Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟ «Καλλικράτης» μπορεί να αλλάξει την τουριστική εικόνα της χώρας μας

Ο «Καλλικράτης» μπορεί να αλλάξει την τουριστική εικόνα της χώρας μας

Ο «Καλλικράτης» μπορεί να αλλάξει την τουριστική εικόνα της χώρας μας

Πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει ο Καλλικράτης στην καινούργια αυτοδιοικητική δομή της χώρας μας, με στόχο να λύσει τρία από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού:

  • Την εποχικότητα
  • Την ποιότητα
  • Την ανάπτυξη των κερδοφόρων εναλλακτικών μορφών τουριστικής ανάπτυξης.

Δημιουργώντας σε κάθε περιφέρεια-δήμο ξεχωριστά, μικρο-υπουργεία τουριστικής ανάπτυξης, μπορεί κάλλιστα να συμβάλουν θετικά στη λύση των ανωτέρω τριών βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίας, ανεβάζοντας κάθε Μάιο και κατεβάζοντας κάθε Οκτώβρη το ρολά της τουριστικής της βιομηχανίας.

Κάθε περιφέρεια αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές της  που μόνο αυτή γνωρίζει σε βάθος, μπορεί κάλλιστα να δώσει ένα τέλος στην εποχικότητα της βιομηχανίας αυτής, μέσω ανάπτυξης των ποιοτικών μορφών τουρισμού. Οι ιδέες για τις μορφές αυτές είναι δεκάδες (π.χ. ιατρικός, φυσιολατρικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, κ.λπ.), και χρειάζεται να αξιολογηθεί η σημασία και η βαρύτητα στη κάθε περιοχή. Στις ακόλουθες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, εκτός φυσικά και από όλες τις άλλες, θα πρέπει οι περιφέρειες-δήμοι να δώσουν ιδιαίτερη σημασία με στόχο δωδεκάμηνη λειτουργία όλων των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

  • Στην ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Τουρισμού μέσω πανεπιστημίων για αλλοδαπόυς φοιτητές: Αναπτύσσοντας αυτόν τον τομέα (όπως πολλά ευρωπαϊκά κράτη με τις ξενόγλωσσες πανεπιστημιακές σχολές), αφενός μεν οι ελληνικές οικογένειες με τα πολλαπλά ταξίδια των γονιών και φίλων, δε θα δημιουργούν πλέον περαιτέρω πλούτο στις άλλες χώρες, αλλά εδώ, αφετέρου δε, λόγω του καταπληκτικού μας κλίματος, μορφολογίας, κ.λπ., θα προσελκύαμε σπουδαστές από όλα τα γειτονικά κράτη της χώρας μας. Αυτή η μορφή ανάπτυξης του τουρισμού δημιουργεί πλούτο στη χώρα, ιδιαίτερα τους μήνες όπου η Ελλάδα έχει κατεβάσει τα ρολά στον εισερχόμενο τουρισμό.
  • Στο Θεραπευτικό Τουρισμό & Αποκατάσταση: Χάρη στο τέλειο κλίμα που διαθέτουμε, η χώρα μας κάλλιστα μπορεί να αναπτύξει τον τομέα θεραπείας και αποκατάστασης αλλοδαπών ασθενών, σε επιλεγμένες περιφέρειες της χώρας μας. Επιτέλους, πρέπει να πάρει ένα τέλος το θέμα αξιοποίησης όλων των ιαματικών πηγών της χώρας μας, όπου όλες οι μέχρι στιγμής κυβερνήσεις έχουν αδιαφορήσει πλήρως για την αξιοποίησή τους. Γιατί οι Γερμανοί έχουν αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές τους στο Baden Baden, ή στην Konstanz, με 12 μήνες εισερχόμενο τουρισμό το χρόνο και εμείς ακόμα φιλοσοφούμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε τον Καϊάφα, την Κυλλήνη, ή τη Κύθνο κ.λπ.; Η μορφή αυτή του τουρισμού, έχει απίστευτα οφέλη, η Ελλάδα διαθέτει τις καλύτερες ιαματικές πηγές τις Ευρώπης, όπου με ένα δυναμικό marketing και management θα είχε τεράστια οφέλη από εισερχόμενο και εγχώριο τουρισμό.
  • Στον πολιτισμό: Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός και αυτή η μορφή τουρισμού είναι από τις βασικότερες προς αξιοποίηση από όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας μας. Πρέπει να δημιουργήσουν όλα τα μουσεία της χώρας μας ένα τμήμα marketing και προβολής τους, όπου με την βοήθεια των δήμων να οργανώνουν διεθνείς θεματικές ενότητες όλο τον χρόνο, με σκοπό την διάνθιση του ελληνικού πολιτισμού μας. Πρέπει με ειδικούς τρόπους να φέρουμε τους νέους Έλληνες στα μουσεία, μέσω συναυλιών, εκθέσεων κ.λπ.
  • Στα τουριστικο-οικιστικά projects: Η κάθε περιφέρεια της χώρας μας πρέπει να ολοκληρώσει το χωροταξικό της σχέδιο και σε συνεργασία με όλους τους δήμους της και το πολεοδομικό σχέδιο. Δίχως αυτά τα δύο δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστικο-οικιστική ανάπτυξη. Φανταστείτε ότι τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα μας έχει κλείσει τελείως την πόρτα νέων επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου. Η εναλλακτική μορφή αυτού του τουρισμού, μπορεί άμεσα να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η ζήτηση υπάρχει, από νομοθετικό καθεστώς πάσχει η χώρα μας, και γιΆαυτό το λόγο το «τιμόνι» οφείλουν πλέον να πάρουν στα χέρια τους οι περιφέρειες, για άμεσες λύσεις και άμεσες υλοποιήσεις τουριστικο-οικιστικών οικισμών. Για να λύσουμε άμεσα το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας πρέπει οι περιφέρειες με το FAST TRACK, να αδειοτούν σε διάστημα το πολύ δύο μηνών μεγάλα τέτοια projects κατασκευής κατοικιών και γιατί όχι σε κρατική γη, μια και ο ίδιος κρατικός μηχανισμός με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έφτασαν τη χώρα σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο. ΚατΆαυτόν τον τρόπο μπορούν οι περιφέρειες να αξιοποιήσουν την κρατική γη και οι αντίστοιχα τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες με προσωπικό προερχόμενο από τις ίδιες, θα κάνουν την εκάστοτε ανάπτυξη στην περιοχή τους, φέρνοντας πλούτο και θέσεις εργασίας.
  • Στο Φυσιολατρικό – Περιηγητικό Τουρισμό: Έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στο κόσμο, με την ομορφότερη μορφολογία και το καλύτερο κλίμα του κόσμου. Ας προστατεύσουμε την υπέροχη ελληνική φύση, τις λίμνες της, τα όμορφα ποτάμια της, τα πάμπολλα και ποικιλόμορφα δάση της, μέσω δραστικών μέτρων που πρέπει να λάβουν οι δήμοι και οι περιφέρειές μας. Δυστυχώς με την παντελή αδιαφορία υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού προστασίας της ελληνικής φύσης, έχουμε κάψει μεγάλο ποσοστό επιφάνειας αυτού του παράδεισου. Πρέπει η κάθε περιφέρεια, με δραστικά μέτρα, να προστατεύσει το περιβάλλον, γιατί χωρίς αυτό δυστυχώς χάνουμε και τον τουρισμό μας, (η Πρέβελη είναι ένα τραγικό παράδειγμα). Πρέπει η κάθε περιφέρεια να οργανώσει τα φυσιολατρικά μονοπάτια, να προστατέψει όλα τα δάση της εκάστοτε περιοχής της, να δημιουργήσει δασικούς δρόμους και να κάνει επισκέψιμα όλα τα δάση της περιφέρειας για τα οχήματα της πυροσβεστικής για άμεση λύση των πυρκαγιών, και φυσικά να οργανώσει ομάδες δράσης αντιμετώπισης της φωτιάς. Πρέπει επίσης να γίνουν μεγάλες εξορμήσεις αναδάσωσης, για να αναπλάσουμε τις καμένες περιοχές για τις γενιές που έρχονται.

