Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣτο 5 το επίπεδο συναγερμού για τη Νέα Γρίπη
Τέσσερις άξονες προστασίας στο Ελ. Βενιζέλος

Στο 5 το επίπεδο συναγερμού για τη Νέα Γρίπη

Ο υπουργός Υγείας του Μεξικού Χοσέ Aνχελ Κόρδοβα δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού της γρίπης Α μοιάζει να βρίσκεται “σε φάση σταθεροποίησης”, ενώ η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνες του Καναδά και των ΗΠΑ, που τάχθηκαν…

Ο υπουργός Υγείας του Μεξικού Χοσέ Aνχελ Κόρδοβα δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού της γρίπης Α μοιάζει να βρίσκεται<...> “σε φάση σταθεροποίησης”, ενώ η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνες του Καναδά και των ΗΠΑ, που τάχθηκαν κατά του μποϋκοτάζ του χοιρινού κρέατος. Το Μεξικό ανέφερε το Σάββατο ότι ο απολογισμός της επιδημίας του ιού H1N1 έφθασε τους 19 νεκρούς, ενώ οι υπηρεσίες υγείας σε πολλές χώρες παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και νέα κρούσματα παρουσιάζονταν σε πολλές εξ αυτών. “Πιστεύω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης”, είπε ο Κόρδοβα, ο οποίος δήλωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας, περιλαμβανομένων των νεκρών, είναι 473.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 615 κρούσματα σε 18 χώρες. Η ΠΟΥ έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού για πανδημία της γρίπης των χοίρων στη φάση 5 της εξάβαθμης κλίμακας. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός, που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, έχει σε μια περιοχή δυο αυτόνομες εστίες και αποτελεί σημάδι ότι επίκειται πανδημία. Για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του, οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν μέτρα, όπως ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς. Το επόμενο επίπεδο συναγερμού, η φάση 6, σημαίνει ότι υπάρχει πανδημία, η οποία χαρακτηρίζεται από ξεσπάσματα του ιού σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η πρόεδρος της ΠΟΥ δήλωσε πάντως ότι η διεθνής κοινότητα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας.

Από την πλευρά της, η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche είναι έτοιμη να αυξήσει τις ικανότητες παραγωγής του αντι-ιικού σκευάσματος Tamiflu, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό κατά της γρίπης των χοίρων, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος διεθνών οργανισμών ή κρατών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. “Είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 400 εκατομμύρια δόσεων ετησίως”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δεχθεί σχετικό αίτημα. Η αποτελεσματικότητα του αντι-ιικού Tamiflu απέναντι στον ιό της γρίπης των χοίρων τύπου A/H1N1 αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Αμερικανικά Κέντρα Ασθενείας και Πρόληψης (CDC).

Τα μέτρα στο Ελευθέριος “Βενιζέλος”

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας χωρίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Ο πρώτος, είναι οι θερμικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν αμέσως αν ένας επιβάτης έχει πυρετό. Έχουν τοποθετηθεί 4 τέτοιες κάμερες, που τις προμήθευσε το υπουργείο Υγείας, στο χώρο όπου οι επιβάτες περνούν για να μεταβούν στον τομέα παραλαβής των αποσκευών και έτσι υποχρεωτικά ανιχνεύονται από τις κάμερες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η διανομή φυλλαδίων από αστυνομικούς και τελωνειακούς, (ανάλογα από ποια χώρα έρχονται, δηλαδή εντός και εκτός Sengen), ενώ έξω από το χώρο του αεροδρομίου, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις, μοιράζονται ενημερωτικές αφίσες του υπουργείου Υγείας, γραμμένες στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Ο τρίτος άξονας αφορά το αερο-υγειονομείο, που βρίσκεται στο χώρο των αφίξεων και το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως με εξειδικευμένους γιατρούς που έχει στείλει το υπουργείο Υγείας. Εκεί θα μεταφερθούν πιθανά ύποπτα κρούσματα, τα οποία αφού εξεταστούν θα αποφασιστεί αν θα προωθηθούν στο “Σισμανόγλειο” νοσοκομείο, που είναι εξειδικευμένο για τέτοιες παθήσεις.

Τέλος, υπάρχει και ένα τέταρτο στάδιο που είναι ο “χώρος προσωρινής παραμονής επιβατών”, ο οποίος επίσης λειτουργεί στο χώρο των αφίξεων και μπορεί να υποδεχτεί ομαδικά ύποπτα κρούσματα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ειδικές υποδομές τόσο στον εξαερισμό, όσο και στον κλιματισμό, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το υπόλοιπο περιβάλλον. Ο χώρος φωτίζεται με ειδικές λάμπες UV που έχουν απολυμαντικές ιδιότητες, ενώ σε ό,τι αφορά την αποχέτευση, υπάρχει ειδικό σύστημα χλωρίωσης και τα λύματα συγκεντρώνονται σε δεξαμενές και δεν διοχετεύονται στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024