Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΟι προτάσεις του ΣΕΤΕ για την ενίσχυση της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας
ΣΕΤΕ

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για την ενίσχυση της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας

Μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, μείωση ΦΠΑ στο επίπεδο του 6,5% σε όλο το τουριστικό πακέτο και αποφυγή φορολόγησης μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα τουριστικά εργαλεία δουλειάς (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.) είναι μερικές από τις προτάσεις του ΣΕΤΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη (με κοινοποίηση στην υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη) και αφορά στις  προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας

Μερικές από τις προτάσεις του ΣΕΤΕ είναι:

 • Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση: Εκπόνηση / υιοθέτηση απλών προδιαγραφών ΜΠΕ. Καθιέρωση ρήτρας άπρακτων προθεσμιών. Αδειοδότηση μια στάσης outsourcing του ελέγχου ΜΠΕ.
 • Για την άδεια εγκατάστασης λειτουργίας: Περαιτέρω μείωση του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 50%. Χορήγηση ηλεκτρονικής άδειας λειτουργίας για κάθε είδος τουριστικής δραστηριότητας, άμεσα με την υποβολή του φακέλου. Κατάργηση των πολλαπλών αδειών και χορήγηση ενός σήματος λειτουργίας ανά επιχείρηση. Αδειοδότηση μίας στάσης. Καθιέρωση ρήτρας άπρακτων προθεσμιών.
 • Για τη χωροθέτηση: Ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, πολεοδομικά κίνητρα για επενδύσεις υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Μείωση της απόστασης δόμησης από την γραμμή του αιγιαλού στα 30μ., όσο και για την κατοικία και την βιομηχανία.
 • Για τις υπεραστικές συγκοινωνίες: Άμεση άρση του μονοπωλίου των ΚΤΕΛ και όχι με ορίζοντα το 2015. Πλήρης απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών με ΔΧ οχήματα.
 • Για τις άδειες οδήγησης: Άμεση τροποποίηση του Κ.Ο.Κ. ώστε να επιτρέπεται σε τουρίστες εκτός χώρων Ε.Ε. η οδήγηση αυτοκινήτου με ισχύουσα εθνική άδεια οδήγησης, εφ’όσον σε αυτήν αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες όσα στοιχεία ορίζει ως απαραίτητα η Σύμβαση της Βιέννης.
 • Για τις αερομεταφορές: Να υπάρξει μια διεξοδική συμφωνία “ανοιχτού ουρανού” (εναέριου χώρου) με χώρες εκτός Ε.Ε. η οποία θα συνδυάζει το άνοιγμα της αγοράς, θα αυξήσει την ζήτηση και τον ανταγωνισμό και θα προσελκύσει ξένες αεροπορικές εταιρείες εκτός Ε.Ε., να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν στη χώρα μας. Οι αεροπορικές μεταφορές είναι ουσιαστικής σημασίας για τις εμπορικές και τουριστικές σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.
 • Για τη visa Schengen: Μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Χορήγηση Visa εντός 24 ωρών. Χορήγηση Visa πολλαπλών εισόδων κατ’ ελάχιστο στο 30% στις χορηγήσεις θεωρήσεων. Επέκταση των visa centers σε όλες τις χώρες στόχους του ελληνικού τουρισμού.
 • Για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία: Περιορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απλοποίηση της διαδικασίας χρήσης αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και δημοσίων ιδρυμάτων (π.χ. Μουσείο της Ακρόπολης, Ζάππειο Μέγαρο, κ.λπ.) για τις ανάγκες συνεδρίων και εκδηλώσεων. Αναδιοργάνωση και ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Επιμήκυνση του ωραρίου και των ημερών λειτουργίας. Βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, παροχή ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης σε όλες τις βασικές αγορές / στόχους και σχεδιασμός ειδικής τιμολογιακής πολιτικής για συνέδρια, groups, κ.λπ.
 • Για την κρουαζιέρα: Νέος θεσμικός τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των λιμένων της χώρας με κεντρικό ιδιωτικό management, διατήρηση από το κράτος μόνο του στρατηγικού τμήματος δρομολογίων, ασφάλειας κλπ. και δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τις χρεώσεις και μονοπωλιακές καταστάσεις. Στη συνέχεια ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με ανταγωνιστικά τιμολόγια και παροχή υπηρεσιών. Σημειώνεται η δημιουργία νέου υπερσύγχρονου λιμένα κρουαζιέρας στην Κωνσταντινούπολη.
 • Για την ακτοπλοΐα: Κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης και απασχόλησης των πληρωμάτων. Κατάργηση των οργανικών θέσεων που προβλέπονται από το ΠΔ 177/74 που είναι εκτός σημερινής διεθνούς πρακτικής, και εφαρμογή των διεθνών κανονισμών σε ότι αφορά  την στελέχωση, την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων. Όσον αφορά το ξενοδοχειακό προσωπικό, ελεύθερος καθορισμός αριθμού πληρώματος όπως και στα τουριστικά καταλύματα. Κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που προβλέπονται στην ΚΥΑ 3324.1/15/03. Μείωση των λιμενικών χρεώσεων.
 • Για τις παράνομες τουριστικές επιχειρήσεις: Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του ΕΟΤ (ΠΥΤ) με στόχο την δημιουργία σώματος ελεγκτών τουρισμού με διευρυμένες αρμοδιότητες στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών. Ενσωμάτωση στο σώμα εκπροσώπων φορέων, του ΣΔΟΕ και της αστυνομίας.
 • Για τους Διαγωνισμούς του Δημοσίου: Υιοθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας επιχείρησης για κάθε χρήση σε όλες τις σχέσεις της με τις δημόσιες υπηρεσίες. Απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΠΔ 118/2007. Ορθή διατύπωση του διαγωνισμού, ώστε να αφορούν τους πραγματικά δικαιούμενους με βάση την τουριστική νομοθεσία.
Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023