Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕΕΕΚΕ: 'Τραγική η κατάσταση στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας'
Αερομεταφορές

ΕΕΕΚΕ: 'Τραγική η κατάσταση στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας'

Οι τραγικές υλικοτεχνικές ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση που διαχρονικά ταλανίζει την υπηρεσία, έχουν οδηγήσει στην απαξίωση των συστημάτων σε σημείο που μια αστοχία μπορεί να επεκταθεί ανεξέλεγκτα, λέει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Μετά τη δημοσίευση της επίσημης ανακοίνωσης της ΥΠΑ αναφορικά με το “πολύ σοβαρό συμβάν της πτώσης του συστήματος RADAR που συνέβη στις 16 Δεκεμβρίου”*, η ΕΕΕΚΕ είναι επισημαίνει τα εξής:

“Το συμβάν που οφείλεται όπως δείχνει η προκαταρκτική διερεύνηση σε ηλεκτρολογική βλάβη διήρκησε από 11:42 ως και 13:12 τοπική ώρα και ήταν πρωτοφανές στην έκταση του, καθώς απωλέσθηκε η εικόνα της κάλυψης του κυρίως RADAR σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο, ενώ δεν λειτούργησαν ικανοποιητικά και τα backup συστήματα, όπως θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση. Αν και το πρόβλημα αποδίδεται σε αναγκαίες εργασίες συντήρησης, οι συνάδελφοι που εργάζονταν εκείνη την ώρα δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις εργασίες και την πιθανότητα πτώσης του συστήματος, παρ’ότι μια τέτοια διαδικασία προβλέπεται. Αφέθηκαν συνεπώς να εργάζονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ολικής απώλειας του συστήματος RADAR και ενδεχομένως και άλλων συστημάτων με ευθύνη της Υπηρεσίας.

Αποτέλεσμα της όλης κατάστασης ήταν οι συνάδελφοι που επιτελούσαν το καθήκον τους κατά τη διάρκεια του συμβάντος να υποχρεωθούν να εργαστούν κάτω από πρωτόγνωρες και υποβαθμισμένες συνθήκες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία. Είναι προφανές ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μόνο χάρη στον επαγγελματισμό και την ετοιμότητα τους και αυτό μόνο καθησυχαστικό δεν είναι για το μέλλον.

Δεν μπορεί να μη στηλιτευτεί η ελαφρότητα με την οποία επικοινωνήθηκε το συμβάν από την Υπηρεσία, όπου αναφέρεται ως σύντομο χρονικό διάστημα η μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, διάστημα κατά το οποίο μια πτήση διασχίζει όλο τον εναέριο χώρο από άκρη ως άκρη. Η έκφραση αυτή υποδεικνύει μια νοοτροπία που δεν συμβαδίζει με την κουλτούρα ασφαλείας που επιβάλλεται να υπάρχει σε όλους τους τομείς των αερομεταφορών. Σε ένα σύστημα τόσο ουσιώδες, όσο η εναέρια κυκλοφορία, όπου ακόμα και μερικά δευτερόλεπτα μπορούν να είναι κρίσιμα, είναι αδιανόητο να θεωρείται σύντομο διάστημα αποκατάστασης η μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά και ανεπίτρεπτο να συμβαίνει παρόμοια αστοχία δυο φορές σε μερικά χρόνια.

Οι τραγικές υλικοτεχνικές ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση που διαχρονικά ταλανίζει την υπηρεσία, έχουν οδηγήσει στην απαξίωση των συστημάτων σε σημείο που μια αστοχία μπορεί να επεκταθεί ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας καταστάσεις όπως την χθεσινή. Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκτίναξη της κυκλοφορίας ίσως τέτοιας σοβαρότητας συμβάντα να αποτελέσουν ρουτίνα.

Ως ευσυνείδητοι και σοβαροί επαγγελματίες του χώρου, καλούμε για μια ακόμη φορά τους αρμόδιους να λάβουν σοβαρά υπόψη την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας πριν να είναι πολύ αργά”.

*Το περιστατικό οφείλεται σε πτώση του συστήματος Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), η οποία είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να “καταρρεύσει” για ένα διάστημα ο ελληνικός εναέριος χώρος, δεδομένου ότι με το ΚΕΠΑΘ εκτός λειτουργίας δεν εκτελούνται προσγειώσεις και απογειώσεις στα αεροδρόμια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις υπερπτήσεις, δηλαδή τις διερχόμενες από τον ελληνικό εναέριο χώρο πτήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσγειωθούν μόνο οι πτήσεις που είχαν ήδη προσεγγίσει τα αεροδρόμια ενώ οι αναχωρήσεις καθυστέρησαν έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα. Καθυστερήσεις υπήρξαν κυρίως σε απογειώσεις αεροσκαφών, οι οποίες δεν εκτελούνταν.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024