Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: “Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας της Ευρώπης πρέπει να κριθεί από ανεξάρτητη αρχή”
Αερομεταφορές

IATA: “Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας της Ευρώπης πρέπει να κριθεί από ανεξάρτητη αρχή”

Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ συναντώνται σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, για να συμφωνήσουν σε μια θέση σχετικά με τη διαχείριση της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας (air traffic management – ATM). Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητά μια πλήρως ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την αξιολόγηση της απόδοσης των διαφόρων ευρωπαϊκών παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και η Airlines for Europe (A4E) προέτρεψαν τους Υπουργούς Μεταφορών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε συστάσεις για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας (air traffic management – ATM) στη συνάντησή τους σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2022, οι οποίες θα επιφέρουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές βελτιώσεις και να υποβάλουν την απόδοσή της για επανεξέταση από μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Οι υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συμφωνήσουν τη θέση τους σχετικά με την ATM, κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020, η οποία ζητά μια πλήρως ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την αξιολόγηση της απόδοσης των διαφόρων ευρωπαϊκών παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSP). Δυστυχώς, κατά την ΙΑΤΑ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη έχουν απορρίψει αυτό το αίτημα. Το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, πίεσε για αυστηρότερη ρύθμιση, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες φοβούνται έναν μη ικανοποιητικό συμβιβασμό την τελευταία στιγμή, που θα επιτρέψει στα κράτη να είναι ταυτόχρονα δικαστής και ένορκοι και να κρίνουν τους στόχους των δικών τους ANSP, του πως δηλαδή θα πρέπει να παρακολουθούνται.

“Οι ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο προσδοκούν σε ανεξάρτητη διαιτησία. Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας δεν θα πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό. Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2020 ήταν ξεκάθαρες στο ότι οι χώρες δεν πρέπει να οριοθετούν την εργασία των δικών τους παρόχων αεροπορικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να υποβάλουν την απόδοσή τους για να κριθεί από ένα ανεξάρτητο όργανο, θέτοντας διαφανείς και αποτελεσματικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και των καθυστερήσεων στις πτήσεις”, είπε ο Rafael Schvartzman, περιφερειακός αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, φοβούμενα για τις πολιτικές συνέπειες που θα είχε να “ενοχλήσουν” τα ισχυρά συνδικάτα ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ματαιώνουν συνεχώς την πρόοδο προς μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντικές βελτιώσεις που θα προέκυπταν από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (Single European Sky). Αλλά η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εξοικονόμησης εκπομπών CO2 έχει δώσει νέα ώθηση για μεταρρύθμιση. Οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν τις προτάσεις της Επιτροπής του 2020, οι οποίες περιλαμβάνουν μια νέα και ευπρόσδεκτη ευκαιρία για τη βελτιστοποίηση των πτητικών διαδρομών, λέει η ΙΑΤΑ.

“Σε μια εποχή που οι πολιτικοί ‘κάνουν μάθημα’ στην αεροπορία, σε τακτική βάση, για τις επιπτώσεις της στο κλίμα, είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι αρνούνται να πιέσουν για μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να επιφέρουν έως και 10% μειώσεις των εκπομπών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να πιέσουμε για ουσιαστικές βελτιώσεις. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες παροτρύνουν τους υπουργούς να αδράξουν την ευκαιρία και να εφαρμόσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτύχουν μια καλή συμφωνία για τα κράτη-μέλη, τις αεροπορικές εταιρείες και το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να δεχθούμε συμβιβασμούς απλά για χάρη του συμβιβασμού”, δήλωσε ο Thomas Reynaert, διευθύνων σύμβουλος της Airlines for Europe.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024