Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑναζητήστε εργαζόμενους όχι δούλους!
Άρθρα

Αναζητήστε εργαζόμενους όχι δούλους!

Μπορεί οι οιωνοί για τις κρατήσεις τις φετινής καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν να είναι θετικοί, ωστόσο το καθεστώς εργασίας για χιλιάδες εργαζομένους ολοένα και χωλαίνει.

Το πρόβλημα της εύρεσης εργαζομένων στον τουρισμό είναι πλέον γνωστό σε όλους μας. Φέτος μάλιστα, υπολογίζουν οι ιθύνοντες ότι θα υπάρξει έλλειψη για 100.000 άτομα.

Και τι κάνουμε; Έχω ακούσει διάφορα. Οι εταιρίες ευρέσεως εργασίας τρίβουν τα χέρια τους και διοργανώνουν αλλεπάλληλες εκδηλώσεις για εύρεση προσωπικού, κυρίως για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι αγγελίες πάνε και έρχονται, ενώ ακόμα και συνέδριο γίνεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη το οποίο μελετά τις κοινωνικό-τουριστικές εξελίξεις, ώστε να βρει το δέλεαρ που θα κάνει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στον τουρισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις αναζητούν καλύτερα καταρτισμένο προσωπικό, οι σχολές, κυρίως οι ιδιωτικές, έχουν φτάσει τα δίδακτρα στο Θεό -και μάλιστα από ότι έμαθα τελευταία- βγάζουν από τα προγράμματα τους την πρακτική άσκηση με την αιτιολογία ότι δίνουν Bachelors και έτσι οι ‘διευθυντές’ δε χρειάζονται πρακτική. Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν και έγιναν πανεπιστήμια που πάλι βγάζουν ‘Διευθυντές’….

Και από την άλλη, οι ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν να προσλάβουν εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα, ως δούλοι ή μηχανές, για 500 ευρώ το μήνα. Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα!

Η αλήθεια είναι πως και σε παλαιότερες εποχές οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δούλευαν πολλές ώρες, γιατί αυτή είναι η φύση του κλάδου, όμως σταμάταγαν τη χειμερινή περίοδο για να ξεκουραστούν και έπαιρναν μεγαλύτερες αμοιβές αναλογικά (συνδυασμός μισθού και tips) σε σχέση με εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Μπορεί τα οικονομικά περιθώρια για τον κλάδο της φιλοξενίας να έχουν στενέψει, αλλά δε γίνεται ο εργαζόμενος να δουλεύει σε τόσο πενιχρές συνθήκες.

Παράλληλα, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναθέσει την καθαριότητα τους σε εξωτερικές εταιρίες ρίχνοντας έτσι το βάρος αλλού… και τι περιμένουν; Καταρτισμένο και χαμογελαστό προσωπικό; Οι εταιρίες αυτές, ως γνωστόν, δίνουν αμοιβές ακόμα και κάτω του βασικού μισθού, στερώντας από τους εργαζόμενους επιδόματα, άδειες, αργίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητώντας από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν πίσω αμοιβές κάνοντας ανάληψη από τα ΑΤΜ (!), βασισμένες στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τους νόμους.

Πώς μπορούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αναμένουν το προσωπικό που στέλνουν αυτές οι εταιρίες να είναι το καλύτερο; Άσε που ο υπάλληλος καθαριότητας μέσω εξωτερικών εταιρειών μπαίνει στα δωμάτια των πελατών χωρίς κανένα έλεγχο… Θα στέλνατε το παιδί σας σε τέτοιες συνθήκες εργασίας; Αναρωτήθηκε πρόσφατα γνωστός καθηγητής τουρισμού…

→ΞΕΕ-ΠΟΞ: Ζητούν 80.000 πολίτες από τρίτες χώρες για την κάλυψη θέσεων εργασίας

Στο μεταξύ ακούστηκε και η λύση, δώστε γρήγορα άδεια εργασίας σε 100.000 ανθρώπους από ‘τριτοκοσμικές χώρες’ να δουλέψουν, να μπουν στα δωμάτια των πελατών, να μείνουν το χειμώνα άνεργοι στη χώρα μας, ζώντας στους δρόμους, και να βρεθεί μπροστά τους μια Μυρτώ…

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024