Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ χώρα νούμερο 42

Η χώρα νούμερο 42

Η χώρα νούμερο 42

Τον περασμένο Γενάρη έλαβα μια πρόσκληση να παραστώ σε μια παρουσίαση της Κύπρου κατά την διάρκεια της έκθεσης Fitur 2010. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είχα την τύχη να κερδίσω στην κλήρωση δύο εισιτήρια με την Aegean Airlines για την Κύπρο. Αυτό το ταξίδι το διεκπεραίωσα από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου 2010 με την ευγενή φιλοξενία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Η εμπειρία μου στην Κύπρο ήταν αν μη τι άλλο γεμάτη από πολλές εκπλήξεις. Το αίσθημα ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου ήταν διάχυτο, αφού ένοιωσα εξαρχής τις ομοιότητες του κυπριακού λαού με εμάς τους Ισπανούς και ειδικά με εμάς τους πιο νότιους. Η συνέντευξή μου με τον κ. Λεύκο Φυλακτίδη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, με έπεισε ακόμα πιο πολύ να εξερευνήσω το νησί ψάχνοντας όλα εκείνα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον Ισπανό περιηγητή.

Η παλιά Λευκωσία με τις εκπληκτικές γωνιές της, τον αυθεντικό χαρακτήρα με αποκορύφωμα το γεύμα μου στο ταβερνάκι του Πάμπου με έπεισαν ότι υπάρχει λόγος ένας Ισπανός να έρθει σε αυτή την πόλη.

Τις επόμενες μέρες «χάθηκα» στο Πελέντρι με την πανέμορφη Βυζαντινή του εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που οι τόπακες με δέχτηκαν σαν ένα από αυτούς. Έφαγα στον Αγρό και στα χωριά της Πάφου, στην Χούλου, στην Παναγιά με το Μοναστήρι της Χρυσορογιάτισσας να δεσπόζει στην κοιλάδα και το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς να με κερνά άσπρο σπούρτικο, κόκκινο μαραθεύτικο και ζιβανία με σουτσούκο.

Η περιήγησή μου στα ψηφιδωτά της Πάφου κάτω από τον καυτό μεσημεριάτικο ήλιο μου θύμισε την ζέστη του αρχαιολογικού χώρου Ιτάλικα στη Σεβίλλη. Έκπληκτος από τις αντιθέσεις στο τοπίο επιστρέφω στην Ισπανία με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν όμως θα συνιστούσα κάτι στην Κύπρο θα ήταν την καλύτερη σηματοδότηση των περιφερειακών δρόμων, τον καθαρισμό των μικρών σκουπιδότοπων που είναι διάσπαρτοι στην κυπριακή ύπαιθρο και, σίγουρα, την καλύτερη προώθηση αυτής της κρυμμένης Κύπρου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Πριν έρθω εδώ είχα την εντύπωση ότι το τουριστικό προιόν της Κύπρου είναι μόνο τσιμεντένια ξενοδοχεία στην παραλία και ότι αφού τέτοια έχουμε και σε πολλά θέρετρα της Ισπανίας, για τον Ισπανό περιηγητή η Κύπρος δεν έχει ενδιαφέρον. Τώρα όμως ξέρω ότι οι Ισπανοί και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι έχουν πολλά να ανακαλύψουν.

Ευχαριστώ την AegeanAirlines για το πολύ άνετο ταξίδι, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την φιλοξενία του και όλους τους Κύπριους που συνάντησα που με βοήθησαν να εξερευνήσω το νησί και, ειδικά, το φίλο Πέτρο Μαύρο που με προσκάλεσε στην Κύπρο.

Ο Φρανθίσκο Ριβέρο είναι αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τουριστικών Δημοσιογράφων & Τουριστικών Συγγραφέων Ισπανίας (www.pacorivero.blogspot.com).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024