Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςMε πρωτοβουλία Κουντουρά συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για επείγουσα ανάγκη στήριξης των αερομεταφορών
Ευρωπαϊκή Ένωση

Mε πρωτοβουλία Κουντουρά συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για επείγουσα ανάγκη στήριξης των αερομεταφορών

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί ήδη από τις αρχές του έτους η Επιτροπή ΤRAN να καταθέσει αίτημα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι ο τομέας των αερομεταφορών που έχει δεχθεί ανυπολόγιστο πλήγμα από την πανδημία πρέπει να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά και εισήγηση που η ίδια κατέθεσε  στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το επείγον ζήτημα της αναγκαίας στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών.

Συγκεκριμένα, η κα Κουντουρά είχε εισηγηθεί ήδη από τις αρχές του έτους η Επιτροπή ΤRAN να καταθέσει αίτημα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι ο τομέας των αερομεταφορών που έχει δεχθεί ανυπολόγιστο πλήγμα από την πανδημία πρέπει να μπει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ασκηθεί πίεση στην Κομισιόν και το Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουν πιο άμεσα ενέργειες για:

  • τη στήριξη της ανάκαμψης του τομέα των αερομεταφορών της ΕΕ
  • τη βελτίωση του συντονισμού σε θέματα ταξιδιωτικών περιορισμών και υγειονομικών απαιτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών
  • την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των αερομεταφορέων
  • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Την ανάλυση του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου από το πλήγμα στον κλάδο

Πράγματι, σε συνέχεια της πρότασης της κας Κουντουρά που εγκρίθηκε  από όλες τις πολιτικές ομάδες της Επιτροπής TRAN, κατατέθηκε σχετικό αίτημα και συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια το επίμαχο αυτό ζήτημα.

Όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια, η εναέρια κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 2/3 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ο κλάδος. Η δε μακροχρόνια μείωση της δραστηριότητας στον τομέα των αερομεταφορών συνιστά απειλή για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλει ανάλογα μέτρα από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

H κα Κουντουρά στην δήλωσή της στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία που έχουν οι αεροπορικές μεταφορές για την Ελλάδα και για πολλές ακόμη χώρες και περιοχές της Ευρώπης. Τόνισε ότι η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και η καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων υπήρξε προτεραιότητα και για την ίδια προσωπικά την περίοδο που ήταν Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, και δεδομένου ότι οι απευθείας πτήσεις είναι το κλειδί για ισχυρή τουριστική ανάπτυξη, τα οφέλη αυτά που εξασφαλίστηκαν τα χρόνια πριν από την πανδημία  δεν πρέπει να χαθούν.

Ζήτησε μάλιστα  να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η  στήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας συνολικά, ειδικά όμως  για τις νησιωτικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως επίσης και η κρατική στήριξη  να δοθεί με σαφείς δεσμεύσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα των αερομεταφορών.

Ολόκληρη η δήλωση της κας Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Η νέα εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μας οδηγούν προς ένα τέταρτο κύμα που πολύ φοβάμαι ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στις αερομεταφορές και στον τουρισμό.

Η εναέρια κυκλοφορία έχει μειωθεί περισσότερο από δύο τρίτα σε σύγκριση με το 2019. Πολλές αεροπορικές εταιρείες μεταθέτουν ή ακυρώνουν δρομολόγια. Και κινδυνεύουν να χαθούν μόνιμα τα οφέλη που είχαμε εξασφαλίσει τα χρόνια πριν από την πανδημία για την ενίσχυση της  συνδεσιμότητας προς όφελος περιφερειακών χωρών και απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, για το οποίο είχα εργαστεί προσωπικά ως Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας την περίοδο 2015-2019 έχοντας εξασφαλίσει την καθιέρωση πολλών νέων απευθείας πτήσεων.

Για την Ελλάδα και πολλές ακόμη χώρες και περιοχές της Ευρώπης, οι αεροπορικές μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας, και ειδικά οι απευθείας πτήσεις είναι το κλειδί για ισχυρή τουριστική ανάπτυξη.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η  στήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας ειδικά για τις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τα οικονομικά και πληθυσμιακά κέντρα της Ευρώπης. H ΕΕ και τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι προετοιμασμένα να παρέμβουν με νέα μέτρα σε περίπτωση νέου κύματος. Όμως, η κρατική στήριξη δεν πρέπει να γίνεται άνευ όρων: Πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του κλάδου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

05/03/2024
04/03/2024
01/03/2024
29/02/2024
28/02/2024
27/02/2024