Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΈντεκα ευρωπαϊκές καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλουν καταχρηστικές πρακτικές αεροπορικών εταιρειών
Αερομεταφορές

Έντεκα ευρωπαϊκές καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλουν καταχρηστικές πρακτικές αεροπορικών εταιρειών

Η BEUC ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας Εθνικών Αρχών αρμοδίων για την Προστασία των καταναλωτών για τις 'καταχρηστικές πρακτικές 8 αεροπορικών εταιρειών – Ryanair, Easyjet, Air France, TAP, Transavia, KLM, Aegean, Norwegian'.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αναφέρει ότι από την έναρξη της κρίσης του COVID-19, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες:

  • Αρνούνται να επιστρέψουν το αντίτιμο των εισιτηρίων των καταναλωτών, για πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.
  • Δεν παρέχουν πλήρη πληροφόρηση για τα δικαιώματα των επιβατών στην επιστροφή χρημάτων.
  • Επιβάλλουν στους επιβάτες να αποδεχτούν κουπόνια (vouchers) αντί να τους επιστρέψουν χρήματα.

“Παρ’ότι στην Ελλάδα, η εχθρική και καταχρηστική συμπεριφορά των αεροπορικών εταιρειών, προς τους καταναλωτές, ‘βαπτίστηκε’ νόμιμη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13.4.2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 84Α/13.4/2020, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επιμένει ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί καταχρηστική εμπορική πρακτική, με κυβερνητική κάλυψη”, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών.

“Η BEUC ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας Εθνικών Αρχών αρμοδίων για την Προστασία των καταναλωτών για τις καταχρηστικές πρακτικές 8 αεροπορικών εταιρειών: Ryanair, Easyjet, Air France, TAP, Transavia, KLM, Aegean, Norwegian που δυστυχώς συνεχίζονται, παρά τις συστάσεις του Didier Reynders, Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης και Καταναλωτών προς τα κράτη-μέλη να μην υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών”.

Έντεκα οργανώσεις Καταναλωτών, μέλη της BEUC (Altroconsumo, Adiconsum, DECO, ΕΚΠΟΙΖΩ, Forbrukerrådet, ΚΕ.Π.ΚΑ., OCU, Spoločnosť ochrany spotrebiteľov, Test-Achats/Test-Aankoop, UFC Que Choisir, Which?) έχουν καταγγείλει αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές και/ή έχουν ενημερώσει τις εθνικές αρχές να παρέμβουν, για την προστασία των καταναλωτών.

Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC, αφού κατήγγειλε τις πρακτικές των αεροπορικών εταιρειών, σχολίασε: “Η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και η επιβολή μέτρων  από τις εθνικές αρχές, για την εφαρμογή της είναι απαραίτητες ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των καταναλωτών και σε περιόδους κρίσης. Ο μεγάλος αριθμός παραπόνων των Ευρωπαίων καταναλωτών για τις αεροπορικές εταιρίες από την έναρξη της πανδημίας, αποδεικνύει το μέγεθος της παραβίασης των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των καταναλωτών. Θέλουμε να δούμε να διεξάγεται έρευνα για τις καταχρηστικές πρακτικές της αεροπορικής βιομηχανίας. Θέλουμε να δούμε κυρώσεις και άμεση διακοπή αυτών των πρακτικών. Η συμπεριφορά, όμως, των αεροπορικών εταιρειών καθιστά το αίτημα των καταναλωτών για βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας καθώς και αυστηρή, χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή της”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024