Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΜε ή χωρίς παρωπίδες;Αναφορά στον «τουριστικό» Νίκο Γ. Ηγουμενάκη …

Με ή χωρίς παρωπίδες;Αναφορά στον «τουριστικό» Νίκο Γ. Ηγουμενάκη …

Με ή χωρίς παρωπίδες;
Αναφορά στον «τουριστικό» Νίκο Γ. Ηγουμενάκη …

Αναφορά στον « τουριστικό » Νίκο Γ. Ηγουμενάκη…

Με την αλλαγή του χρόνου, την αλλαγή του τίτλου της στήλης και την υπόσχεση για πιο τακτική επικοινωνία μαζί σας, είπα να μην αρχίσουμε με γκρίνιες για τα τόσα και τόσα όλως δυσχερή προβλήματα αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας. Προτίμησα να αναφερθώ, σ΄ έναν εξέχοντα άνθρωπο του ελληνικού τουρισμού τον Νίκο Ηγουμενάκη.

Πριν λίγο καιρό και μετά από ευδόκιμη υπηρεσία είκοσι δύο (22) ετών στο ΤΕΙ-Αθήνας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων αποχώρησε συνταξιοδοτούμενος, έχοντας διατελέσει πρόεδρός του και για πολλά χρόνια υπεύθυνος του Τομέα Τουριστικών Μαθημάτων.

Ο συνάδελφος Νίκος Ηγουμενάκης σ΄ αυτήν τη μακρόχρονη πορεία του ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, ως μελετητής-ερευνητής και ως συγγραφέας του τουρισμού έχει επιτελέσει ένα άκρως σημαντικό έργο, που τιμά τη συμμετοχή του στα δρώμενα του ελληνικού τουριστικού τομέα και το οποίο
ελάχιστοι έχουν ανάλογο.

Τη διδακτική του πορεία γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι συνάδελφοί του στα
Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριές του που στα χρόνια αυτά και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του βοήθησε ουσιωδώς.

Το συγγραφικό του έργο στην τουριστική οικονομία, στο τουριστικό μάρκετινγκ και γενικότερα στα αναπτυξιακά ζητήματα του τουρισμού είναι πολύτομο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σχετική επιστημονική τουριστική βιβλιογραφία με εκατοντάδες βιβλιογραφικές αναφορές από άλλους συγγραφείς, ερευνητές και μελετητές. Συγκεκριμένα δημοσίευσε τρεις μονογραφίες, τέσσερις εργασίες σε συλλογικά έργα, δώδεκα εργασίες ως μόνος συγγραφέας, δύο εργασίες ως κύριος συγγραφέας, έξι άρθρα, τέσσερα συγγράμματα, ένα σύγγραμμα με δύο συναδέλφους του και επιμελήθηκε συνολικά τέσσερις τόμους.

Ως μέλος και σύμβουλος του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) του Υπουργείου Παιδείας κατάρτισε επί πολλά χρόνια τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων των ΤΕΙ, προωθώντας την τετραετή φοίτηση σ΄ αυτά από το 1995 και εφεξής.

Από το 1998 καθιέρωσε με κληροδότημα το βραβείο «Ν. & Κ. Ηγουμενάκη», που απονέμεται κάθε χρόνο έκτοτε σε πτυχιούχους ΤΕΙ, οι οποίοι αρίστευσαν στην πτυχιακή τους εργασία συνοδευόμενο από χρηματικό βραβείο ή έπαινο σε επίσημη τελετή.

Στο εξωτερικό συμμετείχε σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια
για τον τουρισμό κάνοντας σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις, ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής του Ινστιτούτου Τουρισμού της Μόσχας στη Ρωσία και υπήρξε επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στην ίδρυση του Τμήματος Ευρωπαϊκού Τουριστικού Μάνατζμεντ μέσω διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (ΙCP).

Από το 1986 ορίστηκε Επόπτης Σπουδών, Ειδικός Σύμβουλος και Εξεταστής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) θέση που διατήρησε μέχρι την αποχώρηση-συνταξιοδότησή του.

Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει πολλά ακόμη για την τουριστική δραστηριότητα του Νίκου Ηγουμενάκη. Πολλά ακόμη θα μπορούσε να γράψει κάποιος για τη μη τουριστική συνολική δραστηριοποίησή του σε άλλους χώρους, όπως στο χώρο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, στον συνδικαλισμό, στο Υπουργείο Γεωργίας και αλλού. ΄Όμως δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες αυτής εδώ της στήλης.

Πέρα από κάθε αμφιβολία περιπτώσεις όπως αυτή του Νίκου Ηγουμενάκη στον τουρισμό αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους, αλλά και οφειλόμενο χρέος αναγνώρισης του συνολικού έργου του.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2003 και οι επιθυμίες σας ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024