Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςH Emirates καταγράφει την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορίας της – Στα 3 δισ. δολάρια τα κέρδη
Αερομεταφορές

H Emirates καταγράφει την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορίας της – Στα 3 δισ. δολάρια τα κέρδη

Τα έσοδα της αεροπορικής εταιρείας παρουσίασαν ετήσια αύξηση 81%.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Emirates για το έτος 2022-23, αντικατοπτρίζουν την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία του, λόγω της ισχυρής ζήτησης. Μάλιστα η αεροπορική πέτυχε νέο ρεκόρ κερδοφορίας και πλήρη ανάκαμψη από τις ζημίες που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος.

Τόσο η Emirates όσο και η dnata σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις εσόδων το οικονομικό έτος 2022-23, καθώς ο όμιλος ενίσχυσε τις αερομεταφορές και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ταξίδια, μετά την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, παγκοσμίως.

Κατά το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2023, ο όμιλος Emirates σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας ύψους 10,9 δισ. AED (3,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με τις ζημίες ύψους 3,8 δισ. AED (1,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ) που είχαν σημειωθεί κατά το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 119,8 δισ. AED (32,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση κατά 81% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Το ταμειακό υπόλοιπο του Ομίλου ανήλθε σε 42,5 δισ. AED (11,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ), το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, και αντιστοιχεί σε αύξηση 65% από πέρυσι, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης στα κομβικά επιχειρησιακά τμήματα και τις αγορές του.

Η Αυτού Υψηλότητα Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Emirates Airline και του ομίλου, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την επίδοσή μας κατά το οικονομικό έτος 2022-23, καθώς δεν σηματοδοτεί μόνο μια πλήρη ανάκαμψη αλλά και ιστορικό ρεκόρ. Το συγκεκριμένο επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την Αυτού Υψηλότητα Σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, του οποίου η ηγεσία αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχημένη λειτουργία μας όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, ο δημιουργός των προοδευτικών οικονομικών πολιτικών του Ντουμπάι, Αυτού Υψηλότητα Σεΐχης Mohammed αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην επιτυχημένη πορεία του ομίλου Emirates. Χωρίς την καθοδήγηση και την υποστήριξή του, η Emirates θα ήταν η μισή σε μέγεθος σε σχέση με αυτό που είμαστε σήμερα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος για τις επιδόσεις της Emirates κατά το οικονομικό έτος 2022-23 και τη συμβολή μας στην αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών και του τουρισμού σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αύξησης των διεθνών επισκεπτών του Ντουμπάι, κατά 97% το 2022. Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών των ΗΑΕ, ο οποίος υποστηρίζει περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι συνεισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 47 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (172,5 δισ. AED). Βάσει του αναπτυξιακού μας προγράμματος και της Οικονομικής Ατζέντας του Ντουμπάι D33, αναμένουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη συμβολή μας στο ΑΕΠ των ΗΑΕ την επόμενη δεκαετία μέσω της δημιουργίας θέσεων άμεσης και έμμεσης απασχόλησης, δαπανών στην αλυσίδα εφοδιασμού, τουριστικών δαπανών και εμπορικών οφελών από τη μεταφορά φορτίων».

Αναφορικά με την απόδοση του ομίλου κατά το οικονομικό έτος 2022-23, ο Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum σχολίασε: «Αναμέναμε την ισχυρή επιστροφή των ταξιδιών και με την άρση των τελευταίων περιορισμών, η οποία οδήγησε σε αυξανόμενη ζήτηση, ήμασταν έτοιμοι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας γρήγορα και με ασφάλεια ώστε να εξυπηρετήσουμε τους επιβάτες μας. Οι συνεχείς επενδύσεις μας στο brand μας, καθώς και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, συνέβαλαν στην προτίμηση των επιβατών και την ευρύτερη τοποθέτησή μας στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, έχουμε καταγράψει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων και ταμειακού αποθέματος για το οικονομικό έτος 2022-23. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη δυναμική του επιχειρηματικού μας μοντέλου, τον προσεκτικό σχεδιασμό μας για το μέλλον, τη σκληρή δουλειά όλων των εργαζομένων μας και τις σταθερές συνεργασίες που διατηρούμε στον κλάδο των αερομεταφορών και ταξιδιών».

