Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΗ μοναδικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός
Άρθρα

Η μοναδικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός

Δεν είναι τυχαίο το ότι το παγκόσμιο Jet set επισκεπτόταν και επισκέπτεται συχνά την χώρα μας.

Υπάρχει η εντύπωση ότι πολλοί από τους τουρίστες έρχονται στην χώρα μας για να δουν την Ακρόπολη, τις Μυκήνες και γενικότερα τα αρχαία μνημεία και μουσεία με ευρήματα της αρχαιότητας. Αυτή τους η συμπεριφορά όμως κρύβει κάτι πιο σημαντικό. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα της σύγχρονης διαβίωσης, διότι ο Ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τμήμα της καθημερινότητας στις περισσότερες κοινωνίες του πλανήτη. Όταν κάποιος πολίτης αυτού του κόσμου μιλήσει για δημοκρατία, θέατρο,  μαθηματικά και γενικότερα για τέχνες, επιστήμες, πολιτική και φιλοσοφία, η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Και αυτό καθιστά την Ελλάδα, ένα ξεχωριστό, μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Ο ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό

Η Ελλάδα έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς, όπως η φιλοσοφία, η τέχνη, η αρχιτεκτονική, η γλώσσα, η λογοτεχνία, η δημοκρατία, και άλλα.

Στον τομέα της φιλοσοφίας, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είχαν τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής φιλοσοφίας. Η ελληνική φιλοσοφία έχει επηρεάσει σημαντικά τις πεποιθήσεις και τις ιδέες πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Στον τομέα των τεχνών, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει έναν μοναδικό στυλ στην γλυπτική, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, το θέατρο κλπ.  Η Ελλάδα έχει προσφέρει μερικούς από τους μεγαλύτερους διανοούμενους και καλλιτέχνες της ιστορίας, όπως ο Όμηρος, ο Ευκλείδης, ο Αριστοφάνης, ο Θουκυδίδης, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Ηρόδοτος, ο Δημόκριτος, ο Πλούταρχος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αρχιμήδης, ο Παυσανίας, ο Σωκράτης και πολλοί άλλοι. Οι συνεισφορά αυτών των ανθρώπων στην λογοτεχνία, την φιλοσοφία, την επιστήμη και την τέχνη έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια κουλτούρα.

Η δημοκρατία, που ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, είναι επίσης μια από τις σημαντικότερες προσφορές της Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα. Η ιδέα της δημοκρατίας και της κυριαρχίας του λαού επηρέασε το σχεδιασμό πολλών συνταγματικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Η ανθρώπινη ανάγκη της ιστορικής συνέχειας

Η ανθρώπινη ανάγκη ιστορικής συνέχειας, είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση και αποτελεί μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας και ταυτότητας. Η ανάγκη αυτή συνδέει το άτομο με το παρελθόν, ώστε να προσδιορίζει τον ρόλο του στο παρόν. Από τη μια πλευρά, η διατήρηση της ιστορικής συνέχειας επιτρέπει στους ανθρώπους να τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Από την άλλη πλευρά, η κατανόηση της ιστορικής συνέχειας βοηθά τους ανθρώπους να αντιληφθούν τις ρίζες των πολιτιστικών τους αξιών και να κατανοούν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζουν.

Στην σύγχρονη εποχή, η ιστορική συνέχεια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κουλτούρα και έχει επιταχύνει την αλλαγή στις κοινωνίες παγκοσμίως. Η κατανόηση της ιστορικής συνέχειας μας βοηθάει να παρακολουθούμε τις σχέσεις μας με το παρελθόν και να διατηρούμε τις παραδόσεις μας, ακόμα και στο πλαίσιο της παγκόσμιας κουλτούρας.

Η Ελληνική γλώσσα στην διεθνή καθημερινότητα

Υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στην αγγλική επιστημονική ορολογία, όπως, ανατομία (anatomy), αρχαιολογία (archaeology), βιολογία (biology), γεωμετρία (geometry), δημοκρατία (democracy), θεολογία (theology), ιστορία (history), κινηματική (kinematics), λογική (logic), μαθηματικά (mathematics), νευρολογία (neurology), ορθοπαιδική (orthopedics), παθολογία (pathology), φιλοσοφία (philosophy), χημεία (chemistry) κ.α.

Οι ελληνικές λέξεις έχουν επηρεάσει και άλλες γλώσσες εκτός από την αγγλική διότι η επιστημονική ορολογία είναι συχνά διεθνής και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κοινούς όρους.

Σε κάθε επιστημονική, τεχνολογική, καλλιτεχνική και φιλοσοφική συζήτηση στις αναπτυγμένες χώρες, χρησιμοποιείται ορολογία ελληνικής προέλευσης. Ακόμη και σε καθημερινές συζητήσεις, οι ελληνικής προέλευσης λέξεις, στηρίζουν ακόμη και την πιο απλή μορφή επικοινωνίας.

