Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΟ “Τουρισμός μπύρας” και τα επισκέψιμα ζυθοποιεία
Άρθρα

Ο “Τουρισμός μπύρας” και τα επισκέψιμα ζυθοποιεία

Μπύρες

Ευχάριστά νέα για τις 65 ζυθοποιίες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια

Με μεγάλο ενδιαφέρον ανακοινώθηκε το ΦΕΚ (5902/Β/2022) για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία της χώρας στα πρότυπα των επισκέψιμων οινοποιείων. Σύμφωνα με το παραπάνω, τα ζυθοποιεία που πληρούν τις προδιαγραφές όπως: χώρoi υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ζύθου από βαρέλι ή/και φιάλη (γευσιγνωσία), oρισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών και άλλα, αποκτούν σήμα “Επισκέψιμου Ζυθοποιείου” (Σ.Ε.Ζ) Αγγ. “Brewery Open to the Public” και έτσι μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τις τοπικές μπύρες της περιοχής, να μάθουν για τους τρόπους παρασκευής και την παραγωγική διαδικασία, να αγοράσουν αν επιθυμούν τις μπύρες της αρεσκείας τους.

Τουρισμό μπύρας μπορούμε να ορίσουμε την μετακίνηση ατόμων με σκοπό την δοκιμή (γευσιγνωσία), την κατανάλωση ή την αγορά της μπύρας από το μέρος παραγωγής του ή κοντά σε κείνο το μέρος (ευρύτερη περιοχή) καθώς επίσης και συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δράσεις με θέμα την μπύρα.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας – αν και η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα με παράδοση στην παρασκευή μπύρας- οι τοπικές ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς και δείχνουν να διεκδικούν μεγάλο μερίδιο της αγοράς έναντι των παραδοσιακών βιομηχανιών παρασκευής μπύρας.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 65 ζυθοποιίες, με πιο ενδιαφέρον στοιχείο τη γεωγραφική διασπορά των επιχειρήσεων, καθώς ζυθοποιίες συναντάμε σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά).

Ο Τουρισμός μπύρας στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην Ευρώπη η μπύρα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αλκοολούχα ποτά αν όχι το δημοφιλέστερο σε κάποιες χώρες, κυρίως τις βόρειες όπως Γερμανία, Γαλλία και Τσεχία. Όσον αφορά τον τουρισμό μπύρας με κίνητρο την επίσκεψη και την κατανάλωση μπύρας σε ζυθοποιεία ή εκδηλώσεις με θέμα την μπύρα, μερικοί από τους κυριότερους προορισμούς στην Ευρώπη είναι οι παρακάτω:

Η Μπριζ στο Βέλγιο που αποκαλείται συχνά η πρωτεύουσα της μπύρας για την Ευρώπη, το Στρασβούργο στη Γαλλία, η πόλη με τις δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες χώρας, το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, η Κοπεγχάγη στη Δανία, η Πράγα στη Τσεχία και, φυσικά, το Μόναχο στη Γερμανία με το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας, το γνωστό σε όλους Oktoberfest που λαμβάνει μέρος Σεπτέμβριο και Οκτώβριο κάθε χρόνο, με περίπου 7.000.000 επισκέπτες ετησίως και κατανάλωση μπύρας που αγγίζει 8 εκατομμύρια λίτρα. Πέρα από το Oktoberfest και όσον αφορά στα φεστιβάλ με μεγάλη επισκεψιμότητα, μπορούμε να αναφέρουμε επίσης το Pilsner Fest στην Τσεχία και το Birròforum στην Ιταλία.

Μπύρες

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα επισκέψιμα ζυθοποιεία φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αρχή για την ανάπτυξη του Τουρισμού μπύρας και στην Ελλάδα αφού πλέον και με βάση τη δημοτικότητα του προϊόντος σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακά κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού, μπορούμε και επίσημα να προσελκύσουμε επισκέπτες λάτρεις της μπύρας, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν, συνδέοντας τον και με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο Γαστρονομικός και ο Πολιτιστικός τουρισμός, εμπλουτίζοντας την συνολική εμπειρία στον προορισμό, προσεγγίζοντας και προωθώντας την βιώσιμή τουριστική ανάπτυξη.

Καθηγητής Τουριστικών Επιχειρήσεων | + Άρθρα

Ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Εκπαιδευτική τεχνολογία και ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στο Σχεδιασμό, διοίκηση και πολιτική του τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024