Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςMIG – Ελληνικό Δημόσιο: Υπογράφτηκε η συμφωνία
Νέα περίοδος στις αερομεταφορές

MIG – Ελληνικό Δημόσιο: Υπογράφτηκε η συμφωνία

Υπογράφτηκαν χθες το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο οι συμβάσεις εξαγοράς του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη Marfin Investement Group (MIG). Το συνολικό τίμημα που καταβάλει η MIG ανέρχεται στα 177,2 εκατ. ευρώ και αφορά…

Υπογράφτηκαν χθες το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο οι συμβάσεις εξαγοράς του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τη<...> Marfin Investement Group (MIG). Το συνολικό τίμημα που καταβάλει η MIG ανέρχεται στα 177,2 εκατ. ευρώ και αφορά την εξαγορά των άυλων περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το μετοχικό κεφάλαιο της Πάνθεον, την επίγεια εξυπηρέτηση και τη τεχνική βάση της ΟΑ. Η “νέα Ολυμπιακή” θα πετά υπό τον απόλυτο έλεγχο της MIG από την 1η Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και Μεταφορών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής κλείνει οριστικά και η πατρίδα μας περνάει σε νέα φάση στις αερομεταφορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της Ολυμπιακής στον όμιλο MIG. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περίοδος παρακμής της Ολυμπιακής, που είχε δυσβάσταχτα βάρη για τον Ελληνα φορολογούμενο και νομικές περιπέτειες στην ΕΕ, κλείνει οριστικά ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες θα σταματήσουν να πληρώνουν ένα εκατ. ευρώ που στοίχιζε η Ολυμπιακή ημερησίως. Επίσης, η νέα εταιρεία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει με 150 εκατ. ευρώ ετησίως στα δημόσια ταμεία και η νέα Ολυμπιακή συνεχίζει τη δράση της με το ίδιο όνομα και σήμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέφερε ο κ. Καραμανλής, δούλεψε συστηματικά και οργανωμένα για να ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση, σημείωσε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά με την ΕΕ ώστε η νέα εταιρία να προχωρήσει απαλλαγμένη από τα χρέη της Ολυμπιακής ενώ διασφαλίστηκαν και οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

“Πετύχαμε το στόχο μας” είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. “Αντιμετωπίσαμε και το θέμα της Ολυμπιακής με αίσθημα ευθύνης”. Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο στις αερομεταφορές, κάνοντας λόγο για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών, δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στους επιβάτες και εξυπηρέτηση όλων των άγονων γραμμών.

H Ολυμπιακή Αεροπορία εισέρχεται από σήμερα σε μια νέα εποχή, μια μακρά περίοδος παρακμής κλείνει οριστικά και δίνει τη θέση της σε μια εποχή υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χαζηδάκης, μιλώντας στην τελετή αποκρατικοποίησης της ΟΑ και της οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων της από την Marfin Investment Group (MIG). Η Ολυμπιακή εδώ και πολλά χρόνια είχε εξελιχθεί σε ένα “μεγάλο ασθενή” της οικονομίας μας, δημιουργούσε τεράστια χρέη ύψους ενός εκατ. ευρώ την ημέρα τα οποία επιβάρυναν τους φορολογούμενους και προκαλούσε σοβαρά νομικά προβλήματα στη χώρα μας, καθώς επέφερε καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή μέρα είναι το επιστέγασμα μακράς και δύσκολης προσπάθειας 18 μηνών.

Η έκτη προσπάθεια αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, κατέληξε θετικά, είπε ο κ. Χατζηδάκης, και οφείλεται σε τέσσερις κυρίως λόγους. “Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν καταφέραμε να δημιουργήσουμε τρεις νέες εταιρίες με το ίδιο όνομα και σήμα, απαλλαγμένες όμως από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος που αποθάρρυναν τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ολυμπιακή, στηρίξαμε με ευαισθησία τους εργαζόμενους, πείθοντας σταδιακά τη μεγάλη πλειοψηφία τους πως η λύση θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους, προχωρήσαμε με σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες διαφάνειας και τέλος ελήφθησαν υπόψη οι δυσκολίες που ήταν ενδεχόμενο να εμφανιστούν”. Και πρόσθεσε: “Για αυτό και ξεπεράστηκαν τελικά τα προβλήματα, αφήνοντας εκτεθειμένες τις διάφορες Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν `τυφλές πτήσεις` και `ναυάγια`”.

Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή την δύσκολη διεθνή συγκυρία, η Ολυμπιακή περνάει στα χέρια ενός ισχυρού και αξιόπιστου επενδυτή, όπως είναι η MIG. “Η επιτυχημένη πορεία της MIG όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί σε όλους μας υψηλές προσδοκίες και μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον της Ολυμπιακής”, είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στα κέρδη για τη χώρα μας από την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα η Ολυμπιακή κόστιζε στους Έλληνες φορολογούμενους 350 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επίσης, πέρα από τα 177,2 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τους επενδυτές ως αρχικό τίμημα το Δημόσιο αλλά και πέρα από το επιπλέον σημαντικό ποσό που θα εισρεύσει από την πώληση των πρόσθετων στοιχείων του ενεργητικού, θα υπάρξουν έσοδα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο, από την καταβολή σπατοσήμου, εισφορών στο ΙΚΑ και φόρων μισθωτών υπηρεσιών. Παράλληλα, δημιουργείται στη χώρα μας ένα νέο, πιο υγιές περιβάλλον στις αερομεταφορές, χωρίς μονοπώλια ή αθέμιτες πρακτικές, το οποίο πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει έπΆ ωφελεία των καταναλωτών, είπε ο κ. Χατζηδάκης και επισήμανε σε αυτό το διάστημα υπήρξαν αμφισβητήσεις, σκληρή κριτική, υπήρξαν διαμαρτυρίες, υπήρξαν αδικαιολόγητοι και απαράδεκτοι προσωπικοί υπαινιγμοί. “Υπήρξε μπόλικη πολιτική μικροψυχία έως και την τελευταία στιγμή. Πολλά από αυτά τα φαινόμενα ήταν συνδεδεμένα με ένα ακραίο λαϊκισμό που δυστυχώς ακόμα καταδυναστεύει την πολιτική μας ζωή”, πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι “κάναμε το καθήκον μας, ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει Ολυμπιακή”. Ο κ.Βγενόπουλος δεσμεύτηκε για μια νέα Ολυμπιακή υγιή, πολύ δυνατή και αναπτυσσόμενη προς όφελος των μετόχων της MIG, των εργαζομένων της εταιρίας, του τουρισμού και γενικότερα της εθνικής μας οικονομίας. Υποσχόμαστε να κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους για την νέα Ολυμπιακή είπε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι υπουργοί της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Φάνη – Πάλλη Πετραλιά και Ευριπίδης Στυλιανίδης,

Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι η λύση δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη και αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις και σε θέματα που πολλοί πιστεύουν ότι δεν αντιμετωπίζονται. Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η σημερινή συμφωνία δείχνει το δρόμο και για άλλες μεταρρυθμίσεις που όλοι μαζί πρέπει να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνίας, της αγοράς και της πολιτείας. Η κα Φάνη-Πάλλη Πετραλιά είπε ότι η σημερινή συμφωνία είναι σημαντική για τον μέλλον της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρα μας γενικότερα και αφήνει πίσω ατολμία πολλών ετών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024