Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΒραβεία στην Turkish Airlines για τα πετυχημένα μοντέλα χρηματοδότησης των αεροσκαφών της
Αεροπορικές εταιρείες

Βραβεία στην Turkish Airlines για τα πετυχημένα μοντέλα χρηματοδότησης των αεροσκαφών της

Ο αερομεταφορέας κέρδισε τρία βραβεία τη βραδιά των Βραβείων Bonds & Loans στις κατηγορίες 'Transport Finance Deal of the Year', 'Trade and Export Finance Deal of the Year' και “Structured Finance Deal of the Year'.

Η Turkish Airlines κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία “Trade and Export Finance Deal” από το Bonds & Loans για το ολοκαίνουργιο αεροσκάφος B777-300ER που παρέλαβε το Σεπτέμβριο του 2015. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 16,8 δισ. Γιεν Ιαπωνίας και η δομή της βασίστηκε στο καινοτόμο, σύνθετο και μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Guaranteed French Tax Lease της αμερικανικής τράπεζας Export-Import Bank (Ex-Im).

Η δομή αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την Turkish Airlines με την χρηματοδότηση να πραγματοποιείται με ιαπωνικά γιεν κι όχι με το κυρίαρχο νόμισμα για τη χρηματοδότηση αεροσκαφών που είναι το δολάριο ΗΠΑ. Η χρηματοδοτική αυτή δομή οργανώθηκε από την BNP Paribas, με τη φορολογική μόχλευση σε αυτή τη συμφωνία να επιτυγχάνεται  με την εγγύηση της Ex-Im Bank, επιτρέποντας έτσι στην Turkish Airlines να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα και των δύο, τόσο των εγγυήσεων εξαγωγών όσο και της φορολογικής μόχλευσης, με αποτέλεσμα να επιτύχει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο
αεροσκάφος.

H Turkish Airlines κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία “Structured Finance Deal of the Year” από το Bonds & Loans για τα τρία καινούργια αεροσκάφη Α321-200 που παρέλαβε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2015. Ο βασικός στόχος της Turkish Airlines ήταν να αποκτήσει μια μακροπρόθεσμη και διαφοροποιημένη φθηνή πηγή χρηματοδότησης. Η πρόσβαση στις ιαπωνικές αγορές κεφαλαίου πρόσθεσε μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης, μαζί με την τραπεζική αγορά, και συνέβαλε στη διαφοροποίηση της γεωγραφικής έκθεσης. Επιπλέον, αυτή η συναλλαγή πέτυχε μία ελκυστική χρηματοδότηση LTV (loan-to-
value) με χαμηλό κόστος, σε συνδυασμό με ιαπωνικές μετοχές. Ήταν η πρώτη στον κόσμο συμφωνία EETC (enhanced equipment trust certificate) για τη χρηματοδότηση αεροσκαφών σε ιαπωνικό γιεν, με την οποία καθιερώθηκε ένα εντελώς νέο χρηματοδοτικό μέσο, ενοποιώντας συμβατικά EETC με τις αγορές κεφαλαίου σε γιεν. Με το μέσο αυτό εξασφαλίστηκε ρευστότητα από ιαπωνική τράπεζα, με αποτέλεσμα η αξιολόγηση της χρηματοδότησης να είναι υψηλότερη από αυτήν του οφειλέτη.

Ο αερομεταφορέας βραβεύτηκε επίσης ως φιναλίστ στην κατηγορία “Transport Finance Deal of the Year” από το Bonds & Loans στην τελετή που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, για τα καινούργια αεροσκάφη, ένα B777-300ER και οκτώ B737-800 που παραδόθηκαν μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2016. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ και συνίσταται στο καινοτόμo, σύνθετο και μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Guaranteed French Tax Lease της Ex-Im, σε συνδυασμό με ένα μεταβατικό δάνειο (bridge loan). Η φορολογική μόχλευση σε αυτή τη συμφωνία επιτυγχάνεται μαζί με την κάλυψη εγγυήσεων της Ex-Im , επιτρέποντας στην Turkish Airlines να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα τόσο των εγγυήσεων εξαγωγών όσο και της φορολογικής μόχλευσης, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Επίσης, καθώς η Ex-Im δεν είναι ενεργή αυτή την περίοδο, έχουν ενσωματωθεί μεταβατικά δάνεια στο νέο χρηματοδοτικό μέσο για κάθε αεροσκάφος, με το πλεονέκτημα το κόστος της χρηματοδότησης να είναι χαμηλότερο μέχρι να είναι διαθέσιμη πάλι η κάλυψη της Ex-Im.

Η κα Ayşegül Denli, αντιπρόεδρος Οικονομικών της Turkish Airlines, παρέλαβε τα βραβεία για λογαριασμό του αερομεταφορέα. Στην ομιλία της τόνισε ότι αυτή η βράβευση είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι “είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι κερδίσαμε τρία βραβεία για τα οικονομικά μοντέλα που εφαρμόσαμε το 2016, μια χρονιά πολύ δύσκολη σε παγκόσμια κλίμακα. Η Turkish Airlines επιδεικνύει κορυφαίες επιδόσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής αεροπορίας και εργάζεται συνεχώς για τη συνέχιση αυτής της επιτυχίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχόμενης προσπάθειας, έχουμε λάβει πολλά βραβεία που εμψυχώνουν και ικανοποιούν την ομάδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο  το Bonds & Loans όσο  και την αφοσιωμένη ομάδα μας, η οποία έχει δώσει την καρδιά και την ψυχή της για αυτά τα έργα”.

Η Turkish Airlines είδε πολλά καινοτόμα και πρωτοποριακά μοντέλα χρηματοδότησης να βραβεύονται από φορείς όπως το Jane’s Transport Finance, το Global Transport Finance, το Bonds & Loans, και το Airfinance Journal για τα
χρηματοδοτικά της μοντέλα που έχουν τεθεί σε ισχύ το 2006, το 2008, το 2011, το 2012, το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016. Η Turkish Airlines έχει κερδίσει 21 διεθνή βραβεία για τη χρηματοδότηση αεροσκαφών τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 12 δισ. δολ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024