Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΑνοιχτή ΓραμμήΑπόψειςΕπιστολή καθηγητών Τσάρτα και Χρήστου για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού

ΑπόψειςΕπιστολή καθηγητών Τσάρτα και Χρήστου για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού

Απόψεις
Επιστολή καθηγητών Τσάρτα και Χρήστου για την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού

Με αφορμή το άρθρο του Δρ. Δημ, Κούτουλα (Rapporteur στο Φόρουμ Τουριστικής Εκπαίδευσης) και την ενδιαφέρουσα παρέμβαση του συναδέλφου Κώστα Κραβαρίτη (Διευθυντή του ΟΤΕΚ) θα θέλαμε να καταθέσουμε την άποψη μας σχετικά με την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού.


  1. Όπως έχουμε επισημάνει και παλαιότερα στην εφημερίδα σας, μια κυρίαρχη τάση διεθνώς στην Τουριστική Εκπαίδευση είναι ένα μικτό σύστημα με Πανεπιστημιακές Σπουδές και Σπουδές σε άλλες Τριτοβάθμιες αλλά και Δευτεροβάθμιες Σχολές. Κατά κανόνα, οι Δευτεροβάθμιες Σχολές και οι μη πανεπιστημιακές Τριτοβάθμιες σχολές καλύπτουν εξειδικευμένα αντικείμενα (π.χ, διοίκηση ξενοδοχείων, κ.α.).
  2. Είναι ήδη διαπιστωμένο (από διάφορες έρευνες αλλά και από άλλες πηγές) ότι είναι αναγκαία και στην χώρα μας η δημιουργία υποδομής για Πανεπιστημιακές Σπουδές στον Τουρισμό, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες του κόσμου (και ιδιαίτερα της Ε.Ε) εδώ και δεκαετίες.
  3. Σαφέστατα συμφωνούμε με τα γνωστικά αντικείμενα ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού στα οποία αναφέρεται ο κ. Κραβαρίτης. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι ήδη έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση-μελέτη για την δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Τουρισμού στην Χίο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήδη διαθέτει τις σχετικές Υποδομές και το εξειδικευμένο Ανθρώπινο Δυναμικό, καθώς και δεκαετή παρουσία τόσο σε Προπτυχιακό επίπεδο (κατεύθυνση Τουρισμού στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) όσο και σε επίπεδο αμιγούς διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού στον Τουρισμό (Μάστερ και Διδακτορικού) αλλά και μέσω του ΕΤΕΜ (Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών & Μελετών) το οποίο έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό και μελετητικό έργο διεθνώς.
  4. Αναφορικά με τον αριθμό των πανεπιστημιακών Τμημάτων Τουρισμού που θα μπορούσαν να ιδρυθούν στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ζήτηση που υπάρχει και οδηγεί πολλούς Έλληνες σπουδαστές σε Κολέγια ή Πανεπιστημιακά Τμήματα Τουρισμού του Εξωτερικού και αφετέρου τις ανάγκες της χώρας μας σε εξειδικευμένα στελέχη, εκτιμούμε ότι υπάρχει ανάγκη για την ίδρυση έστω δύο πανεπιστημιακών Τμημάτων Τουρισμού στο αμέσως προσεχώς μέλλον, ώστε να καλύπτουν επαρκώς όλα τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία πολύ ορθά αναφέρεται και ο κ. Κραβαρίτης.
  5. Τέλος, θεωρούμε ότι η δημιουργία Πανεπιστημιακών Σπουδών στον Τουρισμό θα συμβάλλει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στην γενικότερη αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης της χώρας μας, οδηγώντας σε ουσιαστικές συνεργασίες τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τον ΟΤΕΚ, αλλά και συμβάλλοντας στην απολύτως αναγκαία κινητικότητα σπουδαστών και καθηγητών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024