Με στόχο την υποστήριξη των διευρυμένων δραστηριοτήτων και την ενίσχυση των μελλοντικών δυνατοτήτων του ομίλου, η Emirates και η dnata αύξησαν τον ρυθμό προσλήψεων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του έτους. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 20%, σε 102.379 εργαζόμενους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 160 διαφορετικές εθνικότητες.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό έτος 2022-23, ο όμιλος επένδυσε συλλογικά 7,2 δισ. AED (2,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε νέα αεροσκάφη, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εταιρείες και τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες με στόχο τη μελλοντική επιχειρησιακή ανάπτυξη. Οι δεσμεύσεις του ομίλου περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα αναβάθμισης εσωτερικού χώρου καμπινών αεροσκαφών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια παραγγελία 5 εμπορευματικών αεροσκαφών τύπου 777, την κατασκευή ενός νέου κέντρου εκπαίδευσης πιλότων, το άνοιγμα της Bustanica στο Ντουμπάι, της μεγαλύτερης κάθετης καλλιέργειας στον κόσμο, σε συνεργασία με την CropOne, νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για τους δόκιμους στην Ακαδημία Εκπαίδευσης Πτήσεων της Emirates, την απόκτηση 30% των μετοχών της dnata με στόχο την πλήρη ιδιοκτησία της εξυπηρέτησης εδάφους στη Βραζιλία, καθώς και την κατασκευή μιας νέας προηγμένης εγκατάστασης φορτίου στο Ερμπίλ του Ιράκ.

Επενδύσεις προς τη βιωσιμότητα

Σημειώνεται πως ο όμιλος Emirates συνέχισε να επενδύει στη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, υπέγραψε το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, μια εθελοντική πρωτοβουλία βάσει της οποίας η Emirates και η dnata θα εργαστούν ώστε να καταστήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και τις Αρχές του ΟΗΕ μέρος της στρατηγικής, της κουλτούρας και των επιχειρήσεών τους. Επιπλέον, υπέγραψε τη δέσμευση του Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων των ΗΑΕ με στόχο την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε μεσαίες-ανώτερες διευθυντικές θέσεις στο 30% σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2025.

Μεταξύ των πολυάριθμων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της, η Emirates πραγματοποίησε με επιτυχία μια δοκιμαστική πτήση με 100% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) σε έναν κινητήρα αεροσκάφους τύπου Boeing 777. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η πρώτη που έλαβε χώρα στην περιοχή, συμβάλλει στα συλλογικά δεδομένα και τις προσπάθειες του κλάδου των αερομεταφορών ώστε να επιτρέψει μελλοντικά την πραγματοποίηση πτήσεων με 100% SAF. Το 2022-23, η dnata δεσμεύτηκε να επενδύσει 367 εκατ. AED (100 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) σε διάστημα 2 ετών, με στόχο να βελτιώσει την περιβαλλοντική αποδοτικότητα σε όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, υποστηρίζοντας τον στόχο της να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα κατά 50% έως το 2030.

Η απόδοση της Emirates

Η συνολική χωρητικότητα επιβατών και φορτίου της Emirates αυξήθηκε κατά 32% το 2022-2023, σε 48,2 δισ. Διαθέσιμους Τόνους ανά Χιλιομετρική Απόσταση (ATKM),  καθώς η αεροπορική εταιρεία συνέχισε να αποκαθιστά τις επιβατικές υπηρεσίες σε όλο το δίκτυό της, σε συμφωνία με την άρση των πτητικών και ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.

Εκτός από την έναρξη πτήσεων προς το Τελ Αβίβ, η Emirates ξεκίνησε εκ νέου πτήσεις προς έξι προορισμούς και αύξησε τις πτήσεις σε 62 πόλεις σε όλο το δίκτυό της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση των επιβατών. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, το δίκτυο της Emirates περιελάμβανε 150 προορισμούς σε έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων 9 πόλεων που εξυπηρετούνται μόνο από τον στόλο εμπορευματικών αεροσκαφών της.

Επιπλέον, η Emirates αξιοποίησε το εμβληματικό αεροσκάφος της τύπου Α380 σε ακόμη περισσότερες πόλεις κατά τη διάρκεια του έτους, εξυπηρετώντας με αυτό 43 προορισμούς από τις 31 Μαρτίου 2023.

Επιπλέον, η Emirates ενίσχυσε τις στρατηγικές της συνεργασίες με την Qantas και τη flydubai και προχώρησε σε νέες συνεργασίας για πτήσεις κοινού κωδικού, με τις αεροπορικές Airlink, AEGEAN, ITA Airways, Air Tanzania, Bamboo Airways, Batik Air, Philippine Airlines, Royal Air Maroc και Sky Express.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, η Emirates παρέλαβε δύο νέα εμπορευματικά αεροσκάφη τύπου 777. Επιπροσθέτως, κατήργησε σταδιακά 4 παλαιότερα αεροσκάφη  – 2 αεροσκάφη τύπου A380, 1 τύπου Boeing 777-300ER και 1 εμπορευματικό αεροσκάφος. Στο τέλος Μαρτίου, ο συνολικός στόλος της ήταν 260 αεροσκάφη, με νεαρή μέση ηλικία στόλου της τάξης των 9,1 ετών.

