Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα”Ο ελληνικός τουρισμός μας μπροστά στον καθρέπτη”

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα”Ο ελληνικός τουρισμός μας μπροστά στον καθρέπτη”

ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα
“Ο ελληνικός τουρισμός μας μπροστά στον καθρέπτη”
του Περικλή Ν. Λύτρα

Μέχρι πριν λίγες μόνον εβδομάδες – όταν μαίνονταν ο πόλεμος στο Ιράκ – τουλάχιστον για τον ελληνικό τουρισμό υπήρχε μία δικαιολογία, ώστε σ΄ αυτόν να αποδίδεται με τρόπο αποκλειστικό η κατάσταση του τουρισμού μας.

Ο πόλεμος «πέρασε» (ας το γράψουμε έτσι, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται άλλου είδους ανάλυση…) και ήρθε η περίοδος του Πάσχα, για να δείξει την ωμή πραγματικότητα, η οποία συνίσταται:

  • στη μείωση τουλάχιστον κατά 30% της τουριστικής κίνησης στους κύριους ελληνικούς «πασχαλινούς προορισμούς», όπως στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Χαλκιδική, κλπ.
  • στον μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων που δεν άνοιξαν καν για την πασχαλινή περίοδο την ίδια χρονική περίοδο,
  • στον μεγάλο περιορισμό των ταξιδιών των Ελλήνων στο εξωτερικό για την ίδια χρονική περίοδο, κάτι που γνώρισαν από την καλή ακόμη και οι πιο μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες,
  • στην ούτως ή άλλως «σκοτωμένη» περίοδο από πλευράς αλλοδαπών τουριστών για τη χώρα μας.

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά τον πασχαλινό μήνα Απρίλιο και αναμένεται ανάλογη συνέχεια για τον τρέχοντα μήνα Μάιο;

Αν ψάχνει κάποιος για φθηνές δικαιολογίες, μπορεί να βρει πολλές, όπως τον πόλεμο στο Ιράκ που προηγήθηκε, τις ασταθείς καιρικές συνθήκες, το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας, κ.ά.

Για όσους έχουν ξεχάσει τις περυσινές δικαιολογίες, αυτές ήταν ο ιός «Κοξάκι», οι φόβοι από τρομοκρατικές ενέργειες, οι κλιματολογικές συνθήκες, κ.ά.

Αν όμως κάποιος θέλει να δώσει ορθολογικές απαντήσεις στα συμβαίνοντα στον ελληνικό τουρισμό εσχάτως, θα πρέπει αναμφίβολα να εξετάσει κάποιες άλλες παραμέτρους, που έχουν τη δική τους αξία και οφείλουν να προβληματίσουν πλέον όλον τον κλάδο, αν θέλει βάσιμα να βαδίσει τον δρόμο της ανάκαμψης, όπως:

  1. η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων το τελευταίο χρονικό διάστημα,
  2. η έντονη οικονομική σύγκριση του τουριστικού προϊόντος μας λόγω ευρώ,
  3. η αύξηση του τουριστικού ανταγωνισμού στην περιοχή μας,
  4. η έλλειψη οργάνωσης και συνεργασίας ξενοδόχων-πρακτόρων για τη δημιουργία ελκυστικών πακέτων,
  5. η αδιαφορία της επίσημης πολιτείας στη χάραξη και στον σχεδιασμό μιας ρεαλιστικής εθνικής τουριστικής πολιτικής,
  6. το γενικότερο κλίμα ‘αλαλούμ’ που επικρατεί σε πολλά επίπεδα στη χώρα και δηλητηριάζει την καθημερινή ζωή του πολίτη.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως στον τουριστικό τομέα και σε ορισμένους σοβαρούς εκπροσώπους του είναι, ότι – αν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση και δεν ληφθούν συντονισμένα μέτρα – ο ελληνικός τουρισμός ενδεχομένως αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού…

Κάτι που όλοι απεύχονται, αλλά χωρίς συγκεκριμένες κινήσεις δυστυχώς θα συμβεί, και τότε να δούμε ποιες θα είναι οι νέες δικαιολογίες…

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024