Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΑρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Ολυμπιακής με την Golden Aviation

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Ολυμπιακής με την Golden Aviation

Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίαςεπέλεξαν ως προτιμητέο υποψήφιο στην πρώτη θέση την Golden Aviation, ενώ έπεται η Aegean Airlines

Με το επιχειρηματικό σχήμα της Golden Aviation θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ολυμπιακής Αεροπορίας<...>. Η Golden Aviation, επικεφαλής της οποίας είναι ο εφοπλιστής Σταμάτης Pέστης διεκδικεί το 70% της “νέας OA” και είναι διατεθειμένη, να συμμετάσχει με κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ.

Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης (ETEBA, Alpha Finance, Investment Bank που είναι θυγατρικές των τραπεζών Eθνική, Alpha και Eμπορική), αφού μελέτησαν τις έξι συνολικά προσφορές που είχαν υποβληθεί πριν από λίγες ημέρες από τους ενδιαφερόμενους επέλεξαν ως προτιμητέο υποψήφιο στην πρώτη θέση την Golden Aviation, ενώ έπεται η Aegean Airlines, με βασικούς μέτοχους τους επιχειρηματίες Βασιλάκη, Λασκαρίδη, Δαυίδ και Ιωάννου. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Golden Aviation, που θα κρατήσουν δύο περίπου μήνες, δεν ευοδωθούν για τον οποιοδήποτε λόγο, σειρά παίρνει η Aegean Airlines.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση των συμβούλων καμία από τις 6 προσφορές που υπεβλήθησαν δεν απορρίφθηκε, αλλά μόνο οι δύο προαναφερθείσες είχαν καταθέσει συμβατές οικονομικές εγγυήσεις με τις απαιτήσεις των τραπεζών όταν ξεκίνησε η διαδικασία.

Φήμες αναφέρουν ότι η προσφορά που έχει υποβληθεί από την πλευρά της Aegean από οικονομική άποψη είναι κοντά σε εκείνη της Golden Aviation, ενώ η επιχειρηματική πρόταση των μετόχων της Aegean περιλαμβάνει και σχέδιο συγχώνευσης των δύο αεροπορικών εταιρειών.

Ως γνωστόν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η διαδικασία και να δημιουργηθεί μια νέα εταιρία που θα φέρει την ονομασία “Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία” με νομικό όχημα τις Μακεδονικές Αερογραμμές. Στην νέα εταιρεία θα περάσει το σύνολο του πτητικού έργου τόσο της μητρικής, όσο και των θυγατρικών, καθώς και οι υπηρεσίες υποστήριξης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν στο επιχειρηματικό σχέδιο της Golden Aviation προβλέπεται αλλαγή στο πτητικό έργο (αύξηση ή μείωση των δρομολογίων κ.λπ.).

Αν και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις θεωρείται δεδομένο ότι από τους περίπου 5.500 εργαζομένους του ομίλου, το 55% θα συνεχίσει να εργάζεται στη νέα εταιρεία, ως μόνιμο προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν ή θα συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους ή θα ενταχθούν σε καθεστώς εποχικής απασχόλησης. Από πλευράς εργαζομένων σήμερα αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις, ενώ θεωρείται πιθανόν η ΟΣΠΑ να προχωρήσει σε στάση εργασίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024