 

Οι μέχρι σήμερα νομαρχιακοί – δημοτικοί μηχανισμοί ανάπτυξης του τουρισμού των περιοχών τους, μέσω προβολής τους σε εκθέσεις με φυλλάδια και διάφορα διαφημιστικά, δυστυχώς δεν έλυσαν το πρόβλημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Αυτή η μέθοδος, απλά συντήρησε τη παρούσα κατάσταση και δεν δημιουργεί καμία εποικοδομητική τουριστική ανάπτυξη. Με λίγα λόγια προσπαθούσε να κρατήσει μια φωτιά αναμμένη, η οποία όμως δυστυχώς δεν είχε ανάψει σωστά.

Οι περιφέρειες και οι δήμοι με τα δυναμικά και εξειδικευμένα στελέχη τους, οφείλουν να δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο στο τομέα ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής τους, 12 μήνες το χρόνο για τη λύση του προβλήματος της ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ μέσω δημιουργίας νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με ένα και μόνο σκοπό: να φέρουν ΠΛΟΥΤΟ και ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στην περιοχή τους.

Αποκλειστικοί συνοδοιπόροι σε όλους τους δήμους, θα είναι όλοι οι επιχειρηματίες των δήμων, που με τη δυναμική τους συμμαχία-συνεργασία, θα αλλάξουν με πρωτότυπους τρόπους και οριστικά πλέον την τουριστική εικόνα των πόλεων και των γύρω περιοχών που υπάγονται σε αυτές. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με κλειστά μαγαζιά δε γίνεται.

Θέτοντας σε όλους δήμους και στην περιφέρεια, σωστό και άμεσο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και γερές βάσεις σε υποδομές όπως, δρόμους, πολλά παρκινγκ, λιμάνια, αεροδρόμια, πράσινο παντού, που είναι η βασικότερη προϋπόθεση προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο, πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να αναπτύξουν τουριστική θεματικότητα για 12 μήνες το χρόνο, με σκοπό ο επισκέπτης-τουρίστας να βρει ενδιαφέρουσα και ελκυστικά όμορφη τη εκάστοτε πόλη και την περιοχή της, για να έχει λόγους να την επισκέπτεται.

Αυτό προϋποθέτει know-how, εντατική εργασία από εξειδικευμένους του κλάδου, πλήρη και διαρκή συνεργασία με όλα τα υπουργεία, και τους τουριστικούς επιχειρηματίες των δήμων, για να μπορέσουν όλοι οι δήμοι της χώρας μας να έχουν ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΡΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!

 

* Η Βάγιο (Βάσσω) Κασιμάτη είναι επιχειρηματίας, με αποκλειστική και μακροχρόνια δραστηριότητα στον τουρισμό, με εξειδίκευση στο marketing & sales management μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και τουριστικο-οικιστικών projects. Είναι από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού σε μεγάλα ελληνικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολλά τουριστικά συνέδρια για τις ειδικές μορφές τουρισμού και τις επενδύσεις σε τουριστικο-οικιστικά projects, με προσέλκυση ξένων επενδυτών.Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και από τα ιδρυτικά μέλη το Συνδέσμου Ξένων Επενδυτών στον Τουρισμό (AFIT)

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024