Απόψεις
Ώθηση στον τουρισμό της μεταολυμπιακής Αθήνας μπορεί να δώσει ο διεθνής Μαραθώνιος δρόμος της
του Κώστα Χρ. Κατσιγιάννη
Η διοργάνωση Μαραθωνίων δρόμων σε όλο τον κόσμο έχει πάρει τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ημέρα του χρόνου που να μη διεξάγεται το αγώνισμα αυτό σε κάποια πόλη οιασδήποτε ηπείρου, με τη συμμετοχή ολονέν αυξανόμενου αριθμού αθλητών.
Αφορμή για να γραφούν αυτές οι γραμμές αποτέλεσε ο διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας που θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου (έχει καθιερωθεί να διεξάγεται την πρώτη Κυριακή κάθε Νοεμβρίου). Πέρσι είχαν συμμετάσχει 3.500 αθλητές, εκ των οποίων το 60% περίπου ήταν αλλοδαποί. Εφέτος, με βάση τις μέχρι τώρα συμμετοχές, ο συνολικός αριθμός δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 2.000 άτομα.
Η σύγκριση με αντίστοιχα μεγέθη διεθνών Μαραθωνίων άλλων πόλεων του εξωτερικού είναι εξαιρετικά δυσμενής για την Αθήνα.
Θα δώσουμε δυο παραδείγματα από αγώνες στις Η.Π.Α. που έγιναν αυτό το μήνα:
Στο Μαραθώνιο της Βαλτιμόρης έλαβαν μέρος 11.000 αθλητές.
Στο Σικάγο η συμμετοχή έφθασε τις 45.000, εκ των οποίων 5.700 ήταν αλλοδαποί, ενώ οι 30.000 προέρχονταν από εκτός Σικάγο περιοχές. Ακόμη, εκτιμάται ότι οι δαπάνες αυτών (μαζί με τα συνοδεύοντα πρόσωπα) ξεπέρασαν τα 50 εκατ. δολάρια, γεγονός πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία. Αποδεικνύεται έτσι η σημασία του αθλητικού τουρισμού και πόσο μπορεί αυτή η μορφή τουρισμού να δώσει μια ώθηση στον τουρισμό της μεταολυμπιακής Αθήνας.
Χωρίς να υποτιμάται ο συνεδριακός τουρισμός, που φαίνεται να επικεντρώνει σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον των ιδιωτικών φορέων του τουρισμού της Αθήνας (εν` όψει και της από καιρό αναμενόμενης λειτουργίας του μεγάλου συνεδριακού κέντρου). Αλλά που από μόνος του δεν αρκεί, κατά την άποψή μου, για `ν` απογειώσει` τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Αρκεί βέβαια να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, ώστε ν` αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών του διεθνούς Μαραθωνίου.
Από τα δυο παραδείγματα φάνηκαν τα τεράστια σχετικά περιθώρια που βέβαια υπάρχουν και για τον πρόσθετο λόγο ότι το αγώνισμα του Μαραθωνίου προέρχεται απ` ευθείας από την Αρχαία Ελλάδα. Και δεν υπάρχει πιστεύω κανένας ξένος δρομέας που δεν θα ήθελε έστω και μια φορά στη ζωή του να τρέξει στην κλασσική διαδρομή. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται συστηματική εργασία προς την κατεύθυνση του μάρκετινγκ.
Είναι απαραίτητο να ενδιαφερθούν από τώρα οι φορείς του τουρισμού της Αθήνας καθώς και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – Ε.Ο.Τ. σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., έτσι ώστε το 2006 να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών.
Και με βάση ένα 5-ετή σχεδιασμό να φθάσουμε σε λίγα χρόνια τους αριθμούς των Μαραθωνίων δρόμων των μεγάλων πρωτευουσών (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α.) που ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.