Κατά την περίοδο 2022-2023, οι παραγγελίες της Emirates ανήλθαν σε 200 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 5 επιπλέον παραγγελιών εμπορευματικών αεροσκαφών τύπου Boeing 777-300ER. Η μακροχρόνια στρατηγική της αεροπορικής για τη λειτουργία σύγχρονων και αποδοτικών αεροσκαφών παραμένει αμετάβλητη, μια δέσμευση που στηρίζει την υπόσχεσή της στους επιβάτες να «πετούν καλύτερα», καθώς ένας σύγχρονος στόλος είναι καλύτερος για το περιβάλλον, τις πτήσεις και τους επιβάτες.

Παρουσιάζοντας σημαντικά ενισχυμένη ανάπτυξη της χωρητικότητας στις περισσότερες αγορές, τα συνολικά έσοδα της Emirates για το οικονομικό έτος αυξήθηκαν κατά 81%, σε 107,4 δισ. AED (29,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις σε ορισμένες από τις μεγάλες αγορές της αεροπορικής, ιδίως του ευρώ, της λίρας και της υποτίμησης της ρουπίας του Πακιστάν, επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία της αεροπορικής κατά 4,5 δισ. AED (1,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το κόστος ιδιοκτησίας (υποτίμηση και απόσβεση) και το κόστος των καυσίμων αποτέλεσαν τα δύο μεγαλύτερα κόστη για την αεροπορική το 2022-23, ακολουθούμενα από το κόστος των εργαζομένων. Τα καύσιμα αποτέλεσαν το 36% του λειτουργικού κόστους έναντι 23% το 2021-2022. Τα κόστη των καυσίμων της αεροπορικής αυξήθηκαν κατά 143%, σε 33,7 δισ. AED (9,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της υψηλότερης αύξησης -κατά 49%- σύμφωνα με την επέκταση της χωρητικότητας και της υψηλότερης μέσης τιμής καυσίμου που αυξήθηκε κατά 48%.

Η Emirates μετέφερε 43,6 εκατ. επιβάτες (αύξηση 123%) το 2022-23, με τη χωρητικότητα θέσεων να είναι αυξημένη κατά 78%. Η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε συντελεστή θέσεων επιβατών της τάξης του 79,5%, σε σύγκριση με τον περυσινό συντελεστή της τάξης του 58,6%. και αύξηση 7% στην απόδοση επιβατών στα 37,5 fil (10,2 σεντς ΗΠΑ) ανά Έσοδα Επιβατών ανά Χιλιομετρική Απόσταση (RPKM), λόγω αλλαγής στον συνδυασμό καμπίνας και διαδρομών, ναύλων και συναλλάγματος.

Τα έσοδα του χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων της Emirates αυξήθηκαν κατά 12%, σε 675 εκατ. AED (184 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), αντικατοπτρίζοντας την άνοδο της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα στο Ντουμπάι.

Η Απόδοση της dnata

Η ανάκαμψη από την πανδημία έγινε αισθητή σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις της dnata το οικονομικό έτος 2022-23, κατά το οποίο η εταιρεία κατέγραψε αύξηση κερδών της τάξης του 201% στα 331 εκατ. AED (90 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Με αυξημένη την εναέρια και επιβατική κίνηση παγκοσμίως, τα συνολικά έσοδα της dnata αυξήθηκαν κατά 74% στα 14,9 δισ. AED (4,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Οι διεθνείς δραστηριότητές της αντιπροσωπεύουν το 72% των εσόδων της, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Κατά τη διάρκεια του έτους, η dnata συνεργάστηκε στενά με τους πελάτες της, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των ελλείψεων του εργατικού δυναμικού και του αυξανόμενου πληθωρισμού στις μεγάλες αγορές της όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Αυστραλία.

Το οικονομικό έτος 2022-23, το λειτουργικό κόστος της dnata αυξήθηκε κατά 74%, στα 14,6 δισ. AED (4,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ), μέσω της ενισχυμένης δραστηριότητας στα αεροδρόμια, τα τμήματα τροφοδοσίας και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ επηρεάστηκε από τον πληθωρισμό κυρίως όσον αφορά το εργατικό δυναμικό και την προμήθεια τροφίμων.

Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της dnata στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και της εξυπηρέτησης εδάφους, αυξήθηκαν στα 7,2 δισ. AED (2,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024