Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςIAG – Globalia: «Έκλεισε» η συμφωνία για την πλήρη εξαγορά της Air Europa
Αερομεταφορές

IAG – Globalia: «Έκλεισε» η συμφωνία για την πλήρη εξαγορά της Air Europa

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Air Europa θα παραμείνει υπό τη διαχείριση της Iberia.

Σε συμφωνία κατέληξε ο όμιλος International Airlines Group με τη Globalia, ώστε να αγοράσει το 80% της Air Europa, έναντι 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.

Η παρούσα συμφωνία έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την εξαγορά του 20% της αεροπορικής από την IAG έναντι 100 εκατ. ευρώ, τα οποία εμπίπτουν σε ένα 7ετές ακάλυπτο δάνειο.

Στρατηγικός Σχεδιασμός

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της IAG, η εν λόγω εξαγορά αποτελεί βασικό πυλώνα στρατηγικής για τον όμιλο, καθώς ολοένα και μεγαλώνει η αγορά από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Τα οφέλη της εξαγοράς:

  • Μεταμόρφωση του αεροπορικού κόμβου της IAG στη Μαδρίτη, ώστε να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.
  • Ενισχύεται η θέση της IAG στην ιδιαίτερα ελκυστική αγορά της Ευρώπης για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να «ανοίξει» δρομολόγια προς νέους προορισμούς στην Ασία.
  • Παροχή σημαντικών πλεονεκτημάτων στους πελάτες με το «ξεκλείδωμα» περαιτέρω ευκαιριών του δικτύου και την παροχή πρόσβασης στο πρόγραμμα πιστότητας Avios της IAG.
  • Σημαντικές συνέργειες, σύμφωνα με αυτές των προηγούμενων εξαγορών, που θα παραδοθούν περίπου το 2026 έως το 2028, με την υπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν σε περίπου 18 μήνες.

Η IAG έχει ισχυρό ιστορικό μεγιστοποίησης συνεργειών από προηγούμενες εξαγορές.

  • Με την ολοκλήρωση, η επωνυμία Air Europa θα παραμείνει υπό τη διαχείριση της Iberia.
  • Το κλείσιμο της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου 18 μήνες, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων.
  • Η πληρωμή αναβάλλεται μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας και 1-2 χρόνια μετά από αυτό.
  • Αναμένεται περιορισμένος αντίκτυπος στους δείκτες χρηματοοικονομικής μόχλευσης της IAG.

Ο Luis Gallego, διευθύνων σύμβουλος της IAG, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στον κόμβο της Μαδρίτης της IAG να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις με άλλους ευρωπαϊκούς κόμβους και να εδραιώσει τη θέση του στον Νότιο Ατλαντικό. Η Μαδρίτη είναι η κύρια πύλη μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης και υπάρχουν ευκαιρίες για επέκταση του δικτύου της, παρέχοντας σημαντικά οφέλη στους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους μετόχους μας».

Η εξαγορά θα παρέχει ευκαιρίες στην IAG να «ξεκλειδώσει» περαιτέρω αξία σε τρεις βασικούς τομείς:

  • Ενσωμάτωση της Air Europa στην υπάρχουσα δομή κόμβου της Iberia στη Μαδρίτη.
  • Δημιουργία εμπορικών δεσμών μεταξύ της Air Europa και άλλων εταιρειών εκμετάλλευσης της IAG, επιπλέον της ένταξης στις κοινές επιχειρήσεις της IAG.
  • Επιτρέποντας στην Air Europa να επωφεληθεί από την IAG Loyalty και την IAG Cargo και τις κοινές υπηρεσίες τεχνολογίας και προμηθειών της IAG.
Επισκόπηση της Air Europa

Η Air Europa είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο brand και μία από τις κορυφαίες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στην Ισπανία, η οποία εκτελεί επί του παρόντος προγραμματισμένες εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και μεγάλων δρομολογίων προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Μετέφερε 13,1 εκατ. επιβάτες το 2019, 4,3 εκατομμύρια το 2020, 5 εκατομμύρια το 2021 και 10 εκατομμύρια το 2022. Η Air Europa διαθέτει επί του παρόντος λειτουργικό στόλο 50 αεροσκαφών με 15 αεροσκάφη κατόπιν παραγγελίας μέσω εκμισθωτών αεροσκαφών. Όλα τα αεροσκάφη είναι σε λειτουργική μίσθωση, εκτός από μία χρηματοδοτική μίσθωση Boeing 737.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024