Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΝέος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους από τη Virgin

Νέος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους από τη Virgin

Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει από την πώληση μεριδίου της αυστραλιανής Virgin Blue, ο όμιλος Virgin του Richard Branson σχεδιάζει τη χρηματοδότηση ενός νέου αερομεταφορέα χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ. […]

Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει από την πώληση μεριδίου της αυστραλιανής Virgin Blue, ο όμιλος Virgin του Richard Branson σχεδιάζει<...> τη χρηματοδότηση ενός νέου αερομεταφορέα χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ.

Ο όμιλος Virgin – μητρικός της Atlantic Airways και άλλων επιχειρήσεων που φέρουν το λογότυπο Virgin – συγκέντρωσε 240 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (158,3 εκατ. δολάρια) μέσω της πώλησης ποσοστού 20% της Virgin Blue στην Patrick Corp., εταίρο του αερομεταφορέα στην Αυστραλία.

Εκπρόσωπος του Ομίλου Virgin επεσήμανε πως τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του μεριδίου θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση μιας αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας, η οποία αναμένεται να ιδρυθεί την επόμενη άνοιξη.

Ο κ. Branson εδώ και πολλά χρόνια επιδίωκε την ίδρυση αεροπορικής εταιρίας στις ΗΠΑ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του `90 είχε διαπραγματεύσεις με τους ιδρυτές της νυν JetBlue Airways, δεν κατάφερε όμως να καταλήξει σε συμφωνία.

Τώρα όμως διαβλέπει την ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την `αδυναμία` των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών – όπως η United Airlines, που βρίσκεται υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. “Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, ίσως και νωρίτερα, θα μπορούμε να εκτελούμε πτήσεις”, τόνισε ο κ. Branson σε συνέντευξη.

Η σύσταση ενός νέου αερομεταφορέα δεν πρέπει ακόμη να θεωρείται δεδομένη, ενώ οι ανταγωνιστικές πιέσεις αναμένεται να είναι έντονες, όχι μόνο από την πλευρά των μεγάλων αεροπορικών εταιριών, αλλά και από τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, όπως η Southwest Airlines, JetBlue, AirTran Airways, Frontier Airlines και Spirit Airlines.

Παρ` όλα αυτά, αρκετοί παρατηρητές της αγοράς διακρίνουν περιθώρια δραστηριότητας για τη Virgin. Εάν ο κ. Branson ιδρύσει την εταιρία, τότε θα “ποντάρει” τόσο στην αεροπορική ζήτηση όσο και στην πολιτική.

Με βάση το αμερικανικό δίκαιο οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να ελέγχουν μέχρι και 25% του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου και ένα επιπλέον ποσοστό 24% των μετοχών άνευ δικαιωμάτων ψήφου. Ο βρετανικής υπηκοότητας Branson ευελπιστεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τις συνθήκες που διέπουν τις αερομεταφορές θα επιτρέψουν σε τελικό στάδιο στους Ευρωπαίους να διατηρούν πλειοψηφικό μερίδιο.

Προς το παρόν, όμως, τουλάχιστον το 51% ενός αερομεταφορέα πρέπει να ανήκει σε Αμερικανούς πολίτες. Εκπρόσωπος του Ομίλου Virgin τόνισε πως έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες με πιθανούς Αμερικανούς επενδυτές -όπως και με αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες – για την εξασφάλιση διαθέσιμου χώρου σε αεροδρόμια.

Η πρώτη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους του Ομίλου Virgin ήταν η Virgin Express, που έχει τη βάση της στις Βρυξέλλες. Η Virgin Blue ιδρύθηκε το 2000 ως καθαρά αυστραλιανός αερομεταφορέας δρομολογίων εσωτερικού. Για την εκτέλεση δρομολογίων εξωτερικού μια εταιρία θα πρέπει να ανήκει κατά το ήμισυ σε Αυστραλούς, οπότε πέρυσι η Virgin Group πώλησε το 50% στην Patrick, εγχώρια εταιρία μεταφορών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024