Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΈρευνα: Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον χρόνο πτήσεων για να αποφύγουν τις καθυστερήσεις
Αερομεταφορές

Έρευνα: Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον χρόνο πτήσεων για να αποφύγουν τις καθυστερήσεις

Το 2022 οι αεροπορικές πρόσθεσαν στο πρόγραμμά τους 11 λεπτά padding, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο πτήσεων κατά 9,1%.

Η καθυστέρηση των πτήσεων είναι ένα από τα καθημερινά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αεροπορικές εταιρείες. Όμως αντ΄ αυτού οι περισσότερες έχουν υιοθετήσει μια πρακτική γνωστή ως «προγραμματισμός ερπυσμού»

Σύμφωνα με την ομάδα του FinanceBuzz, η οποία ανέλυσε μια πληθώρα δεδομένων για περισσότερες από 35 εκατομμύρια πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρονολογούνται ήδη από το 2012, κατέληξε στον όρο «padding πτήσεων». Δηλαδή κάποιες αεροπορικές αυξάνουν τον χρόνο των πτήσεων τους, ώστε να έχουν περιθώριο για τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως το 2022, οι αεροπορικές πρόσθεσαν στο πρόγραμμά τους 11 λεπτά padding, αυξάνοντας τον συνολικό χρόνο πτήσεων κατά 9,1%.

Φαίνεται πως αυτό το τέχνασμα λειτουργεί διότι το Bureau of Transportation Statistics (BTS) ορίζει ως «καθυστερημένη» πτήση, όποια ξεπερνά την καθυστέρηση 15 λεπτών, από την αρχική προγραμματισμένη ώρα.

Με τα επιπρόσθετα 11 λεπτά στην αρχική ώρα, δίνεται ένας επιπλέον χρόνος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αεροπορικές να «πετάξουν» εντός προγράμματος. Ωστόσο, ακόμα και με τον ενσωματωμένο επιπλέον χρόνο, περισσότερο από το 20% των πτήσεων καθυστέρησαν επίσημα το 2022, ενώ ο αριθμός αναμενόταν να υπερβεί το 30%.

Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα της εν λόγω πολιτικής είναι η Southwest Airlines, όπου στο 14% των πτήσεων της προσθέτει την τακτική των 11 λεπτών. Στον αντίποδα η Hawaiian Airlines προσθέτει μόλις δύο λεπτά πλήρωσης κατά μέσο όρο, που ισοδυναμεί με μόλις 4,7% των προγραμματισμένων χρόνων πτήσης της.

Ανάμεσα στα 50 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Αμερικής, στο Dallas Love Field του Τέξας, η μέση πτήση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 70 λεπτά, αλλά πραγματικά διαρκεί 58 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το 20% της μέσης προγραμματισμένης ώρας πτήσης από αυτό το αεροδρόμιο είναι padding.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Dallas Love Field είναι η γενέτειρα και η εταιρική έδρα της Southwest Airlines, της αεροπορικής εταιρείας που προσθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρόνου στις πτήσεις της.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024