Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΟ Erdogan εγκαινιάζει σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Αεροδρόμια

Ο Erdogan εγκαινιάζει σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το διεθνές αεροδρόμιο Ataturk, θα έχει αρχικά δυνατότητα υποδοχής 90 εκατ. επιβατών ετησίως.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan εγκαινιάζει σήμερα (στις 15.00 ώρα Ελλάδος) το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Erdogan θα κόψει την κορδέλα του νέου αεροδρομίου σε τελετή που έχει προγραμματισθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος. Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ataturk, θα έχει αρχικά δυνατότητα υποδοχής 90 εκατ. επιβατών ετησίως (το Ataturk εξυπηρετεί σήμερα 65 εκατ. επιβάτες).

Ο Erdogan αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το όνομα του νέου αεροδρομίου. Παρατηρητές εικάζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και γνωστός νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα του δώσει το όνομα ενός σουλτάνου. Η σημερινή τελετή εγκαινίων θα είναι συμβολική και θα συμπέσει με την 95η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 29 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, μόνο πέντε πτήσεις ημερησίως θα εξυπηρετούνται εκεί και το αεροδρόμιο Ataturk θα παραμείνει εν λειτουργία.

Η δίμηνη μετάβαση θα επιτρέψει να δοκιμασθεί το νέο αεροδρόμιο και να εντοπισθούν τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν, εξήγησε ο H. Kadri Samsunlu, ο επικεφαλής της IGA, της μελλοντικής διαχειρίστριας εταιρείας, κατά τη διάρκεια ξενάγησης των ξένων δημοσιογράφων.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής και επέκτασης, περίπου το 2028, το αεροδρόμιο θα διαθέτει έξι αεροδιαδρόμους και δύο τερματικούς σταθμούς, σε μία έκταση 76 τ.χλμ., σύμφωνα με την IGA. Το νέο αεροδρόμιο θα έχει τότε τη δυνατότητα να υποδέχεται 200 εκατ. επιβάτες ετησίως, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό των επιβατών που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Ατλάντα, που σήμερα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με 103,9 εκατ. επιβάτες.

Το οικοδόμημα, αξίας 10,5 δισ. ευρώ, έχει φουτουριστική εμφάνιση με πολλά γυάλινα ανοίγματα, καμπύλες γραμμές και εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Το εσωτερικό του διακοσμείται με τουρσκικά και ισλαμικά μοτίβα, ενώ ο -σε μορφή τουλίπας- πύργος ελέγχου κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Αρχιτεκτονικής το 2016.

Η Turkish Airlines θα εγκαινιάσει μεθαύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, το νέο αεροδρόμιο, με την πρώτη εμπορική πτήση με προορισμό την Άγκυρα. “Τον επόμενο χρόνο, θα προσθέσουμε 40 αεροσκάφη στον στόλο μας. Μέχρι το 2023, θα μεταφέρουμε 120 εκατ. επιβάτες ετησίως”, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024