Είναι αυτονόητο ότι στα εκατομμύρια των κατοίκων των χωρών του δυτικού κόσμου γεννάται το ερώτημα: Ποιοι είναι οι Έλληνες και πως κατόρθωσαν να παρεισφρήσουν στη ζωή μου; Που ζουν; Ποια ήταν γενικότερα τα επιτεύγματά τους;

Η μοναδικότητα της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός

Τα κίνητρα του τουριστικού ταξιδιού έχουν δύο αφετηρίες. Η μία αφορά στην επιδίωξη απομάκρυνσης από κάτι και η δεύτερη στη κατεύθυνση σε κάτι.

Ο τουρίστας μέσα από το ταξίδι επιζητά πλεονεκτικότερες συνθήκες ζωής από αυτές της μόνιμης διαβίωσης. Επιζητά την απομάκρυνση από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, απομάκρυνση από ένα κόσμο ρουτίνας, από δυσάρεστες κλιματικές συνθήκες, από συνθήκες στρες κλπ. Τα κίνητρα αυτά τον οδηγούν στην απόφαση του ταξιδιού και σε δεύτερη φάση δημιουργείται η ανάγκη επιλογής τουριστικού προορισμού.

Κατά κανόνα επιλέγονται προορισμοί με καλές κλιματικές συνθήκες, με άριστο φυσικό περιβάλλον και από μόνο του το τουριστικό ταξίδι εξασφαλίζει την απομάκρυνση από στρεσογόνους παράγοντες της μόνιμης διαβίωσης.

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα των καλοκαιρινών τουριστικών προορισμών του πλανήτη και μάλιστα σε υψηλά ποιοτικά στάνταρ. Το κλίμα, η ποικιλία των φυσικών τοπίων, οι ατέλειωτες ακτογραμμές, η τουριστική υποδομή και ανωδομή, το κεφάτο ταπεραμέντο των κατοίκων, η μεσογειακή γαστρονομία και τόσοι ακόμη τουριστικοί πόροι, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να την επιλέξει κάποιος ως τόπο διακοπών. Αλλά πλέον τούτων προσφέρει κάτι που δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα, διότι μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη πολιτιστικού αυτοπροσδιορισμού του ατόμου.

Ο τουρίστας μπορεί να επισκεφτεί την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Αρχαία Ολυμπία, τα μουσεία, να δει μνημεία και αγάλματα που έχουν επηρεάσει την αρχιτεκτονική του τόπου του, να περπατήσει στους χώρους που περπατούσε ο Περικλής ή ο Διογένης, να πλησιάσει ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια, αλλά επηρεάζει την καθημερινότητά του στην μακρινή του χώρα. Να αυξήσει τις γνώσεις του μέσα από εμπειρίες και να μειώσει τα κενά της πολιτιστικής του ιστορίας. Όλα αυτά μόνο στην χώρα μας. Μόνο στην Ελλάδα. Και για τους λόγους αυτούς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την τουριστική αξία της μικρής μας χώρας.

Η Ελλάδα είναι μοναδικός τουριστικός προορισμός

Δεν είναι τυχαίο το ότι το παγκόσμιο Jet set επισκεπτόταν και επισκέπτεται συχνά την χώρα μας και το ότι όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν έδρες Ελληνικής γλώσσας ή/και Ελληνικής ιστορίας σε πλείστα όσα Πανεπιστήμια. Και δεν είναι τυχαίο που οι σύγχρονοι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός, και για τον λόγο αυτό όλες οι μεγάλες εταιρίες τουριστικών δραστηριοτήτων δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για μία αξιόλογη θέση στην τουριστική αγορά της χώρας μας, με προτεραιότητα τα παράλια της Αττικής.

Καθηγητής στη Σχολή Διοίκητικών και Κοινωνικών Επιστημών | + Άρθρα

Καθηγητής στη Σχολή Διοίκητικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.). Τέως Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και τέως Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στον Τουρισμό». Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Διευθυντής Ξενοδοχείων και έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση στον κλάδο της τουριστικής ψυχαγωγίας. Ο Δ. Λαλούμης είναι πρόεδρος του ΔΡΑΤΤΕ και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Tourism Researc ενώ έχει οργανώσει πλήθος επιστημονικών συνεδρίων για τον Τουρισμό και την Διοίκηση Ξενοδοχείων.
Το 1974 απέκτησε Δίπλωμα Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και το 1981 Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιά.
Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στην Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακής Ψυχαγωγίας και Άθλησης (2000). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναπτύσσονται στον ευρύτερο χώρο της διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες σε σχέση με την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και στην ξενοδοχειακή εμψυχωτική. Έχει συγγράψει 14 βιβλία σε σχέση με τη διοίκηση ξενοδοχείων και τη διοίκηση των ξενοδοχειακών λειτουργιών.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024