Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΤραγωδία στην Ισπανία από συντριβή αεροσκάφους της Spanair στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης
Στους 153 ο αριθμός των νεκρών

Τραγωδία στην Ισπανία από συντριβή αεροσκάφους της Spanair στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει από προχτές το μεσημέρι την Ισπανία, έπειτα από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που σημειώθηκε με αεροσκάφος της Spanair στο αεροδρόμιο «Μπαράχας» της Μαδρίτης και οδήγησε στο θάνατο 153 άτομα, ενώ σοβαρούς τραυματισμούς φέρουν οι 19 επιζήσαντες

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει από προχτές το μεσημέρι την Ισπανία, έπειτα από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που σημειώθηκε με αεροσκάφος της Spanair στο αεροδρόμιο «Μπαράχας» της Μαδρίτης και οδήγησε στο θάνατο 153 άτομα, ενώ<...>σοβαρούς τραυματισμούς φέρουν οι 19 επιζήσαντες.

Το αεροπλάνο, τύπου MD 82, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Μαδρίτη για Λας Πάλμας (Κανάρια Νησιά) με κωδικό πτήσης JK 5022 (πτήση κοινού κώδικα με τον γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa), μετέφερε συνολικά 172 άτομα, από τα οποία τα 162 ήταν επιβάτες, τα 4 `παθητικά` μέλη του πληρώματος και τα 6 `ενεργά` μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος απογειώθηκε με μια ώρα καθυστέρησης και σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την απογείωση του εκδηλώθηκε φωτιά σε μια από τις μηχανές του, με αποτέλεσμα να συντριβεί, προσκρούοντας στο διάδρομο και να τυλιχτεί στις φλόγες (14:45 τοπική ώρα). Σημειώνεται ότι επρόκειτο για τη δεύτερη απογείωση του, αφού νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί άλλη, κατά την οποία ο πιλότος διαπίστωσε τεχνικό πρόβλημα στο μετρητή θερμοκρασίας του αεροσκάφους και το είχε επιστρέψει στη Μαδρίτη για τον απαιτούμενο τεχνικό έλεγχο.

Έπειτα από επικοινωνία με τις οικογένειες επιβατών της μοιραίας πτήσης, η Spanair, που είναι θυγατρική εταιρία της SAS, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την λίστα των επιβατών, όπως και τον αριθμό τηλεφωνικής γραμμής για επικοινωνία με τους συγγενείς. Εκφράζοντας την βαθιά της λύπη για το συμβάν, η εταιρία δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να προσφέρει την απαιτούμενη βοήθεια στους επιζήσαντες, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων. Πολλοί από τους επιβάτες κατάγονταν από την Γερμανία, την Σουηδία, την Χιλή και την Κολομβία.

`Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ήδη στα χέρια των εμπειρογνομώνων βρίσκεται το ένα εκ των δύο μαύρων κουτιών, το οποίο ανασύρθηκε χτες το πρωί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Καθ` όλη τη χτεσινή βραδιά κατέφθαναν στη Μαδρίτη συγγενείς των επιβατών, για την αναγνώριση των θυμάτων, εκφράζοντας την λύπη τους για τον άδικο χαμό των ανθρώπων τους.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετρούσε 15 χρόνια πτήσεων, ενώ είχε περάσει από τον απαραίτητο ετήσιο έλεγχο ασφαλείας στις 24 Ιανουάριου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Spanair, κ. Sergio Allard, στη χτεσινή συνέντευξη τύπου της εταιρίας. Στο στόλο της Spanair περιλαμβάνονται συνολικά 36 αεροσκάφη, τύπου MD-80.

Πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό ατύχημα στην Ισπανία τα τελευταία 25 χρόνια, που ξύπνησε σε όλους μνήμες από την τραγωδία του 1985, όταν είχε συντριβεί αεροπλάνο στο Μπιλμπάο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 148 άτομα. Η Ισπανία βρίσκεται από προχτές σε τριήμερο πένθος, ενώ τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν στην Ισπανική Κυβέρνηση πολιτικοί αρχηγοί πολλών χωρών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024