό μέσο προστασίας από επισφαλείς δραστηριότητες αεροπορικών μεταφορών, αλλά και παρέχει στις εταιρίες που παρεκκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κίνητρο για να διορθώσουν τις ανεπάρκειές τους”, δήλωσε ο κ. Jacques Barrot, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος σε θέματα μεταφορών.

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Επιτροπή βασίζονται σε ομόφωνη γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών και συνοψίζονται ως εξής:


  • Αποσύρονται από τον κοινοτικό κατάλογο δύο μεμονωμένες αεροπορικές εταιρίες, η Phuket Air (Ταϊλάνδη) και η DAS Air Cargo / Dairo Air Services (Ουγκάντα/Κένυα), οι οποίες απέδειξαν στην Κοινότητα ότι έχουν διορθώσει τις σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας που είχαν αρχικά αποτελέσει την αιτία της απαγόρευσής τους στην Ευρώπη.

  • Αποσύρονται από τον κατάλογο 49 αερομεταφορείς οι οποίοι έπαυσαν να λειτουργούν είτε διότι οι χώρες τους ανακάλεσαν (ή αρνήθηκαν να ανανεώσουν) τα πιστοποιητικά τους, είτε διότι οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για δύο εταιρίες από το Καζακστάν, έξι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), μία από τη Δημοκρατία της Λιβερίας, τριάντα τρεις από την Ισημερινή Γουινέα και επτά από τη Δημοκρατία της Κιργισίας. Εν τω μεταξύ προστέθηκαν στον κοινοτικό κατάλογο για πλήρη απαγόρευση δέκα εταιρίες, εκ των οποίων τέσσερεις δημιουργήθηκαν στη Δημοκρατία της Κιργισίας, μία στην Ισημερινή Γουινέα και πέντε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

  • Η Pakistan International Airlines (PIA) υπόκειται πλέον σε περιορισμό της λειτουργίας της και, ως εκ τούτου, της επιτρέπεται να εκτελεί πτήσεις στην Κοινότητα αποκλειστικά με αεροσκάφος Boeing 777.

  • Ο ισχύων περιορισμός λειτουργίας της Air West (Σουδάν) μετατρέπεται πλέον σε πλήρη απαγόρευση, διότι εντοπίστηκαν νέες ελλείψεις ακόμη και στο μοναδικό αεροσκάφος του οποίου η λειτουργία προηγουμένως επιτρεπόταν ακόμη στην Κοινότητα.

  • Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της την απόφαση της Βουλγαρίας να απαγορεύσει τη λειτουργία πέντε βουλγαρικών αερομεταφορέων (Air Sofia, Bright Aviation Services, Heli Air Services, Skorpion Air και Vega Airlines) στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Η εν λόγω απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα, εν αναμονή της εφαρμογής κατάλληλων διορθωτικών μέτρων τα οποία θα εξεταστούν εντός ολίγων εβδομάδων, από κοινού, από την Επιτροπή και τις βουλγαρικές αρχές.

  • Κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή, η Ρωσία αποφάσισε, στις 12 Φεβρουαρίου 2007, να απαγορεύσει σε εννέα εθνικούς της αερομεταφορείς – Aero Rent, Tatarstan, Atlant Soyuz, Aviakon Zitotrans, Centre Avia, Gazpromavia, Lukoil, Russian Sky (Russkoe Nebo) και Utair – την εκτέλεση τακτικών και ναυλωμένων πτήσεων εντός της Κοινότητας. Ωστόσο, υπό εξαιρετικές συνθήκες και κατόπιν αυστηρών ελέγχων, ορισμένες πτήσεις μπορεί να επιτραπούν.

Τέλος, η Επιτροπή και οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών επί θεμάτων ασφαλείας των αερομεταφορών είχαν μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια άλλων αερομεταφορέων, καθώς και για ορισμένες αρχές πολιτικής αεροπορίας. Κατά τις εν λόγω συζητήσεις δεν διαπιστώθηκε ανάγκη άμεσης τροποποίησης του καταλόγου.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024