Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠρόταση του Μ. Κόνσολα για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των αεροδρομίων των μικρών νησιών
Περιφέρεια

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των αεροδρομίων των μικρών νησιών

Αεροδρόμια με υψηλή κίνηση που διακινούν πάνω από 100.000 επιβάτες ετησίως (στοιχεία 2019), όπως τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης και Αράξου, ο κ. Κόνσολας πρότεινε να παραχωρηθούν και τα 4 μαζί σε στρατηγικό επενδυτή.

Πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των αεροδρομίων των μικρών νησιών, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο, ευέλικτο και ελκυστικό πλαίσιο για την παραχώρηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων.

Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν αεροδρόμια με υψηλή κίνηση που διακινούν πάνω από 100.000 επιβάτες σε ετήσια βάση με στοιχεία του 2019, όπως τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης και Αράξου. Για αυτά τα αεροδρόμια, ο κ. Κόνσολας πρότεινε να αποτελέσουν μια συστάδα, να παραχωρηθούν και τα 4 μαζί σε στρατηγικό επενδυτή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσίασε η πρόταση του κ. Κόνσολα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αεροδρομίων στην Κάλυμνο, στη Λέρο, στην Αστυπάλαια, στο Καστελόριζο και στην Κάσο. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αυτά τα αεροδρόμια παρουσιάζουν ετήσια κίνηση επιβατών κάτω των 30.000 επιβατών, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ιδιώτης – στρατηγικός επενδυτής για αεροδρόμια με τόσο χαμηλή ετήσια επιβατική κίνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Κόνσολας προτείνει ένα νέο και βέλτιστο μοντέλο ΣΔΙΤ, που δε θα αφορά μόνο στο management. Θα αφορά σε υποδομές και έργα εκσυγχρονισμού αυτών των αεροδρομίων, αλλά και σε ένα ποσό που θα καταβάλλει στον ιδιώτη το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι σε άμεση συνάρτηση με στόχους που θα συνδέονται με την αύξηση της κίνησης σε αυτά τα αεροδρόμια. Θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή, για τον ιδιώτη να αναπτύξει τα αεροδρόμια αυτών των νησιών και να αυξήσει την κίνηση επιβατών, κάτι που θα ενισχύσει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία αυτών των νησιών.

“Το γεωπολιτικό αποτύπωμα αυτών των νησιών, αλλά και η στρατηγική επιλογή στήριξης εναλλακτικών τουριστικών προορισμών, επιβάλλουν την αξιοποίηση αυτών των αεροδρομίων που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Κατέθεσα μια ρεαλιστική πρόταση που ανοίγει νέες προοπτικές για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των αεροδρομίων των μικρών νησιών. Την πρόταση αυτή θα την αναπτύξω το επόμενο διάστημα και στη νέα διοίκηση του Υπερταμείου”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023