Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑγροτουρισμός – Μια μεγάλη ευκαιρία
Άρθρα

Αγροτουρισμός – Μια μεγάλη ευκαιρία

Bρισκόμαστε σε μία σπάνια ευκαιρία να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού -όπως όλοι γνωρίζουμε – είναι πολλές και ποικίλες και μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση σε μειονεκτικές περιοχές και ιδιαίτερα και πολύ εύκολα, ο Αγροτουρισμός. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν, εκτός από τις δημόσιες αρχές που θα τις προωθήσουν με κάθε μέσο και πολιτικές και η τάση για ιδιωτικές πρωτοβουλίες (που θα επωφεληθούν από αυτές )όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις αγροτικού και κτηνοτροφικού χαρακτήρα.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή που αναπτύσσεται μια εναλλακτική μορφή τουρισμού μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα ιδέα και να εφαρμόσουν καινοτομία στην ανάπτυξη των υπηρεσιών. Αυτό οδηγεί, σε προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, σε άλλες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που  θα εφαρμοστούν στην περιοχή, με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.

Ενισχύεται έτσι βασικά η διατήρηση πληθυσμού, η διατήρηση η ή αύξηση των εισοδημάτων, η δημιουργία και άλλων επιχειρήσεων οριζοντίου η κάθετου χαρακτήρα. Ενισχύεται έτσι η ανάπτυξη και η προβολή της τοπικής γαστρονομίας , αναβιώνουν ξεχασμένα μνημεία, προβάλλονται άμεσα ορισμένα σπάνια προϊόντα που παράγει η Ελληνική ύπαιθρος, τοπικές κουλτούρες διατηρούνται με απώτερο κέρδος την διατήρηση του πληθυσμού στην βάση του -κυρίως νεαρών  ηλικιακών ομάδων που απασχολούνται σε δραστηριότητες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση γεωργικών προϊόντων .

Ειδικά σήμερα, που η πρωτογενής παραγωγή φθίνει σε ζήτηση και προσφορά λόγω της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και του υψηλών κοστολογίων,  θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία σπάνια ευκαιρία να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τελικά να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο σε όλη την χώρα. Βασική προϋπόθεση βέβαια η ειδικότητα του Αγροτουρισμού να ενισχυθεί άμεσα από σήμερα μέσω της εκπαίδευσης κυρίως της μεταδευτεροβάθμιας βαθμίδας σε όλη την Ελλάδα και να δημιουργηθούν κίνητρα επενδύσεων- συμβατά προς την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσβολής και προώθησης μια άλλης άγνωστης Ελλάδας που κρύβει μοναδικά στοιχεία συμπληρωματικότητας των υπαρχόντων διατιθέμενων τουριστικών προϊόντων.

εκπαιδευτικός Τουρισμού | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Δημήτρης Σούκουλης είναι εκπαιδευτικός Τουρισμού και διοικητικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024