Οι σημερινές ανάγκες για έναν αειφόρο και εναλλακτικό τουρισμό αλλά και η ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας θέτουν την εκπαίδευση ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων.
Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού ένας από τους τομείς ο οποίος επλήγη σε σημαντικό βαθμό ήταν ο τομέας του τουρισμού. Ο παγκόσμιος τουρισμός αντιμετώπισε την χειρότερη, ίσως, κρίση στην ιστορία του, καθώς τα ταξίδια και οι μεταφορές παρέλυσαν για μεγάλη χρονική περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, από το έτος 2022, ο τουρισμός έχει ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό, καθώς ο κόσμος δεν αισθάνεται πλέον περιορισμένος και επιδίδεται στα λεγόμενα «ταξίδια εκδίκησης» για να αναπληρώσει το διάστημα που δεν μπορούσε να ταξιδέψει.
Αν και η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες για τις οποίες ο τουρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία τους και στην απασχόληση μεγάλου μέρους του πληθυσμού τους, η τουριστική εκπαίδευση στις παραπάνω χώρες δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε. Για να μπορέσουν να δημιουργηθούν στελέχη ικανά να απορροφηθούν σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου του τουρισμού, θα πρέπει να εξοπλιστούν με κατάλληλες γνώσεις και προσόντα που θα τα καταστήσουν ικανά να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους τουρίστες. Επιπροσθέτως, θα πρέπει εντός των πανεπιστημίων οι φοιτητές να έρχονται σε επαφή με την πράξη, και όχι μόνο με τη θεωρία, δηλαδή να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε ένα τουριστικό γραφείο ή σε ένα τουριστικό κατάλυμα ή σε μία επιχείρηση στον τομέα της εστίασης ή των μεταφορών.
Οι σημερινές ανάγκες για έναν αειφόρο και εναλλακτικό τουρισμό αλλά και η ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας θέτουν την εκπαίδευση ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων. Ο τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης διαρκώς εκσυγχρονίζεται, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι μέθοδοι διδασκαλίας έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και της προσαρμογής της στη σύγχρονη εποχή, κινείται το διεθνούς κύρους Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος. Μέσα από τα ποικίλα προγράμματα εκπαίδευσής του, τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τη θεωρία και στη συνέχεια με την πράξη μέσω της πρακτικής εμπειρίας που τους εξασφαλίζει το Γραφείο Διασύνδεσης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.
Το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος αποτελεί ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών, σε άμεση σύνδεση με τις ανάγκες του τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να διευκολύνει ουσιαστικά τη μετάβαση των φοιτητών από την εκπαίδευση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η ευελιξία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας καθώς και η δυνατότητα επιλογής από τους φοιτητές μεταξύ σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης καθιστούν το πρόγραμμα ένα από τα πιο ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Μέσω της παρακολούθησης των διαλέξεων και των διαδικτυακών σεμιναρίων με ομιλητές από τον χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας, και μέσω της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, οι φοιτητές λαμβάνουν τα κατάλληλα εφόδια για να στελεχώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ποικίλες θέσεις του τουριστικού κλάδου.
Ο βασικός σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να καλύψει τις ανάγκες για τη δημιουργία στελεχών ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τα οποία θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μια εξαίρετη σταδιοδρομία σε μεσαίες, ανώτερες και ανώτατες θέσεις σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας. Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να γίνουν μάνατζερ επιχειρήσεων τουρισμού και φιλοξενίας, ερευνητές – αναλυτές σε υπηρεσίες τουρισμού και ειδικοί σύμβουλοι – εμπειρογνώμονες σε θέματα τουριστικής πολιτικής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και διαχείρισης της τουριστικής ανάπτυξης.
Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας εξαρτώνται από την ποιότητά της, και αυτή εξαρτάται από την ποιότητα της εκπαίδευσης των στελεχών της. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος αποτελεί ένα ανταγωνιστικό και ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του δυναμικού και γεμάτου προκλήσεις τουριστικού κλάδου.
H Δρ. Ευανθία Καρδούλια είναι Λέκτορας Τουριστικού Δικαίου στη Σχολή Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος. Είναι διδάσκουσα στο Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και στο Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό (ελληνικό και αγγλικό) στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Επιχειρήσεων. Είναι Διδάκτωρ Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στο Τουριστικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Δρ. Ευανθία Καρδούλια έχει εργαστεί ως διδάσκουσα με βάση το Π.Δ. 407/80, στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επίσης, έχει εργαστεί ως νομική σύμβουλος εταιρειών και ως δικηγόρος σε δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και στο τμήμα τουριστικού δικαίου ενός δικηγορικού γραφείου στο Παρίσι. Eπιπροσθέτως, έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά, ιδίως για ζητήματα που άπτονται του τουριστικού δικαίου, του δικαίου προστασίας του καταναλωτή και του αεροπορικού δικαίου. Μιλάει άριστα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.