Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑκρόπολη: Ναι στην αύξηση των τουριστών… αλλά με έργα
Άρθρα

Ακρόπολη: Ναι στην αύξηση των τουριστών… αλλά με έργα

Πως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στο μνημείο της Ακρόπολης και παράλληλα θα ανέβει ο αριθμός των τουριστών.

Δηλώνει με υπερηφάνεια ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι φέτος επισκέφθηκαν την Ακρόπολη πάνω από 16.000 τουρίστες την ημέρα, χωρίς να αναλογιστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στο μνημείο αφού δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις για την προστασία του.

Φυσικά και είμαστε υπέρ της αύξησης της επισκεψιμότητας της Ακρόπολης, αλλά υπό όρους. Έχει σκεφτεί ο υπουργός ότι αυτοί οι άνθρωποι κάθονται κάτω από τον καυτό ήλιο για να βγάλουν το εισιτήριο τους, μιας και δεν υπάρχει ένα σωστό σχέδιο υποδομών, για την αναμονή τους. Ο χρόνος αναμονής είναι ένα ένα από τα βασικά προβλήματα του μνημείου, καθώς η είσοδος και η έξοδος από την Ακρόπολη ταυτίζονται.

Το πρόβλημα των προορισμών δε ονομάζεται «υπερτουρισμός», αλλά λανθασμένη διαχείριση των επισκεπτών. Αν ξέρεις να διαχειριστείς σωστά τους τουρίστες σου μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό τους, χωρίς να υποστείς τις αρνητικές επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

Μιας και είναι γνωστό ότι στην Αθήνα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα διαθέσιμα δωμάτια, λόγω της μεγάλης αύξησης της βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών, δεν είναι σοφό να βάλουμε όρια στις αφίξεις των ξένων τουριστών, αλλά να μάθουμε πως να τους διαχειριζόμαστε.

Σχετικά με την Ακρόπολη, έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πρόταση από το Σωματείο των Διπλωματούχων Ξεναγών προς το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αποφευχθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της εισόδου και εξόδου από το μνημείο από το ίδιο σημείο. Η έξοδος θα έπρεπε να γίνεται από αλλού και συγκεκριμένα από την Νότιο Κλιτύ που βγαίνει απευθείας στην Πλάκα. Αυτό θα ήταν σωτήριο για το μνημείο, αλλά και για τους επισκέπτες που θα έφευγαν πιο εύκολα και θα είχαν καλύτερη εμπειρία, αφού θα μειωνόταν αισθητά ο χρόνος αναμονής τους.

Είδοσος - Έξοδος της Ακρόπολης

Να σημειώσουμε ότι εδώ και κάποια χρόνια με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση έχει τοποθετηθεί ασανσέρ για την διευκόλυνση των ΑμεΑ, το οποίο όμως άλλοτε λειτουργεί και άλλοτε όχι. Για να μην θίξουμε το θέμα του πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων που ουσιαστικά γίνεται σε ιδιωτικό χώρο, ούτε την αποτυχία των αυτόματων μηχανών έκδοσης εισιτηρίων που ενώ ήταν για εσωτερικό χώρο τοποθετήθηκαν σε εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν.

Κύριε υπουργέ, πρόταση μας λοιπόν θα ήταν να ορίσετε ένα πλάνο για την είσοδο και έξοδο στο μνημείο της Ακρόπολης και έτσι θα δείτε από τη μία, να εκτοξεύονται οι αριθμοί εισόδου -άρα και τα έσοδα- και από την άλλη, η λάμψη ενός τέτοιου μνημείου -χωρίς τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα- θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο έλξης για εγχώριους και διεθνείς τουρίστες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024