Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΜέτρα προστασίας των επιβατών από την Ε.Ε. για καθυστερήσεις πτήσεων ζητά ο Μαυρομμάτης

Μέτρα προστασίας των επιβατών από την Ε.Ε. για καθυστερήσεις πτήσεων ζητά ο Μαυρομμάτης

Η Αθήνα, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο καθυστερήσεων σε αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών, που ξεπερνά τα 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η Αθήνα κατέχει την πέμπτη θέση στις καθυστερήσεις των πτήσεων που αναχωρούν και την δεύτερη θέση…

Η Αθήνα, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο καθυστερήσεων σε αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών, που ξεπερνά τα 30 λεπτά<...>κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, η Αθήνα κατέχει την πέμπτη θέση στις καθυστερήσεις των πτήσεων που αναχωρούν και την δεύτερη θέση στις αφίξεις. Με δεδομένα τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί: «Αν σκοπεύει το συγκεκριμένο όργανο της Ε.Ε. να πάρει συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στα αεροδρόμια και στις αεροπορικές εταιρίες ή σε άλλους αρμόδιους. Επίσης, ποιες υπηρεσίες προσφέρονται στους αναμένοντες επιβάτες και τι αξιώσεις θα πρέπει να έχουν οι πολίτες όταν στις περιπτώσεις αυτές χάνοντας την πτήση, χάνουν πιθανότατα και σημαντικά επαγγελματικά ραντεβού».

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων, με κυριότερο εκείνο που αφορά τις καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των αεροπλάνων στα 27 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, αποτέλεσε αφορμή έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αερογραμμών που πραγματοποιήθηκε το 2005 και συγκεντρώνει στοιχεία από 31 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., εξακολουθούν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και αφίξεις αεροσκαφών στα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, όπως της Μαδρίτης, του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, της Ρώμης, της Αθήνας, των Παρισίων, κ.α.

Στην ίδια έρευνα τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ο μέσος όρος καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις φθάνει στο 26% των πτήσεων τα 38 λεπτά, ενώ στις αφίξεις στο 25% των πτήσεων η καθυστέρηση φτάνει τα 39 με 40 λεπτά.

Οι συνηθέστεροι λόγοι καθυστερήσεων είναι οι ακόλουθοι:


  • Καθυστέρηση άφιξης αεροσκάφους: 10,4%

  • Λειτουργία αεροδρομίου και εναέριας κυκλοφορίας: 9,9%
  • Προβλήματα από κακοκαιρία: 4,8%
  • Προετοιμασία πτήσης: 2,8%

  • Μετεωρολογικές συνθήκες κατά την ώρα άφιξης ή αναχώρησης: 0,2%

  • `Αλλοι λόγοι: 0,6%

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024