Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΩφελούνται οι καταναλωτές από την “απελευθέρωση” των αερομεταφορών;
ECTAA - GEBTA

Ωφελούνται οι καταναλωτές από την “απελευθέρωση” των αερομεταφορών;

Σε αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα συστήματα CRSs, η οποία είναι καθοριστική για το ταξιδιωτικό κοινό, ώστε να έχει ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές αεροπορικών ναύλων, προχωρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα συστήματα CRSs, η οποία είναι καθοριστική για το ταξιδιωτικό κοινό, ώστε να έχει ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές αεροπορικών ναύλων, προχωρά<...>το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα όμως με τις Ενώσεις ECTAA (European Travel Agents` and Tour Operators` Associations) and GEBTA (Guild of European Business Travel Agents) ο προτεινόμενος Κανονισμός αδυνατεί να καλύψει την αυξανόμενη τάση των αεροπορικών εταιριών να παρέχουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με το εάν ο καταναλωτής αγοράζει εισιτήρια απευθείας από το website τους ή μέσω ενός συστήματος CRS κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου. Σημειώνεται ότι μόνο τα συστήματα CRSs είναι σε θέση να προσφέρουν αντικειμενική σύγκριση των αεροπορικών ναύλων. Επιπλέον, εάν οι αεροπορικές εταιρίες είναι σε θέση να συνεχίσουν τις διακρίσεις κατά των CRSs με το να μην παρέχουν ίδια πρόσβαση στους ναύλους, τότε, οι καταναλωτές που πραγματοποιούν κρατήσεις μέσω internet, θα υποστούν σίγουρα διακρίσεις σχετικά με τους ναύλους.

Επιπρόσθετα, η σύγκριση και η εύρεση της επιθυμητής πτήσης μέσα από τα τόσα διαφορετικά κανάλια κρατήσεων απαιτεί περισσότερο χρόνο και επενδύσεις σε ακριβά τεχνολογικά εργαλεία. Όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ECTAA, κ. Jan Van Steen «Για τα κανάλια διανομής των αερομεταφορέων, το γεγονός αυτό, μπορεί να επιφέρει μείωση των πλεονεκτημάτων του πρώιμου αυτοματισμού τους και της συγκέντρωσης της προσφοράς που εξασφαλιζόταν από τα CRRs μέχρι προσφάτως, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά παράδοξο τρόπο, προσπαθεί να περάσει στη φάση ολοκλήρωσης της Εσωτερικής Αγοράς των αερομεταφορών».

Οι Ενώσεις ECTAA και GEBTA θεωρούν ότι η απαγόρευση των διακρίσεων ανάμεσα στα κανάλια διανομής για πρόσβαση σε ναύλους θα αποτελέσει τη βάση των προσπαθειών για μια γνήσια απελευθέρωση των αερομεταφορών, διευκολύνοντας αφενός την είσοδο νέων CRSs στην Ευρώπη και έτσι ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ξεκάθαρες και αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τους ναύλους μέσω των CRRs, και διευθετώντας αφετέρου όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την συμμετοχή των αεροπορικών εταιριών στο κεφάλαιο ενός CRS. Στο σημείο αυτό μάλιστα, οι Ενώσεις χαιρετίζουν την τροποποίηση, που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλιστεί ότι όσες αεροπορικές εταιρίες συμμετέχουν στο κεφάλαιο ενός CRS θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες μη-διάκρισης.

Ένα ακόμα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα την ECTAA και την GEBTA είναι η πώληση στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτουν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες, από τα CRRs σε αεροπορικές εταιρίες. Η αναγνώριση ταξιδιωτικών πρακτόρων σε αυτά τα στοιχεία παρέχει στις αεροπορικές εταιρείες πρόσβαση στην πολιτική των ανταγωνιστών τους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Τέτοιου είδους στοιχεία μπορούν να βλάψουν τον ανταγωνισμό, παγώνοντας τον ανταγωνισμό των τιμών στις αερομεταφορές, να επηρεάσουν τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων και να επηρεάσουν τον ανταγωνισμό της διανομής αεροπορικών εισιτηρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τις ανησυχίες αυτές και πρότεινε την αυστηρή απαγόρευση της αναγνώρισης ταξιδιωτικών πρακτόρων σε στοιχεία των CRRs. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκέφτεται την εισαγωγή τροποποίησης για την αναγνώριση ταξιδιωτικών πρακτόρων στα στοιχεία αυτά. Η ECTAA και η GEBTA είναι πεπεισμένες ότι οποιαδήποτε εξαίρεση στην απαγόρευση αναγνώρισης θα υποβαθμίσει τον υγιή ανταγωνισμό.

Η αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό συζητεί από χτες τον προτεινόμενο Κανονισμό και τις πιθανές τροποποιήσεις, ενώ οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024