Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΤίτλοι τέλους για τις Κυπριακές Αερογραμμές
Αεροπορικές εταιρείες

Τίτλοι τέλους για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Ο κυβερνήτης της τελευταίας πτήσης CY337 (την περασμένη Παρασκευή) που απογειώθηκε από την Αθήνα και προσγειώθηκε στην Λάρνακα, κ. Θεόδωρος Χατζάντωνας, δήλωσε συγκινημένος ότι δεν το πίστευε ότι από αύριο δε θα πετά τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, ύστερα από 69 χρόνια λειτουργίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν τέλει δεν ενέκρινε τη χρηματοδότηση προς την εταιρεία από την κυπριακή κυβέρνηση ύψους δύο εκατ. ευρώ (οι υποχρεώσεις της προς τρίτους), αλλά και την υποχρέωση για επιστροφή 66,1 εκατ. ευρώ συν τόκους εντός τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, πρέπει να διευθετηθεί και το θέμα με την προπώληση εισιτηρίων για πτήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο 2015, που συνεπάγεται κόστος αρκετών εκατομμυρίων. Η διαχείρισή τους με αντικατάσταση από άλλες εταιρείες, θα κοστίσει περίπου 7 εκατ. ευρώ, όση περίπου είναι η ετήσια αποζημίωση από την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τουρκία.

Ως προς το θέμα της αποζημίωσης των 550 εργαζομένων, από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου διευκρινίσθηκε ότι δε θα λάβουν χαριστικές αποζημιώσεις, αλλά τους δύο μισθούς προειδοποίησης που προβλέπει ο νόμος συν τα άλλα ωφελήματα τους, από τα 18 εκατ. ευρώ που διαθέτει η εταιρεία (το κόστος των αποζημιώσεων σε μισθούς υπολογίζεται στα 4,8 εκατ. ευρώ).

Η εφημερίδα της Λευκωσίας “Σημερινή” σημειώνει πως θα αναζητηθεί “ποιοι, πότε και με ποιο τρόπο επιτέλεσαν χρέη δήμιου και οδήγησαν στο θάνατο τον κρατικό αερομεταφορέα, γλέντησαν διαχρονικά με τα χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία οι εκάστοτε κυβερνώντες μετέτρεπαν φτερά στον άνεμο και πέταξαν στο δρόμο τους εργαζόμενους”.

Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” ασκεί οξεία κριτική στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, και γράφει: “Ένας κύκλος ζωής, άμεσα συνδεδεμένος με την Ιστορία του τόπου, ο οποίος άρχισε από το 1947, κλείνει σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Αυτής των πολιτικών παιχνιδιών, της έλλειψης προγραμματισμού, της ανευθυνότητας και συχνά της συντεχνιακής αντίληψης των μεγάλων ζητημάτων. (…) Και οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κόντρες αρνούμενες να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη για την εθνική μας αποτυχία”.

Νέα αεροπορική εταιρεία με το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών και τη συμμετοχή ιδιωτών
H Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκινά άμεσα τις ενέργειες για τη διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το όνομα και το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. Αυτά αναφέρονται σε δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη. Στη δήλωση του υπουργού αναφέρονται και τα εξής για την απόφαση να μπει λουκέτο στις Κυπριακές Αερογραμμές: “Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εκφράζει τη λύπη του για την αναστολή της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κηρύξει παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που παραχωρήθηκαν στην εταιρεία με τις αποφάσεις του 2012.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως το αρμόδιο Υπουργείο, διαβεβαιώνει ότι η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που καλύπτουν τις αεροπορικές μεταφορικές ανάγκες της Κύπρου με άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση των πτήσεων σε ετήσια βάση από όλες τις υφιστάμενες αερογραμμές που πετούν από και προς τη Κύπρο. Ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 70, ενώ το μερίδιο αγοράς των Κυπριακών Αερογραμμών δεν ξεπερνά το 10%”.

Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθούν τα ακόλουθα:

  • Για όλους τους προορισμούς, προς τους οποίους είχαν πτήσεις οι Κυπριακές Αερογραμμές, εξακολουθεί να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση που εξυπηρετείται από τουλάχιστον μία ή δύο αεροπορικές εταιρείες. Για δύο προορισμούς που αφορούν στο Παρίσι και το Άμστερνταμ, υπάρχει δυνατότητα καθημερινής σύνδεσης μέσω ενός σημείου μεταβίβασης, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη, προβλέπεται απευθείας σύνδεση.
  • Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την εισαγωγή πρόσθετων πτήσεων μεταξύ προορισμών τους οποίους εξυπηρετούσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την εισαγωγή νέων δρομολογίων.
  • Το υπουργείο προχωρά με την εφαρμογή της πολιτικής ανοικτών αιθέρων και βελτίωσης διακρατικών συμφωνιών σε αριθμό προορισμών στη Μέση Ανατολή για τους οποίους υπάρχει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Τερματίζεται άμεσα η συνεργασία Τράπεζας Κύπρου – ΚΑ
Ακόμη, η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει τους πελάτες της ότι η συνεργασία που είχε με τις Κυπριακές Αερογραμμές για το σχέδιο Sunmiles American Express τερματίζεται άμεσα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που έχουν σημειωθεί και αφορούν τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Παρά την πιο πάνω δυσάρεστη εξέλιξη, η Τράπεζα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των καρτών Sunmiles American Express από τους πελάτες της στις καθημερινές τους συναλλαγές,” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όλες οι κάρτες Sunmiles American Express έχουν μεταφερθεί στο σχέδιο “Cashback American Express”, το οποίο προσφέρει επιστροφή χρημάτων απευθείας στο λογαριασμό της κάρτας του πελάτη για όλες τις αγορές που γίνονται οπουδήποτε στην Κύπρο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024