Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΝέες προσφορές από Aegean και Chrysler Aviation για την ΟΑ
Οι προσφορές είναι ύψους 170 εκατ. και 210 εκατ. ευρώ αντίστοιχα

Νέες προσφορές από Aegean και Chrysler Aviation για την ΟΑ

Η Aegean Airlines κατέθεσε στο ελληνικό δημόσιο πρόταση για την αποκρατικοποίηση των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόταση για το σύνολο του ομίλου υπέβαλε και η αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation, ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής…

Η Aegean Airlines κατέθεσε στο ελληνικό δημόσιο πρόταση για την αποκρατικοποίηση των δραστηριοτήτων της Ολυμπιακής, ύψους<...> 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρόταση για το σύνολο του ομίλου υπέβαλε και η αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation, ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Aegean:

“Λαμβάνοντας υπόψη την ανοικτή δημόσια πρόσκληση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων προς ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους για την υποβολή προτάσεων για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, η Aegean Airlines υπέβαλε σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο πρόταση για την αγορά:

α) των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 90 εκ. Ευρώ (ποσό διπλάσιο της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου) και
β) των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 20 εκ. ευρώ.
Παράλληλα διατίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Aegean και των μετόχων της είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στο διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Σε περίπτωση που η πρότασή μας τύχει της αποδοχής του ελληνικού δημοσίου, είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε μέρος της δραστηριότητας εσωτερικού ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία ήδη άλλωστε έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες. Φυσικά η υποβολή πρότασης για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών παραμένει υποχρέωση της εταιρείας μας.

Η Aegean δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Το πρόσφατο κύμα συγχωνεύσεων, εξαγορών και αποκρατικοποιήσεων στον ευρωπαϊκό αεροπορικό κλάδο με την δημιουργία εξαιρετικά ισχυρών σχημάτων καθιστά την κίνηση αυτή αναγκαία για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση σημαντικής, ποιοτικής, βιώσιμης και ανεξάρτητης εξυπηρέτησης της Ελλάδας και των αναγκών του τουρισμού της στον τομέα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κίνηση εξωτερικού που αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου της κίνησης των 38 ελληνικών αεροδρομίων, οι δύο κύριες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες αθροιστικά εκπροσωπούν μόλις το 17%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κύριο αερομεταφορέα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών υπερβαίνει το διπλάσιο.

Η πρόσφατη αποκρατικοποίηση και συγχώνευση της Alitalia με την Air One, εξέλιξη την οποία ακολούθησε η συμμετοχή της Air France στο συγκεκριμένο σχήμα, η εξαγορά της Βελγικής SN Brussels (πρώην Sabena) από την Lufthansa, η αναμενόμενη συγχώνευση της British Airways με την Iberia, καθώς και η εξελισσόμενη εξαγορά της Austrian από την Lufthansa καθιστούν προφανή τα πλεονεκτήματα απο την δημιουργία ενός ισχυρότερου ελληνικού σχήματος.

Πεποίθησή μας είναι ότι τόσο οι ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής οικονομίας όσο και οι προσδοκίες των 70.000 Ελλήνων μετόχων μας εξυπηρετούνται βέλτιστα με τη δημιουργία μίας μεγάλης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας με βασικό πυρήνα την σημερινή Aegean. Διαθέτοντας προηγμένη τεχνογνωσία, το νεότερο στόλο στην περιοχή μας, εξαιρετικό στελεχικό δυναμικό, συμμετοχή σε διεθνείς συμμαχίες, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, επιτυχημένη πορεία στον κλάδο, αναγνώριση στο ελληνικό και διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την ιστορία και το βάρος του ονόματος της Ολυμπιακής, η νέα ελληνική αεροπορική εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικό εθνικό πρωταθλητή.

Η Aegean Airlines είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα μεταφέροντας το 2008, 6 εκατ. επιβάτες. Είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βασικούς μετόχους 6 από τους σημαντικότερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ έχει συνολικά 70.000 Έλληνες μετόχους. H Aegean πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ελληνική αεροπορική βιομηχανία ύψους 1,2 δισ. δολ., ανανεώνοντας το στόλο της με ολοκαίνουρια Airbus A320/A321, με συνέπεια να διαθέτει το νεαρότερο στόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει δημιουργήσει 2.300 νέες θέσεις εργασίας και το καλοκαίρι του 2009 θα πραγματοποιεί 200 πτήσεις την ημέρα σε 47 δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και 50 επί πλέον για πτήσεις charter.

Η Aegean Airlines και οι σύμβουλοί της είναι στην διάθεση του ελληνικού Δημοσίου για την συζήτηση και διαμόρφωση των κειμένων των αναγκαίων συμφωνιών που θα πρέπει να υπογραφούν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024