Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ τοποθέτηση της IATA για το τέλος της πανδημίας – Ο covid δεν απειλεί πλέον τη δημόσια υγεία
Αερομεταφορές

Η τοποθέτηση της IATA για το τέλος της πανδημίας – Ο covid δεν απειλεί πλέον τη δημόσια υγεία

«Eίναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δώσουν προσοχή στα μαθήματα που τους έδωσε η πανδημία», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της IATA, Conrad Clifford.

Κατά την ολοκλήρωση της 15ης συνάντησης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι o COVID δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).

Την εν λόγω αισιόδοξη είδηση σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της IATA, Conrad Clifford: «Είναι ευχάριστα νέα που ο ΠΟΥ αναγνώρισε επισήμως ότι ο COVID δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Οι πρόσφατες αποφάσεις, για παράδειγμα των κυβερνήσεων της Κίνας και των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς για τον COVID στα ταξίδια, αποτελούν απόδειξη ότι ο κόσμος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το τι προκάλεσε η πανδημία.

Πάνω απ ‘όλα ήταν μια τραγωδία για πολλές οικογένειες, που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ ήταν επίσης μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με συνέπειες που μένουν ακόμη να μελετηθούν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα αυτής της πανδημίας για να βεβαιωθούμε ότι πλέον είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε τις μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Από την σκοπιά του ταξιδιού, γνωρίζουμε ότι η έλλειψη επιστημονικής βάσης, συνέπειας ή σαφούς επικοινωνίας των περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις σήμαινε ότι πολλοί από αυτούς είχαν μικρό αντίκτυπο στην εξάπλωση του ιού, αλλά επιδείνωσαν τη δυστυχία που προκλήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν μπορούσαν πλέον να επισκεφτούν τις οικογένειές τους ή να συνεχίσουν την επιχείρησή τους.

Όσον αφορά τον κλάδου των αερομεταφορών, εκατομμύρια θέσεις εργασίας τέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ κλονίστηκε και η αεροπορική συνδεσιμότητα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δώσουν προσοχή στα μαθήματα που τους έδωσε η πανδημία. Είναι σημαντικό οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να είναι συνεπείς, να βασίζονται στην επιστήμη, να αξιολογούνται βάσει κινδύνου και να κοινοποιούνται κατάλληλα.

Ομοίως, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι αερομεταφορές στη διασφάλιση της κυκλοφορίας εμβολίων, φαρμάκων, εξοπλισμού και ιατρικών επαγγελματιών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν την παγκόσμια αεροπορική συνδεσιμότητα.

Με αποτελεσματικές συνεργίες θα επέλθει η μέγιστη ετοιμότητα. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας και μεταξύ των τομέων της αεροπορίας και της υγείας. Η IATA δεσμεύεται να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ και του ΔΟΠΑ, για την εφαρμογή νέων βέλτιστων πρακτικών και καθοδήγησης και για τη διασφάλιση μιας πιο ανθεκτικής και επιτυχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ευημερίας τα επόμενα χρόνια».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024