Ο κίνδυνος θανάτου από αεροπλάνο μειώνεται σημαντικά, με την ασφάλεια να βελτιώνεται διαρκώς παγκοσμίως.
Σύμφωνα με μελέτες, ο κίνδυνος θανάτου από αεροπλάνο δείχνει να μειώνεται σοβαρά ανά δεκαετία. Μεταξύ του 2018 και του 2022, ο μέσος όρος θανάτου ήταν ένας θάνατος για κάθε 13,7 εκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως, σε σύγκριση με έναν θάνατο για κάθε 7,9 εκατομμύρια επιβάτες μεταξύ του 2008 και του 2017 και έναν θάνατο για κάθε 350.000 επιβάτες μεταξύ του 1968 και του 1977. Η «ασφάλεια των αερομεταφορών συνεχίζει να βελτιώνεται», γράφει ο Arnold Barnett, καθηγητής στο MIT και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό «Journal of Air Transport Management».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ασφαλέστερων περιοχών
Όμως τα πρόσφατα περιστατικά, με συγκρούσεις που μερικές φορές αποφεύχθηκαν ελάχιστα πριν συμβούν στους αμερικανικούς διαδρόμους, έγιναν πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο κατασκευαστής Boeing βρέθηκε, για άλλη μια φορά, σε αναταραχή μετά την αποσύνδεση εξαρτήματος από το αεροπλάνο της Alaska Airlines 737 MAX 9 κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η πιο ασφαλής λίστα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει Μπαχρέιν, Βοσνία, Βραζιλία, Μπρουνέι, Χιλή, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αν και οι αεροπορικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι στις υπόλοιπες χώρες, που αποτελούν την κατηγορία τρία, έχουν επίσης μειωθεί κατά το ήμισυ κατά την περίοδο 2018-2022.
Η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό αριθμό αεροπορικών ατυχημάτων σε σχέση με άλλες χώρες, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στη βελτιωμένη ασφάλεια των αεροπορικών υποδομών, στις αυστηρές κανονιστικές ρυθμίσεις και στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean Airlines, έχουν επενδύσει σημαντικά στην ασφάλεια και στη συντήρηση των αεροσκαφών τους.
Στατιστικά, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τον μικρότερο αριθμό αεροπορικών ατυχημάτων και ο κίνδυνος θανάτου από αεροπλάνο είναι μειωμένος. Τα περισσότερα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν οφείλονταν κυρίως σε μικρά αεροσκάφη ή στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ τα ατυχήματα με επιβατικά αεροσκάφη είναι σχετικά σπάνια.
Παρά τη χαμηλή συχνότητα των αεροπορικών ατυχημάτων, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επενδύουν στην εκπαίδευση των πιλότων, τη βελτίωση των αεροδρομίων και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την πρόληψη ατυχημάτων. Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολογούν θετικά τη θέση της Ελλάδας στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη στον ελληνικό αεροπορικό τομέα.
Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.